Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Iveta Bartošová, několik myšlenek...

Mou bývalou domácností, pokud si vzpomínám, prošla Iveta jednou. Působila na mne jako “blbá blondýna”. Ironie osudu mi zakrátko spravedlivě oplatila. Postarala se o stejnou nálepku i pro mne, a tak mi sklaplo. Na sobě jsem si  poprvé  uvědomila jak problematické jsou veškeré předsudky, hypotézy či předpoklady.

NeukotvenostlabeArt

Proč by ale nemohl být  Domenico Martucci Della Torre tím osudovým setkáním pro Ivetu? Člověkem, který pro ni má cit a je shopen vnímat její bytost v celém jejím skrytém, neviditelném potenciálu, jinými slovy, vnímat její zanedbanou duši a cítit se dostatečně silný nato jí pomoci. Nejsem si jistá, že to všechno takhle jednoduše probíhá na vědomé úrovni, ale osobně věřím, že všechna naše životní setkání se dějí z nějakého důvodu, něco si skrze ně máme uvědomit, něčemu se přiučit.

Iveta jednala, dle mého, přirozeně intuitivně, když v první fázi vyměnila uzdravující praktiky lékaře za pečující náruč svého milého. „Je známo, že většina problémů, ne-li všechny, s nimiž lidé přicházejí k terapeutům, jsou záležitostí lásky“, říká Thomas Moore (Kniha o duši).

Fakt, že matky to nemají jednoduché, se neukazuje pouze na Ivetině případu. Také jsem se dostala při své autoterapii do fáze, kdy jsem celý svůj vývoj, ztroskotání svého manželství i následné neúspěchy ve vztazích s muži, interpretovala na základě vztahu se svou matkou, v domnění, že už to mám, že jsem konečně přišla na to, proč mi to nejde. To byl hlavní výsledek mého několikaletého psychoanalyzování. Moje máma psycholožka se bránila tím, že není tak jednoduché hodit celou odpovědnost na matky. Její námitku následně podpořila slova Diane Eyrové: „Pouto mezi matkou a dítětem je vědecká fikce. Přesněji je to součást ideologie, podle níž jsou matky chápány jako primární architektky životů svých dětí a jsou jim kladeny za vinu všechny problémy, které je potkají nejen v dětství, ale i v průběhu jejich dospělého života“. James Hillman rezonuje s takovým viděním, sám ho nazývá rodičovský klam a dodává: „Mnohem více než rodiče formují náš život jiné faktory: Děti jsou hluboce ovlivńovány nejrůznějšími lidmi, kteří jsou s nimi v interakci, potravinami, které jedí, hudbou, kterou poslouchají, televizí, kterou sledují, nadějí kterou vidí ve světě dospělých...“ Tohle pojetí mne přivedlo k dalšímu prozkoumávání svého životního hledání,  zase z trochu jiného úhlu.

Způsob jakým naše dva hlavní bulvární deníky referují o životě Ivety Bartošové odráží zejména neuvěřitelně omezený, nepřející a provinční svět samotných novinářů. Doporučovala bych ty nejpřičinlivější z nich vystavit obdobné mediální štvanici, aby si pro změnu mohli uvědomit něco sami o sobě.

Je velmi nesnadné předpovídat, zvláště pak budoucnost. Život přece není tvořen řadou vzájemně souvisejících a postupně se odehrávajících událostí, ale daleko více je dílem náhod, v níž jedna událost může události následující změnit s naprosto nepředpověditelnými důsledky.  

Co když teď Iveta prožívá svůj  životní poločas, bilancuje a na tu druhou půlku vyšlápne směrem, o kterém se nám vůbec nezdá. Kdo ví?

 

Poznámka:

Nikdy jsem nepatřila k Ivetiným fanouškům, její produkci jsem nesledovala a historkám z jejího soukromého života jsem nepopřávala žádného slechu. Až jednou, člověk mně blízký, už mezi námi není, začal  Ivetě přede mnou intenzívně a nevybíravě spílat. To byl moment, kdy jsem z povzdálí a daleko od domova začala sledovat, co se to kolem této ženy všechno děje. Jedno je mi za ta léta  víc než  jasné, my lidé nejsme vybaveni stejně tlustou kůží ani stejně silným žaludkem a to věci významně komplikuje.

Autor: Magdalena Westman | pondělí 4.7.2011 9:15 | karma článku: 38,42 | přečteno: 13136x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,92 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 151x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,92
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy