Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

“Každý z nás má v sobě “perverzní jádro”...

...které se za určitých podmínek může aktivovat".   Až s podivem konstatuji jak se mi slova francouzské psychoanalytičky Janine Chasseguetové-Smirgelové vybavují pokaždé v souvislosti s Julií “Gaiou” Poupětovou (první certifikovaný sex kouč v ČR), která slibuje, že nás naučí správně masturbovat, radí jak na ženský orgasmus nebo nás dokonce zve na “jazykové” kurzy orálního sexu.

ultimate wedding - the right partnerlabeArt

Proč je jedním z jejích hlavních taháků masturbace (manus – ruka, stuprum – zhanobení), na to si uspokojivě odpovědět nedokážu. “U divochů provádějí samohanu toliko individua méněcenná, slabomyslná, jímž se žádná žena nevzdá.” Slova Bohuslava Brouka (Lidská duše a sex) doplňuje Luigi Zoja (DRUGS, ADDICTION AND INITIATION: The Modern Search for Ritual): “…despite a certain tendency among addicts to unite and form groups, the lack of common guides and common goals makes it a solitary business, equivalent to masturbation.”  Otto F. Kernberg (Normální a patologická láska) uzavírá: “…masturbace jako nutkavá, opakovaná činnost, fungující jako obrana proti zkázaným sexuálním podnětům  a dalším nevědomým konfliktům, ztrácí svou transcendentní funkci.”

Tipla bych si, že na workshopech paní Poupětové převažují charakterově–neurotičtí Singles, kteří jsou na nouzový model sebeukájení odkázaní (nedostatek příležitostí k heterosexuálnímu ukájení?), protože jsou narcisticky zamilovaní pouze do vlastní osoby. O druhého se vlastně nezajímají. Neumějí lásku dávat ani přijímat. Chybí jim hloubka – schopnost empatie a porozumění.

Patologický narcismus (možná i vůdcovské aspirace - Julie “Gaia” = Gaius Julius Caesar?), jsem přesvědčená, je to, co  paní Poupětové znemožňuje přesah jakýmkoliv směrem. Zdá se, že trpí poruchou  přirozené schopnosti milovat. Zjevně nedokáže spojit lásku se sexem, což dokládá svým (promiskuitním) životem v trojúhelníku. Umění udržet sexuální intimitu, uchránit vztah před invazí třetích stran neovládá, a tak v podstatě rezignuje na přirozenou milostnou aktivitu v rámci vztahu dvou lidí i když párový koučink v její nabídce služeb nechybí.

Z eklektického přístupu paní Poupětové k sexu jsem dost zmatená. Do jisté míry je až obdivuhodné jak “nebojácně” posunuje etické standardy v otázkách sexu a snaží se věci nově přeskládat. Proti většině použitých  ingrediencí vlastně nic nemám, ovšem guláš, který z nich navařila, je pro mne nestravitelný. Nemohu si pomoci, ale  z celého jejího vyzařování na mne dýchá cosi dekadentního, v intencích jak o tom píše nejen Janine Chasseguetová-Smirgelová (Kreativita a perverze): “…perverze a perverzní chování se v lidské historii zvláště často vyskytují v dobách, které předcházejí nebo provázejí velké sociální a politické pohyby: víme, že pád římského imperia koincidoval s rozmachem dekadentního chování”.

Kdyby paní Poupětová lépe studovala Wilhelma Reicha (FUNKCE ORGASMU), tak by jí bylo jasné, že iracionální sexuální třeštění, které se snaží přemostit touhu po obnově základní biologické funkce, respektive znovunastolit přirozené zákony sexuality nebude v našich podmínkách  s to potlačit strach s takovým konaním spojený. Sexuální chování a prožívání je mimo jiné kulturně podmíněné!! (A zase tu máme neurózu.)

Lidská sexualita je středobod, kolem kterého se točí jak veškeré společenské dění, tak vnitřní život jednotlivce. Teoretické studium je jistě přínosné, ovšem úporná snaha čerstvě nabyté poznatky co nejrychleji uvést v život směruje jakýkoliv terapeutický účinek do slepé uličky, ve které na nás číhá jen zející vnitřní prázdnota a bezútěšnost.

Autor: Magdalena Westman | čtvrtek 8.9.2011 12:31 | karma článku: 11,58 | přečteno: 1691x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Babička, Stařec a moře, Karel Čapek a Lucie Zelinková

Knižní influencerka Zelinková je přesvědčená, že Čapkem dnes nedokážeme dospívající mládež primárně nadchnout, a že čtením jeho děl znechutíme mladým vztah k literatuře.

27.5.2024 v 17:49 | Karma: 14,83 | Přečteno: 216x | Diskuse| Ostatní

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 152x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 97
  • Celková karma 10,37
  • Průměrná čtenost 1663x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy