Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé skotské těhotenství – V. Porodní asistentka ve 24. týdnu

Svou porodní asistentku jsem poprvé viděla na samém začátku těhotenství. Tehdy mi řekla, že odchází, ale že se nemusím obávat, protože ji teď stejně nebudu až do 24. týdne potřebovat, a pak že ji vystřídá jiná paní. A tak se i stalo. Sympatická dáma ve středním věku mne uvítala s úsměvem a slovy, jak že se cítím. Trochu jinak, přiznala jsem se, než když jsem se poprvé a naposledy viděla s její předchůdkyní ve 2. měsíci těhotenství. Vzhledem k tomu, že uplynula poměrně dlouhá doba od začátku těhotenství, byla jsem zvědavá a plná očekávání, co všechno se bude dít.  

Myslím, že zcela logicky jsem se domnívala, že mne jako první postaví na váhu, aby posoudila, jestli já i malé rosteme, jak máme. Sama se doma nevážím, nijak mne to popravdě neláká, takže mne to číslo celkem zajímalo. Ale asistentka nejevila žádné známky toho, že by mne plánovala vážit. Tak jsem se tedy zeptala. Odpověď mne poměrně překvapila, když mi bylo řečeno, že vážení není vůbec nutné a že to normálně nedělají, ale pokud chci, tak ať si samozřejmě na váhu stoupnu. Celkem mne ta odpověď pobavila, a tak jsem si tedy na váhu nakonec stoupla. Spíš pro svou vlastní informaci než pro informaci té milé dámy.

Protože trpím poruchou štítné žlázy, která se v těhotenství musí pravidelně kontrolovat, navrhla mi asistentka, že mi odebere krev na kontrolu. Doma v ČR chodím pravidelně na kontroly k endokrinoložce, která mne vždy odborně vyšetří a zároveň mi předepisuje i tabletky. To jsem své porodní asistentce vysvětlila, ale asi to nebyl nejlepší nápad. Celá situace ji notně zmátla. Lék, který na štítnou žlázu beru, se tady jmenuje jinak a má jiné dávkování. Obvykle jej zvyšují po 25 mikrogramech dle tabulky, která je společná pro všechny pacientky. Tudíž následovala asi desetiminutová debata o tom, že má lékařka je specialistka na tuto problematiku, že mi dávku léku předepsala na základě osobního vyšetření a že tedy jistě nebude problém, že místo 75 či 100 mikrogramů beru 88. Myslím, že jsem tu milou dámu velmi zmátla, protože zkrátka odchylovat se tady ve Skotsku od tabulek předepsaných pro všechny není ideální záležitost.

Součástí prohlídky bylo také kontrolní vyšetření moči a změření tlaku. Poté jsme poslouchaly srdíčko miminka a měřily velikost břicha. Také jsem dostala nová balení vitamínů pro těhotné, které obsahují to nejnutnější (kyselinu listovou a vitamin C a D) a které zde jsou těhotným ženám k dispozici zdarma.

Nakonec jsem se porodní asistentky zeptala na informace k předporodním kurzům a také ke státním příspěvkům pro ženy na mateřské dovolené.

Předporodní kurzy se zde začínají navštěvovat kolem 30. týdne těhotenství a k dispozici je pětitýdenní kurz pouze pro ženy a třítýdenní kurz pro páry. Nastávající maminka si může zvolit buď jeden, nebo oba kurzy. Kurzy jsou zdarma a já je začnu navštěvovat koncem března.

Zajímavější je to s mateřskou dovolenou a porodní asistentka mi v tomhle ohledu, dle předpokladů, moc nepomohla. Vše si tady člověk musí vytelefonovat přes desítku různých call center. Zapomeňte na to, že byste si šli někam osobně popovídat. Zaměstnané ženy mají nárok na takzvanou Statutory Maternity Pay, kterou jim vyplácí zaměstnavatel po dobu max. 39. týdnů. Příspěvek dosahuje v prvních šesti týdnech 90% výše mzdy a potom je na zbylých 33. týdnů snížen na 135 liber týdně. Ženy, které nemají nárok na výše zmíněnou podporu, protože třeba (jako já) podnikají nebo jsou nezaměstnané, dostanou 135 liber týdně po dobu max. 39. týdnů. Ale je tu jeden háček. Příspěvek je vyplácen jen pod podmínkou, že žena nemá v období jeho vyplácení žádný příjem. Pro podnikatelku tedy opravdu „přátelské“ řešení. Pokud tedy jako žena tady ve Skotsku spěcháte zpět do práce, abyste v této zemi platila daně a podporovala její ekonomiku, stát vás za odměnu nechá na holičkách. Zajímavé….

Jsem tedy zvědavá, co přinesou týdny příští. S porodní asistentkou se znovu uvidím UŽ za čtyři týdny!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | pondělí 11.2.2013 15:29 | karma článku: 11,07 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku