Z lesa šup rovnou na talíř....

Kdo mě zná, dobře ví, že v reálném kontaktu... dojde li na houby umím být i lehce otravný :D Vždycky si to pak ale vyžehlím nějakou laskominou co z nich vykouzlím.... Jak to máte vy?

 

Národy Čechů a Moravanů jsou reklamou na svéráz.. Rozhádaj je smrtelně vážný věci. Třeba jestli do mičudy čutnou líp Slávisti nebo Sparťani, ale i pitomosti co normální lidi netankujou. Zeman s Drahošem je dobrej příklad týhle kategorie..

Co nás ale dokáže spojit, není jenom ta chvíle kdy je třeba našít si roušky. Když se z lesů začne linout ta příjemná a vlahá vůně hub.....to pak zapomínáme i na to jak moc rádi máme svý drahý a milovaný.... káry. Necháváme je zcela opuštěný a bezbraný na kraji našich divokých lesů. Nejeden vášnivej houbař je ochotnej svýho miláčka i poškrábat v touze dojet až támhle do tý mladý smrčiny.

Letos nám v tom ale houby dělaj pěknej brajgl. Vůbec neuznávaj vlastní období růstu. Rostou jak se říká "na cochcáka" ale hlavně, že díky poměrně vlahýmu  jaru a počátku léta vůbec rostou...

Velká část našeho houbařskýho národa má taky jednu zvláštní vlastnost. Houby sice sbírá, ale nejí. Takovej houbař mi přijde stejně ujetej jako tichej blázen co dva dny číhá na svou zlatou čudlu a pak ji odnese sousedům, protože sám rybu nežere... ale budiž. Můj případ to rozhodně nejni.  Už když je zmerčím za pařezem  tak mi před očima  defilujou   plný talíře a v duchu je povaluju na jazyku....Až z toho kolikrát naprázdno polknu :D

 

No a teď vážně a seriózně :)

 

Lišky a celá jejich rodina

 

  Lišky všeobecně jsou pro kuchaře asi houby nejoblíbenější. Cenově dostupné, jejich konzistence se tepelnou úpravou nemění  v bláto.... a ta chuť :) Před asi nejpopulárnější liškou obecnou upřednostňuji její sestřičku lišku nálevkovitou. Když se zadaří, dají se jich lány nasbírat i mimo hlavní houbovou sezónu, takže je v lese skutečný klid a relax.... A jaké šaty jim nejvíc sluší? No trošku si hrají na nevěsty, takže smetanové houbové omáčky, nebo kulajda. To jsou jídla, která si bez lišek nedovedu představit..... Když jsme u lišek, nesmíme zapomenout na jejich bratránka Stročka trubkovitého. Vypadá jako když ze země rostou malé seschlé trumpety, ale oč méně krásy pobral o to více je pro mou kuchyni naprosto nenahraditelný. Nasušený a namletý, či nadrcený, je nedílnou součástí těch nejlepších houbových polévek, omáček či redukcí. S nezaměnitelným houbovo ovocným aroma je naprosto dokonalým završením symfonie houbové chuti. Navíc je dochucovadlem zcela přírodním a bez éček. Ke všemu je to právě on, kdo patří v originální verzi do našeho nejtradičnějšího Vánočního pokrmu, Houbového Kuby

 

lišky obecné
lišky nálevkovité a stroček trubkovitý

 

Hřiby

 

Hřib hnědý je pro mnohé jen chudý příbuzný "Praváků" . Jako kuchař tvrdím, že ho mám radši, než Hřib smrkový, ten sice vypadá majestátně, ale chutí ani aromatem se nemůže s Hřbem hnědým měřit. Kde je pak pro mě tenhle hříbek naprosto nezastupitelný? Bez jeho vůně a vůně majoránky si echtovní bramboračku vůbec nedokážu představit....

hřib smrkový
hřib hnědý

Ale nejlepší je stejně taková pěkná směs hřibovitých hub. Který houbař by přitom pohledu nepropadl až lehce erotizujícímu rauši ? :D

 

Směs hřibovité

 

 

Hlíva ústřičná

 

Moje nejoblíbenější z těch hub, které se dají koupit i v obchodě. Nikdy to ovšem není takové jako když si ji ulovíte v lese. Navíc roste pokud nejsou třeskuté mrazy i v průběhu zimy. Mám ji rád opět pro její konzistenci i chuť a když mě to drapne, jsem ji schopen nacpat skoro kamkoli. Ovšem nenahraditelná je ve vegetariánské verzi dršťkové polévky. Jak nemám náhražky "za něco" rád, pak tohle je výjjimka potvrzující pravidlo.

hlíva

Muchomůrka růžovka

Nechal jsem si ji nakonec. Ze dvou důvodů. Tím prvním je, že nakonec má přijít to nejlepší. Tím druhým pak fakt, že jako jedinou si ji musíte jít nasbírat pěkně poctivě do lesa. Obchodování s ní naše legislativa totiž neumožňuje....Typické ružovění na prožerech, či pod sloupnutou pokožkou kloboučku v kombinaci s rýhovaným prstenem jsou neklamné určovací znaky této jinak velmi barevně variabilní pochoutky. V podobě řízků, či houbových škvarků vám spolehlivě způsobí slastný výraz v obličeji, který vás jen tak neopustí....

Muchomůrka růžovka

 

Na úplný závěr si střihneme ještě naši nejnebezpečnější  jedůvku Muchomůrku zelenou.... tahle krása je nejen oku lahodících, ale podle vyprávění otrávených i nesmírně lahodná. Bohužel pro spoustu z nich to bylo poslední, nejen houbové pochutnání...

Muchomůrka zelená

Spousta chuťových hvězd se mi do dnešního blogu nevešla.

 

Smrže, ryzci, holubinky a celá řada dalších....Jak to máte vy?

 

V blogu jsou použity fotky z placené fotobanky Freepik, kde má autor zakoupenou licenci.

 

Díky a ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 1.8.2020 8:59 | karma článku: 27,84 | přečteno: 847x

Další články autora

Filip Vracovský

Pepík to rozkryje... Selskému rozumu nezůstane nic utajeno...

Tento blog není zaměřený proti jménu Josef a jeho použití je čistě ilustrativní. Vstupte jen na vlastní nebezpečí...

20.6.2025 v 11:57 | Karma: 9,66 | Přečteno: 223x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Poslední tanec Karlose Vémoly. Příběh, který prodává...

Je jen na nás co chceme koupit. Jestli si chceme připadat lepší, pro vlastní „normálnost“, nebo ten mnohem důležitější. O vůli která vede...

16.6.2025 v 6:15 | Karma: 8,69 | Přečteno: 342x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Jak se nenechat na dovolené nebo výletě otrávit ? Prázdninový inspektor radí, informuje...

A to jak obrazně, tak doslova. Právě letní teploty v kombinaci s neprofesionálně vedeným provozem jsou pro takový případ jako dělané...

15.6.2025 v 7:09 | Karma: 15,93 | Přečteno: 409x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Proč už se na volby netěším...

Končí krásný letní den. Z praktických „závěreček“ nám na škole zbývá zítra posledních pár „kousků“... Pohoda... To by bylo, abych si ji svým dumáním nezkazil...

12.6.2025 v 20:53 | Karma: 19,74 | Přečteno: 491x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Příběhy básní a krvavá něha básnířek

Pondělní malování slovem pro náhodné hosty i stálé zákazníky. Romantika a láska z divočejších časů. Taky kapka násilí...

9.6.2025 v 17:48 | Karma: 6,47 | Přečteno: 169x | Diskuse | Poezie a próza

Nejčtenější

Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář

16. června 2025,  aktualizováno  11:52

Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...

Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou

16. června 2025  12:20

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

12. června 2025  10:55,  aktualizováno  16:42

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...

Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu

15. června 2025  20:19

Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...

Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král

15. června 2025  14:24

Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...

Kofola chce zachránit lázeňské prameny, zainvestuje do tradičních značek

19. června 2025  16:10,  aktualizováno  20.6 15:04

Česku hrozí, že přijde o tradiční léčivé vody jako Bílinská kyselka či Rudolfův pramen. Výrobce...

Mladý jaguáří pár ze zlínské zoo má první mládě, v zajetí je to světový úspěch

20. června 2025  15:04

Zlínská zoo slaví chovatelský úspěch světového významu. Jaguáří pár, pětiletá samice Yuna a tříletý...

Řidiči v Česku natankují každých 20 kilometrů. Nové pumpy rostou výjimečně

20. června 2025

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu a obchodu je v tuzemsku téměř 4 000 veřejných pump, na...

Policie stíhá útočníka ze Sušice, náhodnou oběť začal na ulici bodat do krku

20. června 2025  14:59

Kriminalisté obvinili z pokusu o vraždu sedmadvacetiletého mladíka, který ve středu v centru Sušice...

  • Počet článků 761
  • Celková karma 18,19
  • Průměrná čtenost 2054x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.