Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babička, Stařec a moře, Karel Čapek a Lucie Zelinková

Knižní influencerka Zelinková je přesvědčená, že Čapkem dnes nedokážeme dospívající mládež primárně nadchnout, a že čtením jeho děl znechutíme mladým vztah k literatuře.

V nedávném rozhovoru s Michaelem Rozsypalem (Mashup) a Michalem Horáčkem, druhým hostem, uvedla, že náctileté je třeba nejprve bavit, „umožnit jim u literatury odpočívat“ a teprve následně je vzdělávat. Své víceré postesky vztahuje Zelinková obecně ke kanonické literatuře. Dává ji hromadnou nálepku „heterodogmativní sex“ (podle jejích slov brutálně patriarchální) a nabízí mezi jinými knihu Všechny barvy duhy (homosexualita, bisexualita, transgender aj.), kde je spoluautorkou. Stařec a moře Ernsta Hamingwaye je podle ní „nejnudnější kniha ever“. Babička Boženy Němcové ji ve dvanácti letech nenadchla a rozhodně prý nebyla důvodem jejího pozdějšího rozhodnutí jít studovat literaturu.

BABIČKA

Se mnou Babička (s filmovými obrázky) žila hluboko do dospělosti. Byla jsem fascinovaná divokou Viktorkou a ještě více vojákem, do kterého se V. „bláznivě“ zamilovala (Petr Čepek). Voják, vojevůdce jako archetyp se v mém životě nadlouho“zabydlel“ právě díky Babičce. Zpočátku to byly zcela jistě Čepkovy tajemné oči, které ve mně vyvolávaly až jistý druh posedlosti. V dospělosti jsem začala studovat Junga a pochopila, co jsou archetypy. Nicméně stejně jsem se vydala na druhý konec světa za „svým“ vojevůdcem. Až korekce realitou zjevila, že jsme oba hluboce ponořeni do archetypů (fantazií, snů), skrze které lze hodně pochopit o vrozených, nevědomých vnitřních silách v nás, ale nedá se v nich žít. V Babičce jsem poprvé pocítila velké erotické napětí, které mě přirozeně v těch „nácti“ začalo zajímat a už neopustilo. Na gymnáziu jsem od Babičky postoupila ke Kuličce od Guy de Maupassanta. Následovala Římanka od Alberta Moravia a další a další… Kanonické literatuře rozhodně nechybí erotická dimenze, kterou Zelinková tolik akcentuje a prezentuje věci tak, jako kdyby starší generace nikdy nebyly náctileté. Ano, zmíněná díla mají nepřehlédnutelný patriarchální punc. Jsou více či méně poplatná své době. (Babička je psaná jazykem, který by pro dnešní mladé byl těžko stravitelný). To však neznamená, že by se v nich nedalo najít něco inspirativního pro současnou dobu.

STAŘEC A MOŘE

Stařec a moře Ernsta Hamingwaye pro mne byl jednou z těch zásadních knih. Právě s ní jsem se ve svých pětačtyčiceti letech (2004) vydala na dobu neurčitou do Afriky. Hledání identity, smyslu života i otázky spojené se smrtí ke mně po celá léta intenzivně promlouvaly. Na tomto místě je asi dobré zmínit, že mně doporučovali literaturu ke čtení rodiče, teta a babička. Proto si také myslím, že vzdělávání a výchova dětí by měla probíhat v těsné součinnosti škola, rodina.

KAREL ČAPEK

Na rozdíl od Lucie Zelinkové jsem přesvědčená, že nadčasové dílo Karla Čapka s přesahem takřka do všech oborů lidské činnosti je dobrou materií pro rozvoj kritického myšlení. Někdy vážnou jindy humornou formou. Škatulka povinné četby v rámci předmětu český jazyk je pro Čapkovo dílo a jeho proměny v rámci životního cyklu člověka nedostačující, stejně jako jeden učitel. Problém tedy nevidím v malé záživnosti textů nebo jejich anachronismu s dnešní dobou, nýbrž v jejich uchopení a produktivním rozvíjení. Současné rozvržení školních předmětů je pro hledání širších souvislostí nevyhovující.

Jedním hmatatelným příkladem, že Čapek má co říct k dnešku a že to mladé bude určitě zajímat (ty, kteří se zajímají) je knížka ROBOT 100, Sto rozumů, editorky Jitky Čejkové, která se zabývá Artificial Life (syntetická biologie - velmi mladý vědní obor). Stovce svých známých a kolegů z celého světa poslala vědkyně Čejková email s prosbou, aby si přešetli RUR a napsali k tomu komentář nějakým způsobem související s RUR. Podařilo se jí to a ke stoletému výročí napsání Čapkovy divadelní hry RUR (1920/2020) vyšla zmíněná, velmi zajímavá kniha.

V Čapkovi samotném, ale v celé čapkovské generaci můžeme nalézt hodně inspirace a doslova bezpočet témat k přemýšlení. S látkou je jen třeba pracovat kriticky a jako s otevřeným systémem. Vyžaduje to ovšem ochotu se ke knihám vracet, což paní Zelinková neuznává.

Podtrženo a sečteno. Lucie Zelinková mě svou literárně-populistickou zkratkou zklamala. Místo, aby jako knižní influencerka se spoustou sledovatelů hledala způsoby, jak zasypávat příkopy mezi generacemi, právě třeba skrze literaturu, prohloubila je svým, místy až pubertálním projevem. Já u lidí obecně pozoruju nedostatek fantazie a imaginace. Tedy nedostatek tvořivého přístupu k četbě, potažmo k životu. Snad to není i její případ.

V souvislosti s doporučenou literaturou uvádí Zelinková jako výchozí bod obrozenectví a souboj němčiny s češtinou. Že by školní vzdělávání uvízlo v tak hluboké minulosti, tomu nemohu uvěřit.

Všechny lidi, kteří se chtějí domluvit zdraví sezónní pokladní v Památníku Karla Čapka na Strži Magdalena Westman-Kocábová

Autor: Magdalena Westman | pondělí 27.5.2024 17:49 | karma článku: 14,83 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,92 | Přečteno: 213x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 152x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Po nehodě na Islandu zůstává šest Čechů v nemocnici, dva jsou v umělém spánku

18. června 2024  14:59

Po páteční nehodě autobusu s českými turisty na Islandu zůstává šest klientů pojišťovny Uniqa v...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Když jsem ho pouštěl, chrápal, hájí se koloběžkář souzený za zardoušení motorkáře

18. června 2024  14:57

U plzeňského krajského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení s Janem Navrátilem, který se vloni na...

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 10,37
  • Průměrná čtenost 1663x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy