Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

16. září - můj den díkůvzdání

16. září je speciální den. Svátek má Ludmila. Ludmila je moje maminka. Ludmila byla i moje babička. 16. září na svátek své tehdy již zesnulé ženy a své milované dcery zemřel můj děda. 

16. září je silný den. Svátek má Ludmila, což je staroslovanské jméno, které znamená Lidu milá. Jmenovala se tak moje babička a jmenuje se tak moje maminka. Já se tak prý nejmenuji proto, že v době, kdy jsem se narodila, už lidé přestávali vyznávat tradici dávání jmen dětem po rodičích. 16. září také zemřel můj děda. Vybral si pro svůj odchod zvláštní den. Možná, si vzpomněl na babičku a zemřel steskem nebo to chtěl holkám udělat naschvál za to, že tu zůstal tak sám, a nebo to udělal kvůli mně, protože věděl, že mám HOSIP, a takhle bych si to datum mohla pamatovat. ;-) Na třetí variantu bych ho tipovala nejvíc. Měl vždycky smysl pro humor.

Moje babička byla rozhodně lidu milá. Moje babička totiž vždy viděla na lidech to dobré. Každého vyslechla a slovem pohladila. Taky silná byla. Vše nesla pokorně. Nestěžovala si. Ke stáru než z tohoto světa odešla, by si bývala zasloužila od nás větší pochopení a soucítění za to vše, co pro nás ona celý život dělala. Stejně tak dědeček, který odešel pár let po ní. No, vyšší záměr byl jiný.

Moje maminka se samozřejmě snažila a dělala, co mohla. Měla starost hlavně o to, aby měli doma čisto, vypráno, vyžehleno a navařeno, jenže pro samé uklízení a vaření pak nestíhala to nejdůležitější popovídat si s nimi, chytit je za ruku a říkat jim, jak moc je má ráda. A tak život běžel, a babička a později i děda začali odcházet, a čas, který nám byl vyměřen, nám nějak protekl jako voda mezi prsty, a já vím, že moji mamku to doteď bolí. Jsem si jistá, že babička i děda věděli, že je milujeme, i když jsme to v danou chvíli neuměli dát najevo lépe než se dělo.

A tak to my lidi máme v životě dost často, že nám život protéká mezi prsty, neboť hlava nám velí, abychom měli naklizeno, abychom udělali tohle a tamto, jenže ono to ve skutečnosti není až tak důležité. Zpětně, když si v hlavě promítám poslední dny mojí babičky i mého dědy, cítím jejich osamělost. Oni si nikdy nestěžovali. Nikdy nám nic nevyčítali. Vždy byli vděční za každé chvilky, ať byli sebekratší a třeba nicotné. Oni to tak nikdy nevnímali.

Babička poslední dny měla velké bolesti, trpěla urputnými bolestmi břicha. Poslední dny sedávala v obýváku a pozorovala ptáky na ořešáku před oknem. Ona milovala zvířata a přírodu celkově. Povídala si se zvířaty i rostlinkami. Nebyla to žádná bláznivka, prostě je jen vnímala jako živé bytosti, a tak s nimi jednala. Tečou mi slzy jako hrachy, když si na ni vzpomenu. Tak moc mi chybí.  

S babičkou se nám dokonce stalo, že odcházela nadvakrát. Jednou to vypadalo, že se nám z nemocnice už nevrátí. Byla několik dní v bezvědomí a pak najednou se probudila a vrátila se. Bylo to jako sen. Od té doby se mi stávalo, že kdykoliv jsme je jeli navštívit, s úzkostí jsem otevírala dveře do kuchyně, protože jsem si nebyla jistá, jestli tam babička bude nebo ne. Bylo to tak zvláštní. Teď když o tom tak přemýšlím, tak si zase nejsem jistá, jestli se to tak vážně stalo, jestli se mi to celé opravdu jen nezdálo. Tak moc jsme si to všichni přáli, aby se ještě vrátila. Jako bychom tím dostali druhou šanci otevřít svá srdce. Nedošlo k tomu. Realita pro nás byla příliš bolestná.

S dědou byla sranda. Všechno dokázal převést na humor a s babičkou se skvěle doplňovali. Babiččin smích dodnes slyším. Byla tak roztomilá, když se smála. Děda měl urostlou postavu, velké dlaně a blankytně modré oči, kterými se smál. Babička vedle něj byla malinká, ale převyšovala ho svými diplomatickými schopnostmi, což dělala vždy něžně a nenápadně. Prostě to s dědou uměla. ;-) Byli kouzelná dvojka. Děda rád zpíval a taky rád jedl. Býval myslivec a včelař. Jako děti nás s sebou brával na čekanou i do včelína a dovolil nám s ním dělat cokoliv. Natírat, řezat, sekat, brousit, zatloukat. Od ničeho nás neodrazoval a vždy s námi měl velkou trpělivost a chválil nás, jak jsme šikovní a jací jsme pracanti. Milovali jsme to a úplně stejně jsme se pletli babičce v kuchyni, která byla neméně trpělivá a neméně tolerantní. 

Děda odcházel dlouho. Vzdal to v hlavě, ale jeho organismus byl silný, a tak si to tady ještě protrpěl. Většinu času už pobýval v nějakém jiném světě. Vyprávěl mi o vnadných spoře oděných vílách, které vidí, a o vysokých domech. Taky často říkal, že ještě nemůže odejít, že tady ještě něco musí vykonat, ale že neví co. Děda byl důvod, proč jsem nastoupila svoji cestu. Viděla jsem, jak v zařízeních pro seniory často pracují lidé, kteří k té práci a k lidem vůbec nemají žádný vztah. Já mám ráda lidi, i když nejsem Ludmila. ;-) Snažím se dávat jim to, co jsem nedokázala dát svým prarodičům. Tehdy jsem na to ještě nebyla zralá.

Kdyby se to odehrávalo teď, chtěla bych pro babičku i pro dědu jiný konec. Teď už bych to uměla jinak. Tehdy ještě ne. Nedokázala jsem čelit tomu, že odcházejí. Vystavěla jsem mezi námi zeď, abych to neviděla, abych si mohla ještě chvíli něco nalhávat. Tak moc to bolelo. Zpětně vím, že tak to měla i mamka. Zaměstnávala se fyzicky, aby se nemusela zabývat tím, že její rodiče už tady dlouho nebudou.

Teď už taky vím, že se to nemohlo stát jinak. Přesně takhle se to stalo pro nás, protože cesta k bohu, cesta k otevření srdce, dosud vedla přes velkou bolest. Jen tehdy, když trpíme, si totiž my lidé klademe otázky a jen tehdy nás to nutí dojít si pro odpovědi. Naši prarodiče trpěli pro nás, naše rodiče trpěli a trpí pro nás, někteří z nás ještě trpí pro své děti, aby ty už tolik trpět nemusely a nebo třeba vůbec. 

Už si nic nevyčítám a přála bych si, aby i moje mamka si přestala vyčítat. Udělala to nejvíc, co tehdy bylo v jejích silách. Poslední dny mých prarodičů musely být tak těžké, abychom my si byli schopní postupně dojít k Pravdě a k otevření srdce. Milovala jsem své prarodiče a neumím slovy vypovědět, jak moc jsem jim vděčná za všechno, co mi do života dali. Dali mi vše, co mohli, čistou lásku bez podmínek i v těžkých chvílích svého umírání. 

A tak se děje všechno v našich životech. Všechny události, které my vnímáme jako křivdy, selhání či tragédie se dějí pro nás, aby nás naučily pokoře a vděčnosti za život. 

Já díky mým prarodičům vím mimo jiné to, že nemám komu co vyčítat, tím méně svým rodičům, neboť cokoliv v životě ve vztahu ke mně udělali či neudělali, dělo se tak vždy sice skrz ně ale z vyšší vůle a dělo se tak pro mě. Jen díky tomu, co jsem prožila, jsem teď tím, kým jsem. Jen díky tomu vidím věci, které bych jinak neviděla. Jen díky tomu mám teď každý den tolik příležitostí k tomu poděkovat za život.

16. září je speciální den, kdy vzdávám dík svým rodičům, prarodičům i všem svým předkům, díky kterým jsem tam, kde jsem. Speciální děkuji posílám vám nahoru, babičko a dědo, žijete stále ve mně. <3 <3

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Votočková | neděle 17.9.2023 16:24 | karma článku: 16,10 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.