Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan akademik Otto Wichterle, Silon a kontaktní čočky

Patrně jste to jméno už v nějaké spojitosti zaslechli, ale dobrou znalost o jeho fenoménu i době, ve které žil a pracoval, většinově nemáme. Tedy v kostce:

    Otto Wichterle se narodil v roce 1913 v Prostějově a byl synkem poměrně zámožné rodiny prostějovských podnikatelů. Jeho otec byl spolumajitelem firmy Wikov. [Něco jste o ní zaslechli? Původně se zabývala výrobou a opravami zemědělských strojů, později se stala výrobcem pozoruhodných osobních automobilů.]

  Matkou mu byla dcera zemského poslance Podivínského.

  V dětství se málem utopil v močůvce. Ačkoliv mu lékaři nedávali valnou vyhlídku na přežití, přežil. Následně se po soukromé výuce vrátil do školského systému, dokonce na svůj věk do vyšších ročníků, než mu věkem příslušely. [Viz moje články k dnešnímu, naprosto nepružnému školství.]

  Absolvoval gymnázium a byl přijat na vysokou školu strojírenskou, kde očekával uplatnění svých matematických a fyzikálních schopností. Posléze byl zlákán svým studijním kolegou a v roce 1931 začal studovat VŠCHT.

  Záhy se dostává do sporu s tehdejším konceptem školství a kritizuje způsoby vedení vysokoškolské výuky.

  Zároveň se vyostřuje mezinárodní politická situace (nástup Hitlera k moci) a na školách se diferencují názory. Vcelku typicky (třeba Wikipedia) hovoří o tom, že se profilovaly dvě nesmiřitelné skupiny: levičáci a pravičáci. Jako obvykle se jedná o mlžení: zastánci hitlerismu nebyli žádní pravičáci, ale extrémní socialisté. Pokud je tedy O. Wichterle domněle zařazován k levičákům, správněji bychom měli napsat, že rozhodně nepatřil ke křídlu německých nacionálních socialistů.

  Habilitoval v roce 1935, dokonce násobným počtem požadovaných vědeckých prací. Pracoval dále jako asistent profesora Votočka až do kritického 17. listopadu 1939, kdy nacistická moc české vysoké školy uzavřela.

  Dostal tehdy nabídku od Tomáše Bati, aby vědecky pracoval pro jeho obuvnickou firmu. Přes počáteční nechuť k „nevědeckému“ prostředí ji nakonec přijal.

  Jedním z jeho prvních přínosů byla modifikace již tehdy licencované, ale prakticky špatně užitelné výroby polymerního Nylonu. Navrhl vlastní, velmi objevnou aplikaci a jeho metoda výroby syntetických, dlouhých polymerních vláken se stala základem patentu vlákna Silon.

  S blížícím se koncem války byl sice zatčen nacistickým Gestapem, ale ne na dlouho. Do Baťovy firmy se již začínaly cpát podivné existence a pan Wichterle se s ní nakonec rozešel.

  Hned po konci války se vrátil do Prahy a pokusil se rehabilitovat VŠCHT. Znovu se pokusil o zásadní změnu metodiky vysokoškolské výuky (a tradičně narazil na vysokoškolské mastodonty, kteří si nechtěli dát sebrat svá učitelská dogmata.) Čím více byli aplikováni do vysokých vysokoškolských funkcí různí komunističtí aparátčíci, tím menší prostor mu zbýval.

  Z vysoké školy byl v podstatě politicky vyhozen v roce 1958 a nakonec využil nabídky přejít do ČSAV, kde mohl svoji vědeckou práci dále rozvíjet. Socializované vysoké školství už takovou anomálii nesneslo.

  Stal se členem a posléze i vedoucím laboratoře Makromolekulárního ústavu ČSAV. [Jeho budova byla lokalizována na pražských Petřinách a jako děti jsme mu říkaly „kuličkový“ ústav.]

  Jeho nejznámější prací se samozřejmě stal vývoj a výroba kontaktních gelových očních čoček, který řešil už někdy od roku 1952. Se všemi legendárními zkazkami, jak technologii jejich výroby vlastně vyvinul doma v kuchyni s pomocí dětské stavebnice Merkur.

  V roce 1968 se stal, v komunistickém obrodném procesu, na kratší dobu poslancem ČNR, resp. později SNFS. Protože se stal jedním ze signatářů (a patrně i iniciátorů) Vaculíkovy a Havlovy petice 2000 slov, jeho kariéra za následného režimu v podstatě skončila.

  Husákistický, „normalizační“ stát pana profesora tak strašně nenáviděl, že neváhal jen kvůli tomu, aby mu z nenávisti zničil jeho jméno a slávu, zahodit všechny patentové a licenční smlouvy a přenechal prakticky zdarma všechna práva k výrobě kontaktních čoček cizím, americkým firmám. (Vím, že to bylo složitější, ale v kostce takto.)

  Komunistický stát tak přišel řádově o miliardu tehdejších korun jen proto, aby náhodou akademik Wichterle nezbohatnul. Dnes jsou to již stovky miliard.

  Pozdější husákismus byl dokonce tak „tolerantní“, že jej „pustil“ na dvě mezinárodní vědecké konference ročně.

  Po roce 1990 byl zvolen presidentem ČSAV, zemřel 18. srpna 1998.

  Nic nedokumentuje ubohost komunistického režimu více, než právě příklad akademika Wichterleho.

  Závist a nenávist, ať to stojí, co to stojí.

Článek byl napsán pro portál Svobodný svět

Autor: Petr Závladský | neděle 3.5.2015 17:00 | karma článku: 22,89 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Petr Závladský

Ke školství do třetice

V minulém a předminulém článku jsem deklaroval, že stát si uchovává přístupy ke vzdělání staré 241 let a jejich efektivita je úměrná takovému konceptu. Stojí to ročně neuvěřitelných 127 miliard korun a výsledkem (pokud pominu indoktrinaci) je společnost nevzdělaná.

25.4.2015 v 16:10 | Karma: 20,51 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Ke zkostnatělému školství podruhé

K minulému článku, ve kterém jsem kritizoval úpadek státního školství jako systémový jev, přidávám ještě jeden ve stejném duchu: současné školství nás zabetonovává v pozici zaostalé, banánové republiky.

24.4.2015 v 14:30 | Karma: 18,32 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Úpadek státního školství je systémový

Přetiskl jsem dnes nějakou studii pana Johna Taylora Gatto o americkém školství. Ale když se podíváme na zdejší státní školství, vlastně musím konstatovat totéž.

19.4.2015 v 18:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Schopnost rozlišovat je nezbytná k přežití

Asi to není úplně v souladu s pravidly blogu iDnes. Před osmi lety mi můj (dosud jediný) pokus převzít cizí článek redakce nekompromisně odsunula do soukromých. Ale věřím, že dnešní redakce možná udělá výjimku, protože článek je myšlenkově a obsahově důležitý a byla by škoda, kdyby jeho originál četlo jen pár stovek lidí. Nejsem jeho autorem, napsal jej pan Milan Zelený, profesor mnoha univerzit po celém světě.

18.4.2015 v 15:30 | Karma: 22,63 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Jestliže je místopředsedou vlády… (elipsis)

Ano, už se bojím napsat to na plné pecky, protože jsme se ocitli znovu v prostředí cenzury, svoboda slova je udílena „svobodně“ bolševikům a estébákům a kritici jsou znovu perzekvováni. Systém se nezměnil. Jen režiséři hry se občas změní.

17.4.2015 v 16:45 | Karma: 34,74 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.