Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trest smrti? Říkám Ne!

Nedá mi než reagovat na dnešní článek pana Romana Březiny: Živit vrahy ve vězení? Ne, jsem pro trest smrti. 

Pokaždé, když se dozvím o že někdo zabil dítě, bezbranného člověka nebo utýral jakoukoli živou bytost, vzedme se ve mně takový ten pocit spravedlivého občanského rozhořčení: Zabít! Hned! Zastřelit! Zaživa z kůže stáhnout! 

Jenže kromě toho, že jsem člověk, jsem taky právník a proto to vidím jinak. Ač mne tu asi upranýřujete, musím s panem Březinou nesouhlasit. 

Trest má totiž několik funkcí:Jednou z těch nejvýznamnějších (ale nikoli jedinou) je odplata za spáchaný čin. Z tohoto úhlu pohledu by byl trest smrti v naprostém pořádku. Oko za oko, zub za zub, život za život. Ano, Chamurappi to neměl zas tak špatně vymyšlené. 

Druhou funkcí je zabránit pachateli v další trestné činnosti. Tedy izolovat ho od okolí, kterému je nebezpečný. Jasně, tak ho pověsíme a máme vystaráno. Stále souhlasím. 

Další funkcí je takzvaná generální prevence: Tím, že někoho potrestáte, dáte těm ostatním potenciálním pachatelům šanci si trestný čin dobře rozmyslet. „Hele, vole, tohle není žádná sranda, tady de vo kejhák, dyš nás chytěj.“ I z tohoto hlediska by mohl být trest smrti v pořádku. Bohužel ne tak docela. Víte, někdy se stane, že se člověk opije, nervy zapracujou, zatmí se před očima a najednou před vámi leží někdo, kdo nedejchá. Za současné situace většina lidí bude chvíli panikařit, pak zavolá záchranku, pokusí se o resuscitaci a bude doufat, že z toho nějak vyvázne. Nebo prostě uteče a bude doufat, že ho nelapnou (a bohudík, většinou lapnou). Ale člověk, který ví, že „ za tohle je oprátka“, udělá cokoli, opakuji cokoli, aby ho nechytli. I za cenu dalších mrtvých. Bude utíkat a zabíjet co to dá, protože zhoršit si to už nemůže. Umřít lze jen jednou. V současnosti se dá pracovat s vrahovým svědomím, dají se mu nabídnout úlevy pokud bude spolupracovat, udá komplice čí jinak pomůže k vyšetření činu. Tohle by s jednoduchou zásadou „smrt za smrt“ padlo. 

A tady se dostáváme ke čtvrtému bodu: Prevence speciální, tedy náprava pachatele samotného. Víte, těch opravdu bezcitných vrahů, těch co mají ze zabíjení potěšení, těch není zas tolik (ač se to může podle sdělovacích prostředků zdát). Většinou jde opravdu o takzvané zabití, kdy se stalo neštěstí, zapracovaly nervy, alkohol či drogy. Já netvrdím, že je to tak správně a že bychom měli chudáčka vraha litovat, že se stal obětí okolností, ale přece jen je tu (i když často jen mizivá) možnost, že si to takový člověk bude pamatovat do budoucna. A my, jako lidé civilizovaní a humánní, bychom mu tu možnost dát měli (chraň nás všichni svatí před chybami, kterých se dopouštíme – viz několikanásobná vražda u benzínky v Chomutově) 

A nesmím opomenout ani procesní záležitosti. Ono to v televizi vypadá jednoduše: zabil, zavraždil, brutálně ubodal. Jenže takhle jednoduché to není. Víte třeba, že obviněný má v trestním řízení zákonem povoleno lhát? Pravda nebývá téměř nikdy tak jednoznačná a riziko justičních omylů je příliš velké (vzpomeňte na několik afér v USA, k čemu je vám omluva in memoriam?) a, věřte mi, ani testy DNA, na které dnes přísahá kdejaký „odborník“ nejsou jednoznačným důkazem vraždy. V procesu je jen spousta strašné nejistoty, kdy všichni lžou a každý si protiřečí a najít tu pravdu, tu jistotu, že tenhle člověk, co tu sedí, je vrah, to je téměř nemožné. Vždyť ani sám zákon nepožaduje k prokázání trestného činu absolutní jistotu. Jinak řečeno, určitá míra nejistoty je tu téměř vždycky. Já bych nechtěla být na místě soudce, který posílá na křeslo někoho, o kom určitě neví, že je vinnen. Takže by se ten trest smrti stejně nepoužíval, zákon vždy dává na vybranou a trest smrti nesmí být jedinou volbou při určitém trestném činu. 

Ano, existují případy, kdy je vrah naprosto jasný, ale je jich mnohem míň, než byste čekali. A tak malé množství pachatelů (a pomsta, která by na nich byla trestem smrti vykonána) není dostatečným odůvodnění pro znovuzavedení trestu smrti. Těch několik jedinců schovaných dobře pod zámkem, uživíme (jen aby pod tím zámkem i zůstali).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Zagorová | středa 1.10.2008 12:56 | karma článku: 33,91 | přečteno: 6538x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí