Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skotské bydlení aneb jak přežít na trhu s realitami

V dnešním blogu bych se ráda se čtenáři svých příspěvků podělila s radostmi a strastmi (tedy spíš s těmi strastmi) prodeje a nákupu nemovitostí ve Skotsku, procesem, jehož jsem již přes dva roky, volky či nevolky, součástí. Svým způsobem bych tak chtěla povzbudit všechny, kteří se za dnešní tíživé ekonomické situace snaží přežít na trhu s realitami a změnit své bydlení.

Velká Británie, Skotsko nevyjímaje, patří k jedněm ze zemí s nejdražšími nemovitostmi na světě – první srážka s realitou. To ovšem zdaleka neznamená, že za své velké peníze dostanete bůh ví jaký luxus – druhá srážka s realitou. Následující řádky se vážou k mé osobní zkušenosti ve Skotsku, berte je prosím tedy tak.

Když jsem se v roce 2008 přestěhovala do bytu mého tehdy snoubence, byl můj první dojem (pominu-li čistě svobodomládenecký ráz místa J) velmi pozitivní. Byt měl mnoho úžasných dobových prvků jako např. krásné klenuté okno s dřevěným obložením, původní krb, originální vestavěné police a mnoho dalších typických znaků. Charakterem a atmosférou vás takové bydlení nenechá na pochybách o tom, kam že jste se to vlastně přestěhovali, což považuji za dobrou věc. Coby žena-hospodyňka a veskrze praktický člověk jsem však od prvního večera začala postupně odhalovat „nástrahy“ denního užívání skotského bytu.

Začalo to už první večer ve sprše. Plastová krabice na stěně s tlačítky k ovládání sprchy vypadala sice nezvykle, ale poměrně srozumitelně. Jedno tlačítko na spuštění sprchy, jedno na teplotu a jedno na nastavení síly proudu. A tak tam stojím, mačkám jako šílená, klepu se zimou a voda neteče. Nakonec to vzdám a začnu si napouštět vanu, když v tom přijde můj Skot, zatáhne za takřka neviditelné lanko vedle sprchy, aktivuje celý elektricky poháněný systém a věřte nebo ne – voda teče! Ale dál … v umyvadle, ve dřezu, u vany jsou tu obvykle dva oddělené kohoutky – z jednoho teče voda o teplotě právě roztátého ledu, z druhého voda blížící se teplotou bodu varu. Špunt obvykle neexistuje nebo netěsní, a tak se z jednoduchého úkonu opláchnutí obličeje a vyčištění zubů stává malá bojovka. Časem jsem zjistila, že se v bytě nezavírají ani jedny vnitřní dveře a že bez našeho rychlého zásahu celou čtyřpatrovou budovu asi „sežere“ šedesátiletý břečťan rostoucí z naší předzahrádky. Ale to nejhorší byla zima. Starý kamenný dům, byt v přízemí, o izolaci tu neslyšeli, umíte si představit ten teplotní šok oproti vyhřátým českým domácnostem. A to jsem měla štěstí, že náš byt má moderní plastová okna s dvojskly, což tady rozhodně není samozřejmostí. Za čtyři roky života tady jsem byt proměnila s trochou snahy a nemalou investicí z mládeneckého doupěte na útulný a teplý domov s novým bojlerem, funkčními radiátory a směsnými kohoutky, ale moje zážitky vám dají dobrou představu o tom, jakou nemovitost tady získáte, a to když máte štěstí.

O mnoho více než u nás zde o ceně nemovitosti rozhoduje její lokalita. Říká se, že ve Skotsku se ani nemusíte představovat, protože v okamžiku, kdy udáte své poštovní směrovací číslo, je to skoro jako kdybyste odvyprávěli svůj životopis. Takže vybrat si tu „správnou“ lokalitu je zcela klíčový bod koupě nemovitosti. Pokud si to můžete dovolit samozřejmě. Tady v Dundee, což je město asi velikosti naší Plzně, si na koupi jedno-ložnicového bytu (u nás 2+1 nebo 2+kk) musíte připravit (v „dobré“ lokalitě) minimálně 3 miliony korun.

Pokud musíte nejdříve prodat, abyste mohli uvažovat o koupi, je třeba si najít realitní kancelář, která se za tučný poplatek postará o inzerci vaší nemovitosti a je i kontaktem pro případné zájemce o prohlídku bytu. A pak, máte-li štěstí, nastává koloběh prohlídek vašeho bytu, při kterých slušní Skotové pějí chválu na vaši nemovitost, a vy se s každou radujete, že jste prodali, abyste takřka vždy byli zklamáni, protože kupující vlastně nemá o váš byt vůbec zájem. Důvody mohou být různé od nedostatečného počtu ložnic (kdy se ptáte, proč si vůbec chodí prohlížet byt s jednou ložnicí, když chce minimálně dvě) až po důvody, že je to nezvyklé a je to velký problém, když toaleta není v koupelně (což jako kontinentální Evropan nechápete už vůbec).

A pak se po měsících a někdy i letech snažení konečně najde kupující a po zdlouhavém handrkování o ceně se domluvíte. Potom teprve jste v pozici, kdy se můžete začít poohlížet po novém bydlení.

Jako pro Češku jsou pro mne prohlídky zdejších nemovitostí poměrně stresující zážitek. Většinou se jdete podívat na nemovitost, která stojí obrovské peníze, ale vlastně se vám ani nelíbí. A tak jste frustrovaní a říkáte si, proč si za peníze, za které jsou doma k dispozici hotové paláce, tady máte koupit nemovitost, o které byste doma ani neuvažovali? Když překonáte toto první stádium a začnete nemovitosti posuzovat v místním kontextu, setkáte se s dalším problémem a tím je volba mezi relativně novou stavbou nebo starší nemovitostí. Po prohlídce několika novostaveb jsme došli k závěru, že tudy cesta opravdu nevede. Novostavby jsou tu většinou postavené horkou jehlou, pokojů může být hodně, ale jsou malé a stěny a podlahy v domech tak tenké, že slyšíte každý krok. Pak máte možnost volby mezi bytem ve staré, často viktoriánské zástavbě, nebo domem. Dům je obvykle cenově nedostupný, a tak vám zbývá jediná volba – byt.

Bytů jsem zde viděla spoustu, ale co má většina z nich společného je, že je na nich cosi zvláštního. A tím myslím zásadní věci týkající se půdorysu a celkové nelogické organizace místností, existence pokojů bez oken nebo třeba pokoje, do kterého se schází po třech schodech, takže je pod úrovní celkové plochy bytu. Spousta těchto „neobvyklostí“ pramení z toho, že byty vznikly přestavbou původních grandiózních vil, ale takovým způsobem, který doslova „znásilnil“ původní stavbu a proměnil ji v mnoha v případech v hotový paskvil. To, že pak mnohé byty nemají dvojité zasklení nebo ústřední topení je něco, s čím tady ve starších budovách musíte počítat. A tak si ke kupní ceně nemovitosti musíte ještě připočítat takové zásadní investice, jako jsou výměna oken či instalace topení, což je tady záležitost desetitisíců liber.

Celý tento realitní koloběh se odehrává za asistence realitní kanceláře a právníka, kteří vám na konci celého nervy drásajícího procesu také samozřejmě předloží svou fakturu. Ta obvykle dosahuje výše 1% z prodané i koupené nemovitosti. K tomu počítejte minimálně s dvacetiprocentní zálohou na cenu kupované nemovitosti, abyste měli šanci získat hypotéku, a máte koktejl, který si dnes ve Skotsku může málokdo dovolit. A pokud se ptáte, kdo ručí za stav kupované nemovitosti, tak to je opravdová třešnička na dortu. Odpověď zní – nikdo. Ze zákona jste sice povinni si objednat a zaplatit tzv. „survey“ – znalecký posudek stavu nemovitosti, který nesmí být starší šesti měsíců, ale i přes značnou investici do této zákonem vyžadované procedury vám znalec, který nemovitost obhlédne v průběhu 10 minut a např. střechu zkontroluje dalekohledem z ulice a podlahy podupem na koberec, neručí absolutně za nic.

A tak mi prosím držte palce, abych se z celého procesu nezbláznila, a nakonec našla nemovitost, alespoň vzdáleně vyhovující mým „vysokým“, kontinentálně-evropským nárokům :-)!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | úterý 27.3.2012 14:35 | karma článku: 22,52 | přečteno: 2380x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku