Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé skotské těhotenství – IV. Ultrazvuk ve 20. týdnu

Od mého posledního ultrazvuku uplynulo osm týdnů a malé nám utěšeně roste. Asi vám to bude připadat úsměvné, ale tak nějak jsme já i miminko ponecháni přírodě. Beru to s humorem a říkám si, že bříško roste, zvážit se mohu sama doma a domácí tlakoměr jsme si pro všechny případy také pořídili. Vnímám těhotenství jako přirozenou věc, a protože vše zatím probíhá, jak má, nějak mi v tuto chvíli zájem skotských lékařů nechybí. Při své vánoční cestě domů jsem na radu svého českého gynekologa MUDr. Vráblika absolvovala ultrazvuk ve 20. týdnu u odbornice na fetální medicínu MUDr. Frisové a zároveň o týden později to samé vyšetření tady ve Skotsku, protože vím, že by se na českou zprávu (byť přeloženou) dívali skrz prsty. Tudíž mám v tomto případě možnost srovnání.

Ještě před vyšetřením u paní doktorky mne zaskočila sestřička, když po mě chtěla těhotenskou průkazku. Tu my tady ve Skotsku nemáme. Tedy nemáme. Vaše porodní asistentka má o vás celou složku formátu A4 záznamů a funguje to tak, že do 20. týdne u sebe nenosíte vůbec nic dokladující vaše těhotenství a pak vám na ultrazvuku ve 20. týdnu celý spis dají a máte jej brát všude s sebou. Vzhledem k tomu, že nejsem příznivcem kabelek, a když už, tak aby byly co nejmenší, zdá se mi požadavek vláčet s sebou celý spis poměrně nepraktický. Ale budiž.

Vyšetření u paní doktorky Frisové trvalo něco kolem půl hodiny.  Vzhledem k tomu, že paní doktorka měla pouze jedinou šanci si malé ze všech stran prohlédnout a zkontrolovat, obnášelo vyšetření celkem hodně šťouchání a strkání, aby se natočilo tak, jak bylo třeba. Přiznám se, že to nebylo moc příjemné, ale chápu, že vzhledem ke komplexitě vyšetření to asi bylo nutné. Během vyšetření komunikovala paní doktorka hlavně se sestřičkou a na jeho závěru nám potom stručně shrnula, co viděla. Do dvou dnů jsem potom od paní doktorky obdržela písemnou zprávu e-mailem, která se na čtyřech stránkách podrobně věnovala všem vyšetřovaným částem plodu a jejich výsledkům. Zprávu jsem dostala jak já, tak můj gynekolog. Musím říci, že výsledná zpráva na mne udělala opravdový dojem. Jedna jsem žasla nad tím, jak důkladně je dnes možné ještě nenarozené miminko prohlédnout, že se dá zkontrolovat prakticky každý orgán a potom jsem oceňovala možnost si výsledky v klidu přečíst a radovat se, že dobře dopadly.

Asi vás bude zajímat, jestli jsme si nechali zjistit pohlaví našeho potomka. Vzhledem k tomu, že se mnou manžel nebyl na českém vyšetření přítomen, požádala jsem paní doktorku, aby nám pohlaví napsala na papírek a vložila do obálky. Tu jsme si pak otevřeli v klidu a soukromí našeho domova, což byl úžasný zážitek, a nyní už víme, že budeme mít holčičku.

Skotský ultrazvuk proběhl prakticky stejně jako ten český. Opět jsme na něj museli do místní nemocnice Ninewells, kde vás bohužel pokaždé vidí jiný lékař. Tentokrát jsme ovšem měli štěstí na paní doktorku, která byla velice citlivá a příjemná. V průběhu vyšetření se soustředila také na to, abychom rozuměli všemu, co je na obrazovce vidět a celkově to byl o 100% příjemnější zážitek než první skotský ultrazvuk. Ne nadarmo se říká, že je vše o lidech. Stručnou zprávu o výsledku mám založenou ve své těhotenské složce, ale samozřejmě mi nikdo nesdělil, co přesně paní doktorka u plodu kontrolovala. Tady se zkrátka musíte spokojit s tím, když vám řeknou, že je vše v pořádku.

Když nám i Skotská lékařka potvrdila, že budeme mít holčičku, byli jsme rádi, že co se pohlaví našeho potomka týká, panuje mezi českými a skotskými lékaři shoda. Jeden malý rozdíl tu ale byl a to v tom smyslu, že nás předem upozornila, že se někdy může stát chyba a že jejich informace o pohlaví dítěte je jen odhad a že se mohou mýlit. Z tohoto důvodu a kvůli případným stížnostem rodičů, když dojde k chybě, některé skotské nemocnice informace o pohlaví dítěte vůbec nepodávají.

Má další těhotenská prohlídka bude ve 24. týdnu u porodní asistentky. Pokud tomu rozumím správně, měly by kontroly v druhé polovině těhotenství být frekventovanější a o zajímavé postřehy jistě nebude nouze.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | čtvrtek 10.1.2013 15:16 | karma článku: 11,18 | přečteno: 1306x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku