Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé skotské těhotenství – VII. První hodina předporodního kurzu

Přiznám se, že jsem na svou první hodinu předporodních kurzů tady v Dundee šla se smíšenými pocity a také s hlavou plnou otázek. Paradoxně nikoliv otázek vztahujícím se k porodu samotnému, ale otázek typu: jaké to bude?, kdo hodinu povede?, jaké budou ostatní nastávající maminky na hodině?, budu tam jediná cizinka?, co se vlastně na kurzu budeme učit? atd. 

Mé předporodní kurzy se konají v budově jednoho lékařského centra postavené v 70. letech. Ne že by na tom nějak záleželo, ale při vstupu do budovy máte najednou pocit, že jste na místě, kde se tak trochu zastavil čas. Ale to tady máte ostatně skoro ve všech lékařských centrech (střediscích, jak bychom řekli u nás), protože na estetiku se v případech těchto staveb nějak pozapomnělo.

Vstoupila jsem do místnosti, kde již čekala usměvavá porodní asistentka zhruba kolem padesátky a asi osm z celkových 12 nastávajících a podobně vypadajících maminek na kurzu zhruba kolem 30. týdne těhotenství. Na podlaze byly místo židlí umístěny tzv. bean bags (vaky naplněné polystyrenovými kuličkami, které se tvarem přizpůsobí vašemu tělu). Nápad se mi prvotně moc líbil. Jednak tak nějak přispíval k neformální atmosféře místo obvyklých do kruhu postavených židlí, a jednak vše působilo poměrně domácky. Ale zkuste se na takový bean bag v 31. týdnu těhotenství elegantně posadit, nota bene z něho potom se vší tou váhou navíc vstát! Nezávislý přihlížející by se na asi nad kupou kutálejících se maminek docela pobavil.

Hodinu jsme začaly seznamováním a také vyjádřením našich očekávání, která od kurzu máme. Potom nás porodní asistentka seznámila s hrubou strukturou pěti hodin, které nás čekají. První dvě budou věnovány porodu, třetí povede fyzioterapeutka a bude se soustředit na vhodné techniky zvládání bolesti a porodní polohy, předposlední hodina bude o tom, co potom a poslední o krmení miminka (ať už kojení nebo náhradní výživě).

Trochu jsem čekala, že po tomto úvodu bude následovat něco jako přednáška s jasně danou strukturou, aby se na nic podstatného nezapomnělo. Proto bylo celkem milé uslyšet z úst asistentky následující otázky: „Tak kde byste chtěly začít? a Co vás nejvíc zajímá?“ Myslím, že to byla chytrá taktika, která tak trochu rozbila ledy, protože každou z nás alespoň jedna nebo dvě otázky pálily. Porodní asistentka nás nechala se rozpovídat a potom vnesla do obecného chaosu řád a začaly jsme pěkně od začátku. Tedy, jak se poznají první známky porodu, kdy jet/nejet do nemocnice, jak dlouho vše trvá, jak vypadá zázemí v nemocnici Ninewells, role partnera při porodu a nakonec jaké jsou dostupné prostředky proti bolesti v různých fázích porodu. Vše se odehrávalo formou dialogu a 2,5 hodiny strávené na kurzu utekly jako voda. V polovině hodiny jsme si udělaly malou přestávku, abychom se mezi sebou trochu seznámily a popovídaly si. Tady ve Skotsku je cílem těchto kurzů nejen příprava k porodu, ale také seznámení se s maminkami se stejně starými dětmi a případně navázání přátelství. Po narození dětí porodní asistentka zorganizuje pro maminky z kurzu ještě jedno setkání, tentokrát s dětmi.

Probíraná témata i způsob vedení kurzu se mi líbil. Porodní asistentka vyzařovala klid a pohodu a zároveň měla smysl pro humor, který vše příjemně odlehčil. Zajímavé byly zejména informace o tom, kam vlastně jet, když se porod rozběhne. Na rozdíl od nás, kde je to jednoduše vybraná porodnice nebo porodní oddělení příslušné nemocnice, tady je to buď Midwifery Unit (Oddělení porodních asistentek) nebo Labour Suite (Porodní sál). Rozdíl mezi těmito dvěma odděleními je ten, že na oddělení porodních asistentek o vás nepečuje lékař-porodník, ale porodní asistentky a v zásadě je to místo pro normálně probíhající, přirozené porody. Vše ostatní, k čemu je třeba lékařský personál (včetně epidurálu), se odehrává na porodním sále. Transfer mezi oběma odděleními je v průběhu porodu samozřejmě možný.

Také mne zaujala část o porodním plánu. Tady ve Skotsku po vás chtějí znát vaší ideální představu o porodu s tím, že to ale neznamená, že když si vše na základě průběhu porodu rozmyslíte, bude vás někdo nutit se plánu držet. Coby prvorodička to považuji za férový postup, protože osobně žádný velký plán nemám, neboť netuším, co mne čeká.

Myslím si, že tyto kurzy budou pro mne užitečné a na příští hodinu se už celkem těším.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | pondělí 25.3.2013 14:26 | karma článku: 12,04 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku