Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam s ním? Do školky prosím.....

Skoro se nabízí věta „Kam s ním“, když se rozhodnete svoje dítě umístit do mateřské školy. Kdo už má děti odrostlé a nemusí řešit tento zapeklitý problém, určitě si oddychl, že to má za sebou. Právě teď probíhají zápisy do Mateřských školek a ti rodiče, kterých se to týká, jsou stejně nervózní, jako ti, kteří čekají, jestli jejich ratolest přijmou na střední školu nebo vysokou. A paradoxně v dnešní době je lehčí dostat se na tyto dvě školy, než dostat dítě do školky.

A proč celá tahle situace nastala? Zdůvodnění si můžeme přečíst v každých novinách, které se tomuto tématu věnují. Před lety zely školky téměř prázdnotou a tak někdo rozhodnul, že bude nejlepší část jich zrušit a budovy využít na něco jiného. A kde jsou demografické výpočty a předpoklady, že se porodnost zase zvýší? Copak nikoho nenapadlo, že začnou rodit silnější ročníky let 70. a 80.? Nikoho nenapadlo, jak tenhle krátkozraký krok dopadne? A teď se drazí rodiče předškolních mrňat snažte!

Když jsem si v novinách přečetla, jaká jsou kritéria pro přijetí dětí do školky, tak jsem z toho byla dost rozpačitá a některá mi přijdou až absurdní. Jako například, že do školky bude přijato dítě, kterému jsou čtyři roky, a jeho matka je na mateřské dovolené s dalším dítětem. Možná tomu špatně rozumím, ale proč má být přijato dítě, které může být doma se svojí matkou a sourozencem, a bude zabírat místo dítěti, které je stejně staré a jeho matce skončila už před rokem mateřská dovolená?  A tato matka, jejíž dítě se loni do školky nedostalo, je už rok doma zadarmo. Co má taková matka dělat? Jak má svoji situaci řešit? To má být doma další rok, dokud její potomek nebude do školky přijat jako předškolák, což je ze zákona povinné? A co ona? Zaměstnavatel na ni čekat dál nebude a ona vinou zmatku v našem státě přijde o místo, které se v dnešní době tak špatně hledá. A s malým dítětem ještě hůř.

Možná teď někdo namítne, ať si tedy pořídí paní na hlídání. Dobrý nápad…Za paní na hlídání zaplatí měsíčně minimálně 10 tisíc a při dnešních platech, kdy jen část národa dosáhne na průměrný plat, bude vydělávat jen na tu paní a možná jí něco málo zbude do rodinného rozpočtu. A výsledek? Celý den neuvidí svoje dítě, protože bude vydělávat na paní na hlídání… Ano, když bude chodit do práce, tak svoje dítě také uvidí až večer, ale alespoň jí zůstane její výplata. A babičku po ruce také každý nemá.

A když se rodičům přesto poštěstí a oni jsou při zápise zapsáni mezi prvními, tak se ve finále dozvědí, že jejich dítko sice splňuje všechny potřebné náležitosti pro přijetí do školky, ale má to jeden háček. Rodiče nebydlí ve městě, ale v přilehlé vesnici, která sice územně spadá pod dané město a proto mají smůlu. Přednost mají děti s trvalým bydlištěm ve městě. A opět se nabízí otázka „Kam s ním“?

Jediné co zoufalým rodičům asi zbude je spojit se a začít tlačit na Městské úřady, které jsou zřizovateli školek, aby vyvinuly snahu a začaly tento problém řešit, třeba zatím jen provizorně, než se porodnost dětí zase sníží. Jak je vidno, tak to jde. Příkladem jsou třeba Úvaly u Prahy, kde zřídily školku z bytových kontejnerů.

A na závěr se nabízí otázka: „ V jakém světě žijí naši zákonodárci?“. Jak můžou navrhnout zákon, že do školek se budou moct přijímat děti už od dvou let, když stávající situace je taková, jaká je?!

A před školkami zatím stojí „zástupy“ odmítnutých dětí a jejich zoufalých rodičů…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dagmar Vrbovcová | pátek 23.4.2010 16:35 | karma článku: 11,02 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Dagmar Vrbovcová

Jepičí život voliče

Volič a volený. Dva živočišné druhy, které spolu po nějaký čas žijí v symbióze. Volený potřebuje ke svému životu voliče, aby se dostal na vysněné místo v politice, a volič se snaží přes voleného uskutečnit svoje záměry a plány. A tak volený v období páření vyvíjí obrovskou aktivitu, aby voliče přesvědčil o svojí nepostradatelnosti a nutnosti být zvolen právě ON.

21.10.2010 v 22:30 | Karma: 6,10 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika

Dagmar Vrbovcová

Ženy....umíme být inspirací mužům?

Včera večer jsem si pročítala články na blogu a zaujal mě článek jedné pisatelky, kde píše o tom, jak je těžké najít muže... Muže inteligentního, čistotného, voňavého, pozorného, romantického, pěkného atd. atd. To mě zaujalo a donutilo k zamyšlení, jak to tedy asi je? Je to takový problém, nebo z té pisatelky mluvila špatná zkušenost s muži? Jsme my ženy tak náročné a naše nároky ještě stoupají s naším postupem na společenském žebříčku? Anebo je to vývojem společnosti a žen v ní? Nebo jsme jen ovlivněny romantickými filmy, kde hlavní hrdinové splňují všechny naše představy, které na svém blogu vypsala ta pisatelka?

19.4.2010 v 15:40 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3902x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Vrbovcová

Nemám co na sebe....jaro je tady!

Konečně je tady! JARO.... Jen co slunce ukázalo po dlouhé zimě svoji sluneční tvář, tak jsem se plná elánu vrhla na jarní úklid bytu.

22.3.2010 v 15:15 | Karma: 9,98 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Vrbovcová

Náš domácí časoprostor

U nás doma žijeme ve zvláštním časoprostoru. Uvědomím si to vždycky, když řeknu svému synovi, aby si třeba uklidil boty

21.3.2010 v 21:56 | Karma: 7,97 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Dagmar Vrbovcová

Nenasytná pračka

„Naše pračka mi žere ponožky.........“ Tak tuhle větu včera večer pronesla moje dcera. Zeptala jsem se jí, co jí k tomuhle nařčení naší pračky vede? „Vždycky když dám do špíny svoje věci včetně ponožek, tak mi po vyprání vrátíš všechno, akorát ponožky chybí“ řekla. „Jo to je pravda mě taky chybí ponožky“ přidal se syn.

20.3.2010 v 10:53 | Karma: 11,31 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

V čele fakulty po Ševčíkovi bude Zubíková, zvolil ji akademický senát

29. května 2024  21:22,  aktualizováno  22:59

Kandidátkou na děkanku Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze je Adéla...

Do Prahy přiletěl šéf diplomacie USA Blinken. Zúčastní se zasedání ministrů NATO

29. května 2024  22:40

Do Česka ve středu večer přiletěl šéf americké diplomacie Antony Blinken. V Praze se zúčastní...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2351x
Jsem žena která o životě ví už své a nechá se dál životem ráda překvapovat. Psát začínám a hodně mě to baví.

Seznam rubrik