Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ryby II.

Jak v první části o rybách řečeno, mořské ryby jsou vydatným zdrojem nezbytného jódu v naší výživě. Jíme jich žalostně málo.

Mořské ryby

Maso mořských ryb má vyšší obsah minerálních látek a vitamínů. K nám se dovážejí chlazené ledem, zmrazené, nasolené nebo v podobě konzerv a polotovarů.

Treska obecná (Gadus morhua) – je to významná užitková dravá ryba, dosahuje hmotnosti až 20 kg. Na trh se dodává o hmotnosti 2 až 5 kg. Má měkké bílé maso, křehké. Na trhu je vykuchaná, bez hlavy, vykostěná jako rybí filé. Tresčí játra se zpracovávají na rybí tuk, nebo jsou konzervovaná v oleji. Jikry se upravují na norský kaviár, nebo jsou uzené.

Štikozubec obecný – mořská štika, hejk (Merluccius merluccius) – je to štíhlá ryba s mírně vystouplou spodní čelistí. Hřbet je černošedý s černými skvrnami. Velikost 50 až 80 cm. Maso je jemné, bílé, velmi křehké. Vhodná na různé kuchyňské úpravy.

Sleď (hering, herinek, Clupea harengus) – je to malá tučná ryba (18 – 40 cm). Nejchutnější jsou v létě. Zpracovává se solením (slanečci), uzením, marinováním (zavináče, matjesy, rybí saláty), konzervují se. Je vhodný na pečení a grilování.

Mořský ďas (Lophius piscatorius) – žije v hloubkách od 10 do 500 m ve Středozemním moři, Atlantiku, Severním a Baltském moři. Má kulovitou hlavu s velkou tlamou. Na hlavě pohyblivé výrůstky doplňují odstrašující zjev. Hřbet je hnědý s tmavými pruhy, břicho bílé. Dorůstá velikosti 70 cm až 2 m a dosahuje hmotnosti až 40 kg. Maso má pevné, bílé a suché, chutí připomíná humra a bez kostí. Používá se ke grilování, smažení, dušení, případně se podává studené s hustou majonézou.

Sardel (ančovička, Engraulis encrasicolus) – loví se v zimním období při pobřeží Atlantiku, Severního a Středozemního moře. Průměrná velikost je 15 cm. Maso je tučné, aromatické, mírně narůžovělé. Používají se k výrobě filátek, sardelových oček, sardelové pasty.

Sardinka (Sardina pilchardus) – žije v hejnech při pobřeží Ameriky a Středozemního moře u Španělska, Portugalska a Francie. Je velmi podobná sledi, zpracovává se konzervováním v olivovém oleji.

Makrela (Scomber scombrus) – dosahuje délky 30 až 50 cm, maso narůžovělé, tučné a chutné. Čerstvé se používají na pečení a grilování, oblíbené jsou uzené.

Šprota (šprot, Sprattus sprattus) – drobná ryba, dosahuje délky 17 cm. Nejkvalitnější maso je z ryb lovených v listopadu a prosinci. Používají se zejména k uzení, marinování a konzervování v oleji.

Tuňák obecný (Thunnus thynnus) – se prodává především konzervovaný, je to dravá ryba a dorůstá délky až 3 m. Má červené maso pevné konzistence. Obsahuje hodně vitamínu A, používá se také v japonské kuchyni na sushi a sashimi. Tuňák se rozděluje na několik druhů. S výrazně červenou barvou a nažloutlou barvou.

Mořský jazyk (Solea solea) – je platýzovitá ryba, maso je považované za nejjemnější ze všech ryb, nemá žádné kosti. Vyskytuje se v severských mořích, má pevné bílé, voňavé a jemné maso.

Ropušnice (Scorpaena scrofa) – žije ve všech pobřežních vodách Atlantiku. Typickým znakem jsou velké šupiny a červená barva. Zpracovává se na filátka, používá se k pošírování, pečení, smažení.

Halibut (platýs, Hippoglossus hippoglossus) – v dospělosti se mu nastěhují obě oči na stejnou stranu hlavy. Dosahuje podle druhu hmotnosti až 200 kg. Bílé maso je velmi vodnaté a jemné, bez výrazného zápachu.

Kambala (kamenáč, Psetta maxima) – platýzovitá ryba, konzumuje se někdy s kůží. Porcuje se na půlky, filé, je vhodná k pečení.

Žralok (řád Selachimorpha) – ze známých 250 druhů jsou pouze některé konzumovány. Zejména v Japonsku jsou oblíbené žraločí ploutve. Patří mezi chrupavčité ryby, kromě páteře nemají tyto paryby prakticky žádné kosti.

Jeseter velký (Acipenser sturio) – Z jesetera a vyzy se získávají jikry na kvalitní kaviár.

Tažné ryby

Úhoř (mořský, říční, Anguilla anguilla) – žije v Evropských řekách a v dospělosti táhne do Atlantského oceánu, kde se v Sargasovém moři vytírá a později hyne. Je to hadovitá ryba, maso tučné, hůře stravitelné. Nejkvalitnější je z kusů o hmotnosti 1 kg a délce 1,2 m. Před kuchyňskou úpravou se musí úhoř stáhnout z kůže, maso se také marinuje a udí.

Losos (Salmo salar) – žije až do dospělosti v chladných vodách moří Norska, Švédska, Skotska, Dánska. Na podzim se houfují a táhnou ke tření k pramenům řek. Patří k rybám s nejjemnějším masem. Je pevné, tučné, zbarvené od růžové po tmavě červenou. Druhy z Tichého oceánu jsou tmavší. V dnešní době se líhnou lososi v umělých líhních a vysazují se do mělkých fjordů. Nejlepší a nejvíce ceněné je maso z divoce žijících lososů. Na trhu je losos mražený, pochoutkou je uzený, dále marinovaný. Jikry se používají na falešný kaviár.

Rybí výrobky a konzervy

Uzené ryby – sleď, makrela, losos, úhoř a šproty.

Solené ryby – nasolují se již v přímořských oblastech zejména sleď (herinek – slaneček), sardele.

Sušené ryby – suší se tresky, zbavené hlav a vykuchané.

Marinované ryby – rozlišuje se marinování studené (s nálevem např. zavináče, ruské sardinky a marinády s majonézou např. rybí salát) a marinády teplé (sledi v rosolu, kapr v rosolu, pečenáče, smaženáče).

Ančovičky – vykuchané, rozpůlené sardele bez hlaviček se nakládají do soli. Používají se pro výrobu řezů nebo oček.

Matjesy ze sleďů, salát z matjesů.

Výrobky ze solených ryb – sardelová očka, sardelová pasta.

Rybí konzervy – ryby ve vlastní šťávě, ryby v oleji, ryby v tomatě, hotové pokrmy z ryb a rybí polokonzervy.

Kaviár – jsou solené případně konzervované jikry různých druhů ryb. Je velmi výživný, obsahuje bílkoviny lehce stravitelné, tuk, lecitin, minerální látky a vitamíny A a D. Rozlišuje se kaviár pravý a nepravý.

Pravý kaviár – jsou jikry z jesetera nebo vyzy, má šedočernou barvu, případně s nádechem dozelena (íránský kaviár asepra). Na trhu je ceněn kaviár ruský (malosol, osietra, beluga, sevruga) a íránský (beluga, asepra). Podle struktury může být zrnitý (kvalitnější) nebo lisovaný (obsahuje až 16% soli).

Nepravý kaviár – se vyrábí z jiker lososovitých ryb, dále z jiker tuňáka, makrely, tresky apod. Zpravidla se přibarvuje a chemicky konzervuje. Z mechanicky poškozených jiker se vyrábí kaviárová pasta.

Použití ryb v kuchyni

Ryby se používají na všechny tepelné úpravy, dále se marinují, mají široké použití i ve studené kuchyni do salátů, zalévání do aspiku, používají se jako plněné na slavnostní mísy.

Hovořil jsem o mořských rybách s rybářem, který je lovil nejen v Baltu, ale i u pobřeží Argentiny a jinde. Cituji: „Dobrá mořská ryba má jít z lodi přímo do kuchyně. Jakékoliv zmražení rybí maso zbaví veškeré chuti. Trochu šetrný způsob je ještě ryba chlazená v ledové tříšti.“ Naprosto s ním souhlasím.

Na závěr si nechávám malou jedůvku:

Pangas spodnooký, pangasius (Pangasianodon hypophthalmus) – Původně pochází z jihovýchodní Asie, kde se vyskytoval v povodí Mekongu a thajské řeky Menam-Čao-Praja. Je naprostým všežravcem. V Asii se množí a chová ve venkovních nádržích a vykrmuje se tím nejhorším odpadem, který se dá vymyslet. A Evropané to jedí.

A o všelijakých tzv. „rybích filé“ si pomyslete něco podobného — jsou to jen vodou nasáklé a slisované zbytky všeho možného.

A tradičně recept:

Grenobelská kambala

  • kambala
  • citrónová šťáva
  • pepř a sůl
  • máslo
  • citrón nakrájený na kostičky
  • kapary

Kambalu si necháme v rybárně stáhnout z kůže a vyřízneme si z ní filátka. Filé necháme alespoň ½ hodiny proležet s citrónovou šťávou, pepřem a solí. Poté dobře osušíme a rychle po obou stranách opečeme na rozpáleném másle.

Odložíme na předehřátou mísu. Ve šťávě na pánvi ohřejeme citrónové kostičky s několika kapary. Filátka šťávou přelijeme.

Podáváme s čerstvými vařenými brambory sypanými petrželkou.

Dobrou chuť

Autor: Petr Závladský | pátek 5.8.2011 12:00 | karma článku: 18,27 | přečteno: 12999x
  • Další články autora

Petr Závladský

Školství ještě počtvrté (a naposled)

Pokud nežijeme nadále v rozvinutém socialismu, pak pracovní příležitosti pro obyčejné dělníky umí vytvořit jen podnikatelé. Tak to prostě je.

26.4.2015 v 16:00 | Karma: 19,84 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Ke školství do třetice

V minulém a předminulém článku jsem deklaroval, že stát si uchovává přístupy ke vzdělání staré 241 let a jejich efektivita je úměrná takovému konceptu. Stojí to ročně neuvěřitelných 127 miliard korun a výsledkem (pokud pominu indoktrinaci) je společnost nevzdělaná.

25.4.2015 v 16:10 | Karma: 20,51 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Ke zkostnatělému školství podruhé

K minulému článku, ve kterém jsem kritizoval úpadek státního školství jako systémový jev, přidávám ještě jeden ve stejném duchu: současné školství nás zabetonovává v pozici zaostalé, banánové republiky.

24.4.2015 v 14:30 | Karma: 18,32 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Úpadek státního školství je systémový

Přetiskl jsem dnes nějakou studii pana Johna Taylora Gatto o americkém školství. Ale když se podíváme na zdejší státní školství, vlastně musím konstatovat totéž.

19.4.2015 v 18:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Schopnost rozlišovat je nezbytná k přežití

Asi to není úplně v souladu s pravidly blogu iDnes. Před osmi lety mi můj (dosud jediný) pokus převzít cizí článek redakce nekompromisně odsunula do soukromých. Ale věřím, že dnešní redakce možná udělá výjimku, protože článek je myšlenkově a obsahově důležitý a byla by škoda, kdyby jeho originál četlo jen pár stovek lidí. Nejsem jeho autorem, napsal jej pan Milan Zelený, profesor mnoha univerzit po celém světě.

18.4.2015 v 15:30 | Karma: 22,63 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.