Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ožehavé téma TIGER WOODS

Ve svém dnešním blogu bych se ráda věnovala tématu, které je mému srdci blízké a totiž golfu. Mám za sebou již několikáté Open Championship v roli novinářky a zahraniční dopisovatelky brněnského golfového časopisu, a tudíž i zážitky přímo z centra dění. Turnaj to byl opravdu vzrušující a zejména jeho závěr skvěle demonstroval, proč je golf tak krutý sport. Když ve fotbale vede jedno mužstvo o čtyři góly, je prakticky rozhodnuto. V golfu, jak je vidno, nikoliv. Ale já se dnes chci zaměřit výhradně na jeden golfový fenomén a tím je Tiger Woods.

Tiger Woods

Tiger Woods je, zdá se, věčné téma. Ať už hraje dobře nebo ne, ať se kaje nebo je arogantní, ať se hne, kam se hne. Speciální zacházení, speciální bezpečnostní eskorta, speciální vchody a východy. Je to bezpochyby sportovec, který transformoval golf, jehož takřka nadlidské sportovní výkony budí respekt, ale také člověk s notnou dávkou kontroverze.

Poprvé jsem se zúčastnila Open Championship jako divák v roce 2007 v Carnoustie, kde jsem měla možnost vidět Woodse hrát na vlastní oči. Již tehdy mě fascinovalo jeho robotické chování, pro které má ale člověk do značné míry pochopení, neboť maximální soustředění na hru je cestou k úspěchu. Na druhou stranu je Open Championship podívanou především pro diváky a musím se přiznat, že mně osobně určitý kontakt hráč – obecenstvo opravdu chyběl.

V okamžiku, kdy jsem se Open Championship začala účastnit jako novinářka, jsem poznala Tigerovu tvář mimo hřiště a to zejména ve vztahu k novinářům. Vzhledem k tomu, že Tiger prodává nejen golf, ale i noviny, je pro každého sportovního dopisovatele nezbytné, aby měl k Woodsovi přístup. Udržet si tento přístup znamená chovat se v souladu s Tigerovými pravidly, pokládat ty správné otázky a hlavně udržovat vysoký stupeň diskrétnosti.

A pak v zimě roku 2009 pár ostře sledovaných a později široce publikovaných událostí změnilo chod věcí. Tiger na pranýři znamenal symbolický pád jakési neproniknutelné opony a spustil vodopád nepříjemných otázek, o kterých se dříve nikomu ani nesnilo. Kajícímu se Woodsovi nezbývalo než nějakou dobu tyto otázky snášet a v rámci svého očištění na ně odpovídat.

Ale zdá se, že doba lovu pominula a opět nastalo údobí hájení. Novinářka Lynne Truss minulý týden v The Times uveřejnila úvahu týkající se Woodse a poskytla zajímavý pohled na věc. Mimo jiné zde otevřeně vyslovila názor, že všemocná vůle Tigera Woodse tvořit realitu je zřejmě nekonečná, což je přesný popis situace, kterou jsme coby novináři, mohli pozorovat o něco více zblízka než golfová veřejnost.

Lynne ve svém článku cituje příhodu, kterou Tiger popsal na tiskové konferenci před zahájením Open Championship minulý týden v souvislosti s dotazem jihoafrického novináře týkajícího se narozenin Nelsona Mandely. Woods vylíčil, jak spolu se svým otcem navštívili Mandelu v jeho domě, našli jej v koutě meditovat a zarazila je jakási jiná, zvláštní atmosféra v pokoji v jeho přítomnosti. Jak píše Lynne Truss, Tiger svou přítomností také dramaticky mění atmosféru kolem sebe.

Novinářka popisuje cesty Tigera Woodse na Open Championship 2010 a následně na Ryder Cup, kdy se z hvězdy najednou stal padlý idol a novináři se jej na okamžik přestali obávat. Ale teď? O dva roky později jsme, zdá se, opět odkázáni na oficiální verzi Tigerova příběhu, který ovšem překvapivě neobsahuje žádné informace o skandálech z jeho osobního života. Tiger už sice není nedotknutelný, ale silou své osobnosti dokázal z událostí před dvěma lety udělat jedno velké tabu. Vyslal světu signál, že jde o jeho minulost, od které se nemíní bavit a celý svět se přizpůsobil.

Je pravda, že na jeho tiskové konferenci jsme se opravdu nic nedozvěděli. Debata se točila striktně kolem golfu, fotoaparáty cvakaly jako o závod při každé známce úsměvu a otázky Tigerovi nepříjemné byly smeteny úsečnými, jednoslovnými odpověďmi, které troufalého novináře rychle odkázaly za pomyslnou bariéru. A tak jsme se dozvěděli, že to, že Woods celé tři minuty rozdává autogramy je naprosto běžná věc, kterou dělá každý týden, a dokonce se s námi podělil i o svůj výběr holí na sedmé jamce.

Lynne Truss svůj článek uzavírá slovy, že story, kterou nám dnes Tiger předkládá o ztrátě formy, nemá nic společného s eskapádami posledních pár let, ale je čistě přisouzena jeho zdravotním problémům a vlekoucím se zraněním.

Tiger Woods bezpochyby disponuje neuvěřitelnou mocí a nebývalou silou osobnosti. O takovou transformaci reality jako on by se (zejména v tak krátké době) mohl pokusit jen málokdo. Dejme tomu další dva roky a lidé budou možná ochotni vnímat jeho profesionální laps tohoto období čistě jako věc zdravotních problémů. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | úterý 24.7.2012 18:07 | karma článku: 8,59 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Koalice utne obstrukce. Chcete na hokej, to je celá pravda, řekla Schillerová

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  14:20

Přímý přenos Vládní pětikoalice prosadila, že o návrhu opozice na vrácení návrhu na zavedení korespondenční...

Při výbuchu a požáru ve sklepě domu na Přerovsku se zranily dvě ženy

10. května 2024  14:15

Při explozi ve sklepě rodinného domu v Jezernici na Přerovsku se dopoledne zranily dvě ženy. Výbuch...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  14:05

Ruské jednotky se pokouší prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Starší řidič oběma koly přejel ženu na přechodu, utrpěla mnohočetná zranění

10. května 2024  13:45

Starší řidič ve čtvrtek v Jeseníku vážně zranil ženu, která šla se psem po přechodu. Šofér ji...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku