Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uzavřela jsem smlouvu s ďáblem

"A co vy? Vy jste s čertem smlouvu podepsala?" vykřikla paní Irenka div, že se nepokřižovala. A v podstatě měla pravdu. Ano, uzavřela jsem smlouvu s ďáblem.

Druhý den jsem opět přišla ke spřízněné pacientce divošce, říkejme jí třeba paní Irenka, která předchozí den jásala nad tím, že nemám podprsenku. O tom byl minulý blog. Teď jsem jí přišla oznámit, že se mi pro ni podařilo v nemocnici v místě jejího bydliště sehnat lůžko následné péče. Když jsme vyřídily potřebné formality, sdělila jsem jí, že příští týden mám dovolenou, ale příležitost se rozloučit ještě budeme mít, neboť překládat ji budeme až v následujícím týdnu.

Paní Irenka se mě ptala, kam jedu na dovolenou. Odpověděla jsem jí, že na dovolené v zahraničí už jsme s dcerou byly, takže teď už budeme doma. Nemáme společné záliby. Zatímco dcera vydrží hodiny a hodiny v obchodním centru, pro mě jsou to muka. Pro dceru je zase nepředstavitelné jít na túru nebo jet na výlet na kole. Aktuálně ji vlastně nezajímá nic jiného než rap a svůj čas nejraději tráví s kamarády. Budeme to tedy střídat, jeden den strávíme tak, aby dcera byla spokojená, a další den si udělám já program podle svých představ. Lépe se nám to vymyslet nepodařilo.

"A kolik je vaší dceři?" zeptala se mě. "Na konci prázdnin jí bude 14 let." povzdychla jsem si. "Cože? Vy máte tak starou dceru?" vykulila na mě své blankytně modré oči. "Ne, já mám tak mladou dceru." opravila jsem ji. "Měla jsem ji poměrně pozdě. Bylo mi už 32 let, když se narodila." Paní Irenka na mě vykulila oči podruhé. Zdálo se, že se to snaží spočítat, ale buď se nedopočítala a nebo pro ni výsledek byl těžko uvěřitelný.

"Kolik vám tedy je?" zeptala se mě trochu přiškrceným hlasem poté, co vzdala počítání, a zdálo se, že si vlastně vůbec není jistá tím, že chce slyšet odpověď. "Je mi 46 let." usmála jsem se na ni. Vykulila na mě oči potřetí. "A co vy?! Vy jste s čertem smlouvu podepsala?!" vykřikla div, že se nepokřižovala. Začala jsem se smát. "Myslela jste si, že jsem mnohem mladší, že?" Chvíli jí trvalo než se probrala z šoku a pak mi řekla, že si myslela, že to není dlouho, co mám za sebou pubertu. "Vždyť vypadáte jak holčička čerstvě po škole." řekla mi a kroutila hlavou. "Jak můžete takhle vypadat, když jste tak ......" odmlčela se. "Stará jste chtěla říct?" dořekla jsem to za ni. "Ano, je vám už dost." řekla a přeměřovala si mě od hlavy až k patě. 

V podvečer jsem se šla projít. U lesa byl na zemi kmen stromu. Napadlo mě, že si tam sednu a budu chvíli nasávat atmosféru. Neseděla jsem tam dlouho, a najednou kde se vzala tu se vzala černá kočka. Propichovala mě pohledem, jako by se mi dívala přímo do duše a potom hop vyskočila mi na klín. Měla jsem holé nohy. Cítila jsem, jak do mě bolestivě zatíná své ostré drápky. "Tak tohle by nešlo, bolí to." Vzala jsem kočku a vrátila ji na zem. Nenechala se ale odradit a vyskočila zpět. Prostě se rozhodla, že se chce utábořit u mě na klíně. "Copak ty jsi za svéhlavé stvoření?" promlouvala jsem k ní v duchu.

Tomu místu, kde jsem se usadila k relaxaci, se říká Čertův mlýn. Je tam stavení, teď jsou tam ustájení koně. Těžko říct, co tam bylo dřív. "A nejsi ty čert?" napadlo mě a v tu chvíli jsem si vzpomněla na paní Irenku. Chvíli jsem zůstala v tichu, ale kočičí drápky zaťaté do kůže mi nedovolily toulat se po krajinách mé mysli a duše a přísně mě držely tady a teď. Cítila jsem se nekomfortně, a tak jsem kočku setřepala a zvedla jsem se, že raději půjdu dál. Nějakou dobu se mě držela, ale nakonec si to přece jen rozmyslela a šla si svojí cestou.

Nicméně mi přinesla téma. Připomněla mi paní Irenku a její zděšení, když zjistila, kolik mi je let. Opodál jsem si sedla do trávy, zaposlouchala se do zvuků přírody a omámená vůní letní louky jsem se najednou propadla v čase daleko do minulosti. A tak jsem tam kousek od Čertova mlýna uviděla ten okamžik, kdy jsem tu smlouvu s ďáblem opravdu uzavřela.

Podepsala jsem ji tehdy před mnoha lety, kdy mě celý svět srazil k zemi, a já se rozhodla, že všem ukážu, jak jsem dobrá. Bylo mi zhruba tolik, kolik je teď mé dceři. Myslela jsem si o sobě, že nejsem dost chytrá, šikovná, talentovaná ani hezká. Připadala jsem si nezajímavá, neviditelná, zbytečná a rozhodla jsem se to změnit. Tehdy jsem přestala vnímat samu sebe a ptát se, co bych skutečně chtěla. Začala jsem se měnit k obrazu světa, aby mě uviděl a uznal. Postavila jsem se nad sebe s bičem a začala jsem dřít. Nastoupila jsem cestu ega. Ďábel řekl, vybičuješ se k obdivuhodným výkonům, svět tě bude uznávat a chválit, ale dáš mi za to svoji duši. A tak se stalo. 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | pondělí 28.8.2023 22:52 | karma článku: 17,49 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30,  aktualizováno  15:36

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Ženíšek má podporu předsednictva TOP 09 jako kandidát na ministra pro vědu

7. května 2024  5:43,  aktualizováno  15:30

Novým kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace je dosavadní šéf zahraničního výboru...

Ruští agenti chtěli zabít Zelenského, měl to být dárek Putinovi k inauguraci

7. května 2024  15:06,  aktualizováno  15:18

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) v úterý oznámila, že odhalila skupinu agentů ruské tajné...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25,  aktualizováno  15:17

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.