Anonymita internetu, aneb trocha mudrování

vyvolané možná momentální vlnou veder v kuchyni. Ani při sebevětší snaze nejsme vždy ve službách stoprocentní a co tedy s tím?

Často jsem dotazován na to, co jako kuchař říkám na toho Pohlreicha. Inu je to jednoduché. Ať se tomu komu líbí či nikoli jsem pevně přesvědčený, že jeho působení na mediální scéně mělo jeden obrovský pozitivní dopad a přineslo i jedno menší negativum.

 Dneska se rozhodně mnohem větší část zákazníků hospod a restaurací zabývá tím co má na talíři a vnutit jim kdejaký blaf, pokud to má rádoby restauratér v úmyslu, není tak snadné jako dřív .A to negativum?  Spolu s tím ruku v ruce, se bohužel z řady lidí po shlédnutí druhého dílu Ano, šéfe stala masa odborníků na gastronomii. Tedy alespoň v jejich představách. 

 Zákazník má samosebou vždycky pravdu. Ale pamatuji si na řadu reklamací, při jejichž řešení jsem se skutečně musel kousat do rtu pro udržení vážně tváře. Nikdy je samosebou nevyslovují stolující sólo, většinu jsou potřeba pro předvedení se před partou, či nedejbože slečnou na prvním rande. Ale věřte, že na hlášky typu - "To gazpacho je studené., ta kachna nechutná jako kachna, nebo  prosím ten rare steak, který jsem si objednal dopéct.... " jen tak nezapomenu.

 Druhou várkou reklamací jsou pak ty oprávněné. Rád bych řekl, že kuchyně které jsem vedl takovouto stížnost neměli. Ale to není samosebou pravda. A není to ani možné. Věřte, že každá takováto reklamace nejen mě, ale každého srdcaře v rondonu skutečně mrzí. A vždy se vám na důkaz omluvy pokusí snést doslova modré z nebe. Následkem čehož se skutečně z reklamujícího v nejednom případě stane pravidelný zákazník, neboli štamgast.

 Třetí způsob reklamací a ten bohužel ne vždy šťastný jsou reklamace na internernetu, neboli recenze. Tím, že je tento prostor neregulovaný, může tam kdokoli napsat jakýkoli blábol, může si tam konkurence vyřizovat účty, bývalí zaměstnanec špinit zaměstnavatele a tak dál, a tak dál. I na takovéto podněty samosebou se vždy snažím reagovat, ale pokud napíšete nějakou špatnou zkušenost z května někdy před Vánoci, těžko mohu situaci nějak zmapovat. 

 Pokud mohu za nás pracujících v tomto oboru poprosit. Pokud se vám něco nezdá, nelíbí, řešte to pokud možno hned. V drtivé míře vám toto příkoří nepácháme ve snaze zničit váš den. Za tuto zpětnou vazbu budeme naopak rádi, neboť jedna konstruktivní kritika nás posune kupředu víc, než deset poplácání po zádech.

 

Autor: Filip Vracovský | úterý 31.7.2018 7:26 | karma článku: 19,31 | přečteno: 470x

Další články autora

Filip Vracovský

Co nesmí scházet vaší oblíbené hospodě ?

Případně kavárně, vinárně, cukrárně, bistru, jídelně... Prostě podniku kam rádi zajdete strávit svůj čas a uspokojit své potřeby ?

19.4.2025 v 8:04 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

„Jiné děti“ nejen ve středním školství. Problém, nebo nebroušené diamanty ?

Zcela úmyslně se v blogu vyhnu slovu inkluze. Je to slovo na kterém poměrně nezaslouženě ulpěl nepěkný odér...

13.4.2025 v 7:31 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2916x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Osvobozeni, neosvobozeni? Zachráněni...

Nemůžu, opravdu si nemůžu pomoct... Stejně jako nás kdysi šokovalo, když se nám v Plzni někdo pokoušel vyprávět jak sem v květnu 45 přijela Rudá armáda...

8.4.2025 v 19:49 | Karma: 41,83 | Přečteno: 6116x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Mohyly zašlapaných generací

Pondělní malování slovem... A třeba jednou ti milenci umilovaní k smrti zvítězí. Třeba taky ne......

7.4.2025 v 18:03 | Karma: 9,04 | Přečteno: 340x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

Kolik receptů potřebuje znát dobrý kuchař ? Vlastně žádný...

Samozřejmě, je to mírně nadsazené. Už proto, že všichni máme svá oblíbená jídla, ke kterým se jako strávníci rádi vracíme.

5.4.2025 v 8:34 | Karma: 12,80 | Přečteno: 450x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě

14. dubna 2025  8:27,  aktualizováno  9:06

Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...

Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident

15. dubna 2025  8:30,  aktualizováno  16:35

Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...

Výbuch v Poličce: ostraha hlásila, že se předtím nad areálem vznášely cizí drony

11. dubna 2025  18:12

Exploze v muničním areálu v Poličce, k níž došlo koncem března, stále vyvolává otázky. Ačkoli...

Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu

14. dubna 2025

Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...

Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty

15. dubna 2025  14:06

Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...

Jednání o míru jsou v kritické fázi, řekl Trump. Rubio rovnou naznačil konec

18. dubna 2025  9:30,  aktualizováno  19.4 7:18

Sledujeme online Americký prezident Donald Trump v pátek naznačil, že USA zastaví mírové rozhovory, pokud Rusko nebo...

Šli jsme s nimi pro rozstřílené notebooky. Interventka o pomoci rodičům obětí z FF

19. dubna 2025

Premium Od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy uběhl rok a čtvrt. Střelec tehdy...

Slintavka škodí, i když tu není. Decimuje český agroturismus

19. dubna 2025

Strach ze slintavky a kulhavky nezkomplikoval jenom chod zemědělských podniků, ale zkazil mnoha...

Ropovod TAL posílil, Česko už ruské dodávky nepotřebuje. Družba však zůstává

19. dubna 2025

Premium Česká republika je od třetího dubnového týdne výhradně zásobována neruskou ropou, a to západní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 731
  • Celková karma 22,61
  • Průměrná čtenost 2107x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik