Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Retro: : Jak se šidilo v restauracích za socialismu

Sedmou stovku blogů jsem nechtěl zahájit prvoplánovaným politickým výkřikem... Tak tedy retro.......

Sám jsem se do světa gastronomie zatoulal především pod vlivem příběhů prvorepublikových šéfkuchařů, či jejich nejlepších žáků.... O realitě našeho pohostinství jsem neměl ani potuchy. 

Tedy.... Někde vzadu v hlavě měl člověk zašité, že se kuchaři mají dobře. Ale v realitě jinošských let si to nedovedl propojit s tím, že je to proto, že kradou....

Na počátku každého průšvihu ostatně bývá zdánlivě dobrá myšlenka. Tou dobrou myšlenkou socialistické gastronomie se zdají být receptury pokrmů podle kterých se bude vařit od Aše až Košice. A protože se bude vařit podle jedné "Bible" a ze stejných surovin...  Výsledkem logicky bude, že stejný guláš si dáte u nás v Plzni, stejně jako v Bratislavě. 

Nooo ... joooo.... 

Jenomže , nikdy to takhle samozřejmě nefungovalo. A ani nemohlo. 

Mimo skutečnosti, že unifikované vaření vykastrovalo jakoukoli kreativitu kuchařů v tom, co položit hostům na talíř...  Podnítilo to v nich naopak nepřeberně nápadů jak co ošidit a okrást...

Samozřejmě, že se šidilo prostým nedodržením váhy dražších surovin na talíři. Ale zažil jsem i mnohem kreativnější přístupy, kdy kuchyně vydávala jiná jídla, než se zákazníkům účtovala. Případně od základu vařila z jiných surovin . 

O tom, že se v kuchyni ( Kde se tehdy kafe vařilo) "tureček" nezalil jenom jednou, ale logřík se pěkně vysušil a použil znovu .... se snad ani nemusím zmiňovat !

Občas si samozřejmě šel "někdo" sednout . Manko, nebo přebytek se nestihl zakamuflovat. Nicméně bylo víc než zřejmé, že tyto občasné tresty nikoho neodradí.

Jo, jo. Tak to bylo v časech, kdy hospodský, zelinář a řezník měli hezčí auta a chaty než primáři...

Ještě bych zmínul dvě takové poznámky.

Ta první je pro mladší generace. Mnohem větším průšvihem než manko, bylo při kontrolách objevení přebytku. Protože pokud u manka se dalo na věc nazírat tak, že podnik řídí neschopný lempl.... Přebytek jasně ukázal na systematické okrádání zákazníka.

Ta druhá platí k tehdejším kuchařům... Sám jsem se učil u Reastaurací a jídelen. Třeba u Interhotelů byla situace o poznání lepší a procento kuchařů, pro které nebyla stavovská čest a láska k řemeslu prázdným pojmem  větší...

Dnešní písnička je taky retro. Ale dostala pěkný nový kabátek...  ( Ostatně mnohem slušivější šaty má dneska i ta naše milovaná gastronomie.)

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 2.12.2023 5:58 | karma článku: 36,32 | přečteno: 11620x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Skutečně je třeba mučit kapry abych dodržoval tradice ?

Vánoční romantika ? Na úmyslném trápení čehokoli živého nic romantického není. Nebo se pletu ? Řekněte...

27.11.2024 v 7:03 | Karma: 27,86 | Přečteno: 2533x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Jednou večer...

Pondělní malování slovem pro náhodné kolemjdoucí i stálé hosty... Co stihnout chceme ? Co se stihnout dá ?

25.11.2024 v 17:47 | Karma: 11,18 | Přečteno: 398x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

35 let svobody v naší kuchyni

Člověku to nedá aby si nepřihřál taky talíř té své profesní polívčičky. Tak si nechte chutnat... Máme právě navařeno.

24.11.2024 v 8:10 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2241x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Vrátí mi Andrej Babiš co si Petr Fiala vzal ? Doufám, že ano...

Zešílel jsem ? Chystám se jít volit hnutí ANO ? To se nedozvíte pokud mé dnešní zamyšlení nerozkliknete...

20.11.2024 v 7:27 | Karma: 37,41 | Přečteno: 5701x | Diskuse | Politika

Filip Vracovský

Generace sněhových vloček nebo přemoudřelých dědků ?

S pojmem sněhová vločka se setkávám docela často. Ve vztahu k dnešním mladým mě dostává do varu. Včera mě něco napadlo k těm sněhovým vločkám a listopadu 89...

18.11.2024 v 6:23 | Karma: 17,26 | Přečteno: 743x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

2. prosince 2024  17:16

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...

Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese

9. prosince 2024  9:39,  aktualizováno  14:34

Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

7. prosince 2024

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...

Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo

3. prosince 2024  15:18,  aktualizováno  4.12

Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...

Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi

3. prosince 2024  14:21

S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...

Babiš slíbil zrušení televizních poplatků. Nemá je sedmnáct zemí EU, říká

10. prosince 2024  5:55,  aktualizováno  13:50

Přímý přenos Ministr kultury Martin Baxa řekl, že konečné hlasování o zvýšení poplatků pro Českou televizi a...

Čuvač pokousal opavské strážnici ruce, při odchytu ho lákala na pamlsky

10. prosince 2024  13:48

Práce městských policistů bývá hodně nebezpečná. Přesvědčila se o tom opavská strážnice, která...

Akademie věd ČR vybrala nového předsedu. Sněm zvolil do čela fyzika Pánka

10. prosince 2024  13:41

Akademie věd ČR (AV ČR) vybrala nového předsedu. Akademický sněm zvolil do svého čela Radomíra...

Hlavní antibabiš ani nepřišel, radoval se po výroku Ústavního soudu Babiš

10. prosince 2024  11:35,  aktualizováno  13:32

Výsledek jednání Ústavního soudu, který zrušil pozměňovací návrh šéfa poslaneckého klubu Pirátů...

Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ
Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ

Podzimní počasí je nevyzpytatelné, proto redaktorky eMimina otestovaly dětské softshellové kalhoty Wolf, které nabízí e-shop Olšákovi.cz. Jak si...

  • Počet článků 707
  • Celková karma 23,81
  • Průměrná čtenost 2116x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik