Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za skotské nemocnice aneb Franz Kafka by měl radost

Skotskému zdravotnictví jsem se už před časem ve svém blogu věnovala, ale jak se dalo předpokládat je to téma prakticky nevyčerpatelné. Hodně jsem přemýšlela, jestli o tomhle psát, a jak se vyhnout velmi osobnímu úhlu pohledu.  Nakonec jsem si ale řekla, že tu frustraci nějak ventilovat musím. Franz Kafka ve svém románu Proces, který mi celá situace nepříjemně připomíná, nazývá svého hrdinu Josefem K. Já si tedy pro zachování anonymity člověka mně blízkého pana Josefa K. bez autorova svolení na moment vypůjčím. 

Představte si, že Josef K. je zdravý člověk, který si užívá aktivního života a milující rodiny. Jednou večer jde na fotbalový zápas, po kterém se ráno probudí a nemůže popadnout dech. Než se naděje, je v sanitce na cestě do nemocnice. Ztratí vědomí a probere se jako zázrakem po dvou týdnech v kómatu, kdy mu již ani ti největší optimisté nedávají naději. Prodělal embolii a ze zdravého a aktivního člověka je přes noc invalida, kterého sice nohy přestaly poslouchat a k chůzi mu již neposlouží, ale citu mu v nich zůstalo natolik, aby jej mučily kruté křeče a bolest takové síly, ze které se omdlévá. Josefu K. navzdory děsivým prognózám také perfektně funguje mozek, tudíž celou situaci palčivě vnímá. Nemocnici opouští po dlouhých 18 měsících s tablem zhruba 40 léků na den, na kterých od teď závisí jeho život. Je na vozíku a plně odkázán na pomoc okolí. Píše se rok 2004.

Josef K. se snaží svůj život žít, jak nejlépe umí. Trpí krutými bolestmi, nevyhne se častým návštěvám nemocnice, neboť jeho imunita je v troskách. A pokaždé se opakuje stejná bitva, o které chci dnes psát a to v souvislosti s jeho posledním pobytem v nemocnici.

Jedné letošní zářijové noci odvezou Josefa K. na pohotovost do jemu tak dobře známé nemocnice. Silně krvácí a potřebuje naléhavou péči. Josefa K. doprovází jeho manželka a dcera se zetěm. Na pohotovosti provedou základní vyšetření a rodina je při té příležitosti seznámí s celkovým a poměrně komplexním zdravotním stavem Josefa K. Především pak zdůrazní jeho velmi sofistikovanou medikaci, na které je životně závislý a kterou si vozí všude s sebou. Zdá se, že lékař situaci chápe a nemá s ní problém. Josef K. je poté převezen na příslušné oddělení kolem půlnoci a čeká na vyšetření lékařem. Zároveň si ale potřebuje vzít své normální léky, neboť začíná trpět mučivými bolestmi. Přivolaná sestra odmítá poskytnout nemocnému asistenci při podání léků s vysvětlením, že je zakázáno pacientům podávat vlastní léky, neboť nemůže vědět, co dané plato obsahuje. Proces začíná….

Rodina, která již podobný postup zažila mnohokrát, se snaží vše racionálně vysvětlit. Léky jsou vydané tou samou nemocnicí, v pečlivě zapečetěném a popsaném platu a každá tabletka má navíc své číslo pro snadnou identifikaci. Stačí jen číst nebo zavolat na příslušné oddělení té stejné nemocnice, kde jistě navíc vše rychle v počítači najdou a potvrdí. Stejně jako v desítkách případů před tím veškeré vysvětlování selhává a sestra odchází. V tu chvíli již Josef K. trpí krutými bolestmi, a tak se rodina uchyluje ke strategii podání léků za zády personálu, bez vody a jakékoliv asistence. Josefa K. spolyká najednou 15 léků a jeho úleva je skoro hmatatelná. Rodina se cítí jako banda kriminálníků.

Druhý den ráno je stav Josefa K. výrazně horší. Nikoliv však kvůli jeho akutním problémům, ale právě kvůli narušené, vysoce citlivé rovnováze léků, na kterých je životně závislý. Personál i nadále odmítá léky podat, a tak rodina postupuje stejným způsobem.

 

Josef K. dále potřebuje speciální matraci, která se jeho tělu přizpůsobí tak, aby se co nejvíce omezily bolestivé křeče. Rodina o matraci žádá hned v den příjmu pacienta, ale o tři dny později pacient matraci stále nemá. Prý se musí objednat z jiné části nemocnice a to může trvat třeba týden.

Zdánlivě malé bitvy rodinu vyčerpávají a stejně tak i Josefa K. Zcela „pohřbí“ skutečný důvod, pro který byl Josef K. urgentně přijat. Rodina i pacient samotný se snaží získat informace, ale potřebná vyšetření se stále odkládají.  Hledat lékaře ve skotské nemocnici a chtít nějaké informace je navíc jako hledat jehlu v kupce sena.

Nakonec po třech dnech pátrání a zoufalé snahy najít kompetentní osobu, která by podala byť jen základní informace k pacientovu stavu, sestra informuje rodinu, že lékař bude přítomen mezi 16 – 18 hodinou odpolední. Rodina tedy dorazí ve čtyři hodiny a čeká, čeká trpělivě a v obavách, když tu se v 18:15 jako zázrakem objeví lékařka.

Odvede rodinu k pacientovu lůžku na poměrně obsazeném oddělení, zatáhne závěs a začne vysvětlovat pacientův stav. Josef K. má zhoubný nádor a prakticky žádnou naději na léčbu. Závěs není právě zvukotěsný, a tak je zbytek oddělení alespoň po sluchu svědkem velmi smutné rodinné události. Lékařka poté zmizí s tím, že je třeba počkat na výsledky rozborů, které urgentně zažádala. Uplyne pět dní, lékařka není k dispozici a výsledky také zatím ne. Co ale najednou není problém je pacientovi podat jeho léky a zázrakem se také „sežene“ vytoužená matrace. Najednou, a když někdo patřičně vysoce postavený usoudí, že je k tomu důvod, postupy se respektovat nemusí.

Nejsem si jistá, jestli je z tohoto textu patrné naprosté zoufalství příbuzných, kteří musí jen nečinně přihlížet, jak systém nesmyslných pravidel drtí již tak těžce nemocného člověka. Je to jedna z desítek návštěv oné nemocnice a historie se pokaždé do puntíku opakuje.

Stejně jako ve svém posledním článku nechci nijak povyšovat české zdravotnictví a české nemocnice nad skotské, ale minimálně doma je pacientovi a rodině k dispozici ošetřující lékař, který je připraven podat odpovídající informace. Tady mi bylo řečeno: „Tohle je nemocnice, tady doktory nehledej.“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | středa 19.9.2012 16:29 | karma článku: 18,24 | přečteno: 1641x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ráno přicestovala do Kyjeva na návštěvu Ukrajiny....

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček, přitom stínově vede vědu

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  9:03

Místopředseda a poslanec opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43,  aktualizováno 

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku