Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rovnoměrnější rozdělení bohatství

Být svědkem situace, byť jen zprostředkovaně, kdy Ivan Mládek údajně opouští po dvaačtyřiceti letech manželství svou ženu pro o čtyřicet let mladší milenku, není nikterak povzbuzující.

1938-2007labeArt

Nejedna z nás má za sebou obdobnou trpkou zkušenost. Já děkuji bohu, že mě to potkalo včas, v mých pětatřiceti letech. Měla jsem velké štěstí, že za deset let od rozvodu jsem na druhém konci světa narazila (přes internet) na  osudového muže – zralého, vyrovnaného s procesem stárnutí a zdůrazňujícího loyalitu v rámci manželství. Myslím, že právě manželská loyalita je to, co činí mnoha mužům zásadní problém. Opouštějí manželky v situacích pro ženy nejzranitelnějších, na prahu stáří.

Ivan Mládek?? a jemu podobní stárnoucí, bohatí nebo společensky vysoce postavení muži, kteří podle slov Roberta Wrighta “neodolali pokušení nahradit své manželky novějšími modely”, jsou asi největší hrozbou trvalému manželství. Za dob Charlese Dickense by jejich chování znamenalo naprostou ztrátu společenské prestiže. Dnes působí v jistých kruzích spíše jako příklad hodný následování. Proč nejsou takové nanejvýš problematické projevy “lidské přirozenosti” pozměněny vhodným zásahem? Domníváme se snad, že přirozené v oblasti lidské sexuality je nutně dobré? A čím to, že nás doposud oslovuje pouze viktoriánská sexuální morálka postavená na vrozených rozdílech v oblasti libida mezi muži a ženami, ale jako celek konzervativní zásady viktorianské Anglie odmítáme?

Osobně vítám zjištění (Robert Wright, Morální zvíře), že jednou z nejlepších cest k obnově monogamního manželství je rovnoměrnější rozdělení bohatství. “Pro mladé svobodné ženy bude méně lákavé odlákat manžela A od manželky A, pokud svobodný muž B bude stejně bohatý. A když nebude manžel A vystaven svůdným pohledům mladých žen, bude nejspíš více spokojen s manželkou A, snad si ani nevšimne jejích vrásek.” Ženy by měly být ve střehu, pokud jde o hodnocení mužovy spolehlivosti. Je zcela evidentní, že není možné se o ní trvale opírat. Se zvyšujícím se sociálním postavením a zbohatnutím muže berou jeho sliby lásky a věrnosti za své. S přibývajícími léty se jeho neklid dále zvyšuje a úvahy opustit zevšednělou a odkvétající ženu zesilují. Manželce, která varovné signály nevnímá a nepodnikne včas příslušná opatření, zbudou nakonec oči pro pláč. Jako příklad neklidného manžela, který manželství de facto ukončil může posloužit Charles Dickens. V počátku vnímal manželku jako svou lepší polovičku, po dvaceti letech, když mu porodila deset dětí napsal: “Jsem přesvědčen, že se nikdy nenašli dva lidé, u kterých by bylo tak těžké najít zájem, sympatii, důvěru, cit, jakýkoli bližší vztah, jako u mne a mé manželky”. Nepřipomíná vám to něco?

Mé zklamání z rozvodu bylo o poznání menší, jelikož jsem si vědomě vybírala muže jako otce svých dětí. Když splnil manžel svůj účel, pomohl vyrobit potomky a přiměřeně do nich nainvestoval, odešel. Fyzicky jsem musela opustit domov s dětmi já. Kdybych byla včela, vytlačila bych ho ve správný moment z úlu a byl by pokoj. Po stránce společenské a materiální jsem se rozvodem propadla o několik pater níže, zato nastartoval  můj osobní růst a k mému velkému překvapení nebere konce:-)

Nicméně i když rozpad svého manželství hodnotím po létech s větším nadhledem, jsem stejně přesvědčená, že “druhý přirozený výběr” je zlý process. Přináší příliš velké utrpení všem opuštěným. Děti poznamenává na celý život. V naprosté většině případů, které mám kolem sebe vítězí mužovo sobectví, neupřímnost, nedůvěryhodnost  a naprostá  neochota na sobě zapracovat v zájmu udržení rodiny jako základní společenské jednotky. Samozřejmě nemám na mysli udržení rodiny s milenkou po boku. Nesmíme zapomínat, že dvojí morálka, která dříve monogamii podporovala, dnes vede k rozvodům.

Možná je dobré si na tomto místě znovu připomenout, že velký nepoměr mezi bohatstvím jedněch mužů a chudobou druhých je nebezpečný. Méně “úspěšné” muže poškozuje, komplikuje jim přístup k ženám, a to bylo odjakživa zdrojem velkého násilí. Je vyzkoumáno, že muži, kteří nemohou najít partnerku a neožení se, pachájí daleko častěji trestnou činnost.

Nejen Robert Wright je přesvědčen, že nerovnost mezi muži je pro společnost zhoubou. Jak se zdá, marnivost bohatých, společensky vysoce postavených mužů dávajících volný průběh svým sexuálním spádům, za sebou nechává skutečnou spoušť - spousty dětí bez otce, spousty zahořklých žen, spousty stížností na znásilnění vlatními parnery a na sexuální obtěžování. Navíc osamělé muže, kteří si půjčují pornografické kazety, zatímco všude je plno opuštěných žen.

A co bezdomovci? To jsou, dle mého ti neúspěšní trubci, kteří hynou  obrazně i doslova, protože včely je nepouští do úlu.

Smutná bilance.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Magdalena Westman | čtvrtek 30.6.2011 12:09 | karma článku: 13,69 | přečteno: 1529x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,92 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 151x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,92
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy