Anonymita internetu, aneb trocha mudrování

vyvolané možná momentální vlnou veder v kuchyni. Ani při sebevětší snaze nejsme vždy ve službách stoprocentní a co tedy s tím?

Často jsem dotazován na to, co jako kuchař říkám na toho Pohlreicha. Inu je to jednoduché. Ať se tomu komu líbí či nikoli jsem pevně přesvědčený, že jeho působení na mediální scéně mělo jeden obrovský pozitivní dopad a přineslo i jedno menší negativum.

 Dneska se rozhodně mnohem větší část zákazníků hospod a restaurací zabývá tím co má na talíři a vnutit jim kdejaký blaf, pokud to má rádoby restauratér v úmyslu, není tak snadné jako dřív .A to negativum?  Spolu s tím ruku v ruce, se bohužel z řady lidí po shlédnutí druhého dílu Ano, šéfe stala masa odborníků na gastronomii. Tedy alespoň v jejich představách. 

 Zákazník má samosebou vždycky pravdu. Ale pamatuji si na řadu reklamací, při jejichž řešení jsem se skutečně musel kousat do rtu pro udržení vážně tváře. Nikdy je samosebou nevyslovují stolující sólo, většinu jsou potřeba pro předvedení se před partou, či nedejbože slečnou na prvním rande. Ale věřte, že na hlášky typu - "To gazpacho je studené., ta kachna nechutná jako kachna, nebo  prosím ten rare steak, který jsem si objednal dopéct.... " jen tak nezapomenu.

 Druhou várkou reklamací jsou pak ty oprávněné. Rád bych řekl, že kuchyně které jsem vedl takovouto stížnost neměli. Ale to není samosebou pravda. A není to ani možné. Věřte, že každá takováto reklamace nejen mě, ale každého srdcaře v rondonu skutečně mrzí. A vždy se vám na důkaz omluvy pokusí snést doslova modré z nebe. Následkem čehož se skutečně z reklamujícího v nejednom případě stane pravidelný zákazník, neboli štamgast.

 Třetí způsob reklamací a ten bohužel ne vždy šťastný jsou reklamace na internernetu, neboli recenze. Tím, že je tento prostor neregulovaný, může tam kdokoli napsat jakýkoli blábol, může si tam konkurence vyřizovat účty, bývalí zaměstnanec špinit zaměstnavatele a tak dál, a tak dál. I na takovéto podněty samosebou se vždy snažím reagovat, ale pokud napíšete nějakou špatnou zkušenost z května někdy před Vánoci, těžko mohu situaci nějak zmapovat. 

 Pokud mohu za nás pracujících v tomto oboru poprosit. Pokud se vám něco nezdá, nelíbí, řešte to pokud možno hned. V drtivé míře vám toto příkoří nepácháme ve snaze zničit váš den. Za tuto zpětnou vazbu budeme naopak rádi, neboť jedna konstruktivní kritika nás posune kupředu víc, než deset poplácání po zádech.

 

Autor: Filip Vracovský | úterý 31.7.2018 7:26 | karma článku: 19,31 | přečteno: 470x