Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prý jsme poslední generace. A co?

Život je hra a je na každém z nás, jak ji budeme hrát. Chceme jistoty? O.K. Pak nám nezbývá nic moc jiného než donekonečna hrát tu hru na volby. A nebo se na to můžeme vykašlat. Nějak to dopadne. Živí z toho nevyvázne nikdo z nás.

Všechno v životě je pomíjivé. Stejně jako skončil čas našeho bezstarostného dětství, skončilo i mládí. Můžeme se snažit zahladit stopy stárnutí drahými kosmetickými přípravky či plastickými operacemi, ale vlastně tím neděláme nic jiného než že klademe odpor přirozenosti. Lpíme na něčem, co stejně nemáme šanci trvale udržet. Prostě stárneme a co? A čím by bylo mládí, kdybychom ho měli napořád? 

Stejně jako skončilo naše dětství a mládí, tak jednou, už brzy, skončí i náš život. Může to být za 50 let, ale taky už zítra a nebo třeba dnes. I život se snažíme prodloužit. Bojíme se smrti. Třeseme se strachy o své životy. Proč? Proč tak lpíme na životech, když jen hrstka z nás, žije svůj život opravdu naplno? Většina lidí na život nadává, ale téměř všichni na životech lpí. Ptám se proč? Vážně žijeme tak skvělé životy, že tu chceme být donekonečna? A opravdu je čeho se bát? A čím by byl život, kdybychom byli nesmrtelní?

Svět se mění, i to je přirozené. Všechno se mění. Hodnotíme to jako změny k horšímu. Soudíme mladou generaci, ale kdo jsme, abychom byli schopní posoudit, jestli ty změny jsou opravdu k horšímu? Co my víme o budoucnosti? Oni jsou budoucnost. Méně čtou, mají nižší IQ, ale jsou mnohem svobodnější než jsme my kdy byli. Nemůžeme tomu rozumět. Jsme příliš malí, abychom dohlédli tam, kam spěje svět. Třeba nám v rozletu brání právě to přebujelé IQ, co my víme. ;-) Potřebujeme být sečtělí a mít vysoké IQ, abychom dokázali naplno prožít svůj život? Nepotřebujeme. Na sečtělosti a vysokém IQ trvá ego. Lidskost tví v něčem úplně jiném!

A já se ptám, čím je život člověka svázaného normami, které si nastavila společnost, hodnotnější než život mladého svobodomyslného blázna, který se rozhodl zažít život ve své nejsyrovější podobě? Kašle na jistoty, které slibuje stát, a jde tam, kam ho to táhne. Nepočítá rány, které dostane, a neptá se, kdo ho zajistí, až mládí skončí. Dost možná se důchodového věku ani nedožije, ale prožije svůj život plněji než většina lidí, kteří strávili život jako posluhovači systému, protože chtěli mít jistotu. 

Jasně, jako společnost jsme si domluvili způsob, jak tady spolu budeme fungovat, jenže trochu se to zvrtlo. Je jen pár mocných, kteří hýbou celým světem a to, že si tady budeme na ně donekonečna ukazovat prstem a volat po změnách, nás fakt nespasí, když budeme pořád sedět doma ustrašeně za pecí a bát se, že zemřeme na nějakou strašnou chorobu nebo umrzneme, protože nebudeme mít na energie či zemřeme hlady nebo ve válce či rukou nějakého zvrhlého barbara, kterého jsme si pustili do země. 

Lidi, jednou všichni zemřeme. Není to žádná trága. Tragédii si z toho jen děláme jako ze všeho. A protože všechno vidíme tak tragicky, tak nás ti nahoře mají v hrsti, protože je strašně lehké nás vyděsit a pak si s námi hrát jako kočka s myší. 

Přitom by stačilo chovat se jako lidi. Kdybychom se totiž chovali jako lidi, tak bychom drželi jeden druhého navzájem. Nepotřebovali bychom ty jejich "jistoty". A že se občas stane nějaké "zlo"? Ono je otázkou, co je zlo. Věřím, že vše se děje pro naše dobro a v rámci zachování jakési rovnováhy. Jen my jsme zatím nedorostli takových výšek, abychom dohlédli tak daleko, a s porozuměním to dokázali pokorně přijmout jako prostou součást života.

No, ale samozřejmě to můžeme dál hrát i takhle, jak jsme byli doteď zvyklí. Dožadovat se jistot po někom, kdo je neustále slibuje, ale stejně nám je nikdy nedá, protože žádné jistoty tady ani nejsou, chápete, a tudíž kdo je slibuje, tak je lhář už z principu. 

Však je to jedno, lidi. Hrajme to, jak umíme. Jedno je jisté, že živí odtud stejně nevyvázneme. Důležité je se z toho tady nepo.....

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 21.9.2023 19:37 | karma článku: 38,83 | přečteno: 8541x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.