Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Degustační menu našich studentů pod vedením kuchařských legend ...

Duben byl pro talentované adepty řemesla (nejen na naší hotelovce) ve znamení zajímavých gastronomických akcí. Vezmu vás do zákulisí některých z nich...

Jako první dubnovou událost bych rád přblížil návštěvu Radka Davida a Honzy Horkého na naší škole. Gurmánům tahle jména nemusím představovat. Pro ostatní snad jen stručně.

Radek David si asi největší jméno udělal jako šéfkuchař La Veranda, a následně jako kreativní šéf společnosti, která provozovala síť restaurací od Prahy po Kyjev.

Honza Horký mimo vedení kuchyně v Obecním domě dlouho dobu šéfoval náš národní tým z pozice kapitána.

Oba dva společně jsou rovněž ostřílení soutěžáci na podnicích světové úrovně, kde pravidelně dosahují skvělých výsledků a řadí se i v mezinárodní konkurenci ke špičce. Stejně tak společně stáli u zrodu tohoto menu ...

Cílem takovéto akce , kterou jsme spolu vymysleli je přiblížit studentům tu nejpreciznější práci. Jak z každé suroviny vytěžit co nejvíc chuti, barvy i výživových hodnot...

Zároveň jim umožnit osahat si věci s kterými se běžně nesetkávají ani na praxích. Když jsem viděl v nákupu třeba Foie Gras ... Ožila má vzpomínka na vlastní učňovská léta s česnekovou pastou a mletým pepřem ...

Preciznost a neustálé vzdělávání se, pak je jedinou cestou jak dosáhnout špičkové úrovně v jakémkoli oboru. Od osobností takovéhoto formátu má tohle sdělení jinou váhu, než od nás, kteří během let studentům trošku zevšedníme.

A dost řečí.... Jdeme na obrázky.

Menu bylo servírovano padesáti hostům. Víc kapacita našich prostor neumožňuje.

Marinovaný losos, chřest, uzená zakyska a bylinková majoneza.

Krém z hrášku, vajíčko, krutony a medvědí česnek.

Roláda z perličky, pěna z choriza, baby špenát, karotka, květák.

Telecí hřbet, telecí kroketa, smrže, foie gras, brambor

Bílá čokoláda, slaný karamel, malinová espuma a kakaové boby

Trocha parády před výdejem. V bílém rondonu je tam z dospěláků ještě kolega ze školy. Taky Filip. Jestlipak to není nějaké speciální kuchařské jméno ?

Během vaření nás navštívil i Tomáš Popp. Organizuje v Plzni Farmářské trhy, je manažerem národního týmu Asociace kuchařů a číšníků ČR. Taky zná všechny široko daleko a nebojí se to použít...

Copak asi virtuálně solí ?

Tak ještě selfíčko na rozloučenou. Poděkovat a do hajan...

Díky Radkovi za souhlas k použití fotografií, které jsem nefotil sám...

Autor: Filip Vracovský | středa 8.5.2024 6:52 | karma článku: 19,55 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Budeme jíst burgery bez masa nebo ne ?

Udržitelný životní styl jako kšeft, politika, nutnost ? Co myslíte ? Já mám celkem jasno... Nějak to dopadne :)

18.7.2024 v 19:15 | Karma: 13,22 | Přečteno: 539x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Vzpomínky na letní touhy... Panenská kurtizána.

Nedělní malování slovem pro stálé hosty i náhodné kolemjdoucí... Trocha poezie (snad) nikoho nezabije...

14.7.2024 v 19:41 | Karma: 9,70 | Přečteno: 329x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

Bára Krejčíková vítězkou Wimbledonu 2024

Už se mi povedlo vydýchat ten poslední game, tak je prostor napsat pár slov.... Letošní ročník dámské dvouhry, byl pro naše fanoušky opět výživný :)

14.7.2024 v 7:36 | Karma: 20,56 | Přečteno: 423x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Babiš se za nás obětoval...

Zamyšlení k dramatům, které přináší „okurka“ na naší domácí politické scéně. Já bych ale řekl, že z okurek je lepší udělat dobrej salát. Co vy na to ?

11.7.2024 v 14:42 | Karma: 18,66 | Přečteno: 588x | Diskuse | Politika

Filip Vracovský

Francouzské volby. Zamyšlení laického komentátora.

Sladká Francie zdá se poslední roky nějak hořkne. Nemáte ten dojem ? Je to nejen škoda, ale určitě to ovlivní i naše životy...

8.7.2024 v 8:23 | Karma: 29,57 | Přečteno: 3117x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

  • Počet článků 683
  • Celková karma 21,25
  • Průměrná čtenost 2113x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik