Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé skotské těhotenství – VIII. Předporodní kurzy - pokračování

Skoro se tomu nechce věřit, ale do termínu narození mého prvního potomka zbývá už jen šest týdnů. Vůbec nechápu, jak je možné, že to tak rychle uteklo. Přípravné kurzy nabraly na obrátkách a zdá se, že snaha připravit nastávající rodiče na zážitek porodu je tady skutečně intenzivní.

Má druhá hodina předporodního kurzu byla věnována třetí fázi porodní a také komplikacím při porodu. Porodní asistentka nám vyprávěla o porodu pomocí kleští a zvonu a také o císařských řezech. Přesto, že tyto informace nejsou nikterak příjemné, byly nám podány velmi citlivě a s dostatečnou mírou ujištění, že se obvykle nejedná o žádné drama. Teorie zněla velmi rozumně, tak jen doufám, že skotský zdravotnický systém, který tak často kritizuji, bude schopen takový hladký průběh zvládnout i v praxi a nejen na kurzu.

Porodní asistentka nám také popsala, jak vypadají pokoje na oddělení porodních asistentek v nemocnice Ninewells. Je zde celkem šest pokojů, z toho dva mají speciální vanu pro porody do vody. Zbytek pokojů má minimálně vanu normální. Zajímavé bylo dozvědět se, že na pokojích nejsou klasické postele, ale jen jakési speciální pohovky ve tvaru ledviny, které podporují rodičku v přirozeném pohybu spíše než v ležení na posteli. Na pokojích jsou také porodní míče a speciální tyče, které slouží jako opora stojící rodičce. Pokoje jsou vybaveny CD přehrávačem a dokem pro iPod (zdá se, že sem tedy 21. století proniklo) a páry si mohou přinést svou vlastní hudbu jako jednu z podpůrných relaxačních technik.

Pokud porod probíhá hladce, jsou páry v podstatě nechány svému osudu. Porodní asistentka přichází jen na pravidelné kontroly cca každých 20 – 30 minut a samozřejmě je přítomna na závěr porodu. Jako úleva od bolesti jsou na oddělení porodních asistentek používány hlavně přirozené techniky, jako jsou vhodné porodní polohy, dýchání, rajský plyn, případně diamorphine, což, jak nám bylo vysvětleno, je v podstatě heroin, který ve správné dávce pomáhá tišit akutní bolest. Tak nevím, jestli porod je zrovna ideální doba začít s drogami :-). Také jsme se dotkly tématu sebehypnózy, které mu je tady věnován samostatný kurz.

Třetí hodina předporodního kurzu byla vedená fyzioterapeutkou a byla věnována správným technikám dýchání ve všech třech dobách porodních a také vhodným porodním polohám. Ačkoliv měla tato hodina spíše přednáškový charakter, musím říct, že její obsah byl velmi užitečný, protože o těchto dvou poměrně zásadních tématech jsem se dosud v žádné literatuře, která mi přišla do ruky, nedočetla. Vzhledem k tomu, že tyto informace jsou užitečné i pro partnera, který pak může při různých polohách výrazně pomoci, jsem ráda, že nám toto téma bylo s pomocí obrázků vysvětleno.

Tento týden jsme také s manželem navštívili první ze třech hodin partnerských předporodních kurzů. Přiznám se, že už mi z těch všech informací jde trochu hlava kolem, ale pro mého, informacemi o porodu nepolíbeného manžela to byla vhodná příležitost, jak mu dostat alespoň něco do hlavy. Na kurz šel dobrovolně, ačkoli od známých a přátel slyšel většinou jen komentáře typu, že kurzy jsou horší než samotný porod. První hodina byla vedená porodní asistentkou a přítomno bylo asi 12 párů. Asistentka nás nejdříve rozdělila do čtyř skupin, dvě dámské a dvě pánské, a požádala nás, abychom sepsali, co bychom se na hodině rádi dozvěděli. Tento nápad se mi moc líbil, protože bylo zajímavé sledovat, jak naše polovičky o blížícím se porodu přemýšlí a jaké informace jim chybí. A tak jsme probrali příjezd do nemocnice, parkování, placení za parkování, instalaci autosedačky, zabezpečení domácnosti a jiné podobné věci, které mužská část očekává, že je bude mít na starosti. V tuto chvíli se to možná zdají být detaily, ale když potom dojde na lámání chleba, jsou to podstatné věci a bylo moc príma znát mužský pohled na věc.

Pokračování příští týden :-). 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | pátek 5.4.2013 13:07 | karma článku: 15,25 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku