Soudruh prezident.

Připomínat je si třeba i takováto výročí.Zvlášť když se společnostem se zlem které představují, tak nějak ne a ne vyrovnat....23.11.  

Dnešní připomínka bude věnovaná muži, který se stal synonymem pro zločinecká padesátá léta.V roce 1896 se v Herolticích narodil první komunistický a dělnický prezident, soudruh Klement Gottwald.

Těžko říct, čím si stran okolí prošel jako dítě a jak se to na jeho pozdější odporné osobnosti podepsalo.Vyrůstat v té době jako nemanželské dítě zemědělské dělnice to byl jistě víc než nepříjemný cejch vypálený přímo na čele...

Již jako dospělý bojoval ve Velké válce v rakousko-uherské uniformě.Od roku 1915 do své dezerce v létě osmnáctého roku.Po válce sloužil jako voják, pracoval jako stolařský dělník, aktivně se podílel na dělnickém tělovýchovném hnutí, redaktoroval dělnický časopis.

V polovině třicátých let se dává na politiku, později se stává komunistickým poslancem.Může tak pronést dnes již legendární slova: "A my jsme stranou československého proletariátu a naším nejvyšším štábem je skutečně Moskva. A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry...Přejde vás smích!"

Lze říct, že v té době hodně jezdil do Moskvy, a hodně pil.Alkoholikem se stal ještě před svou emigrací do Sovětského svazu.
Nebudu rozpitvávat jeho poválečné působení, zná ho každý kdo zcela neignoruje historii.Je osobně odpovědný za smrt desítek lidí.Jeho žena se stala v roli první dámy symbolem naprostého nevkusu a křupanství. Sám opustil tento svět pár dní po Stalinově pohřbu 14.března 1953.
A jestli jeho srdce syfilitika nevydrželo náročnou cestu, nebo tam byl otráven je už dneska celkem jedno.
Jeho jméno by každopádně nemělo být zapomenuto a jeho odkaz jakkoli idealizován.
Díky za přečtení a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | pátek 23.11.2018 12:57 | karma článku: 25,51 | přečteno: 649x