Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smlouva se státem

Tohle zamyšlení jsem trochu odkládal, ale zájem o Oraniště s dálniční známkou a nedělní nehoda na železnici mě postrčily k aktivitě. I když čtení to bude spíše smutné. Jak ukázala televizní reportáž, stav kolejí je katastrofální nejen v úseku, kde vykolejil v neděli nákladní vlak, ale v podstatě kdekoliv v zemi. Povolené matky a popraskané pražce nejsou tedy problém jednoho ledabylého traťmistra, ale systémový problém ve státní firmě Správa dopravní železniční cesty, která má o koleje pečovat.

Stejné selhání systému můžeme sledovat v jakékoliv oblasti, která je pod správou státu. Stejně jako problémy s probíhající neúdržbou kolejí zápasíme s liknavstejností úředníků na ŘSD (viz můj starší článek zde), lhostejností a apatií řadových policistů, zaměstnanců státní pošty, úředníků sociálky a důchodového zabezpečení, pracovníků ve školství, státním zdravotnictví a mnoha dalších státních zaměstnanců.

Společným jmenovatelem problému, kdy daný pracovník na své pozici řeší jen to, co mu explicitně nařizuje zákon (a někdy ani to ne), je absence osobní zodpovědnosti a současně nulová motivace pracovníka pro nadstandardní výkon. V soukromé sféře je naprosto běžná věc, že člověk řeší všechno to, co může. Ve státním jen to, co musí.

Před časem to vysvětloval v novinách někdo, kdo má zkušenost jako manažer v soukromé firmě, tak i jako ředitel na ministerstvu (jméno si bohužel nepamatuji). Dotyčný popisoval, jak ho nástup na ministerstvo překvapil a že tak odlišné chování lidí nečekal. Jediným zájmem státního úředníka podle něj je neudělat prů..švih. Tomu je podřízeno všechno - a kdo nic nedělá, nic nezkazí. Takže se dělá jen to nejnutnější, jakákoliv iniciativa je nežádoucí, natožpak improvizace a snaha vyjít vstříc. Není na to předpis a tím to končí. A samozřejmě odměnu dostávají ti, co tenhle systém dodržují. Situace v soukromé sféře je přesně opačná, to asi nemusím popisovat.

Ve státním sektoru totiž chybí jakékoli výkonové hodnocení pracovníků a samozřejmě příslušná kritéria toho, jak vypadá ideální úředník, učitel atd. Vždycky se musím smát, jak se úředníci, lékaři, učitelé a jiní státní zaměstnanci brání, že výkonostní hodnocení ne, to je strašně subjektivní a nespravedlivé. Zajímavé je, že to v soukromém sektoru funguje. Je to ale ráj tabulkových platů, který dovoluje ze státních organizací dělat ten nepružný a nevstřícný skanzen kyselých obličejů. Systém, který rychle sežvýká a zpracuje i sebevětšího idealistu.

Joh Locke před mnoha lety přišel s ideou nepsané společenské smlouvy občana se státem. V kostce se dá říci, že my občané necháváme určité úkoly na státu, aby je řešil, a dáváme mu na to naše daně. V současné době se zdá, že stát tolik zbobtnal a zlenivěl, že tuto dohodu s občany už porušuje naprosto ve všem. Na základní údržbu a správu země nejsou peníze, protože ty unikají do podivných zakázek a velekšeftů. Ve vztahu občan - stát se snad už úplně vytratil klientský princip. Stát tu je dnes od toho, aby hlídal a řídil občana, namísto toho, aby mu sloužil.

Myslím, že v budoucnu se nevyhneme zásadnímu řešení a to ve dvou krocích:

1. definici toho, co má stát všechno řešit a platita

2. odstraněním zbytných záležitostí ze státního aparátu - to znamená zejména masivní privatizaci státních a polostátních firem (včetně např. nemocnic, škol, letišť a železnice), v rámci důchodové a zdravotní reformy odstranění těchto peněz ze státního rozpočtu a změny ve státní administrativě - seškrtání míst, odstranění tabulkových platů  velmi a zavedení jasného kariérního a bonusového řádu pro státní zaměstnance (nejen pro úředníky).

Privatizací služeb, které dneska dělají státní organizace, se celý systém nutně zefektivní a stane se pružnějším. Navíc se do systému dostane konkurence. Subjekt, který bude mít smlouvu a za své služby bude inkasovat od státu (v případě nemocnic od zdravotní pojišťovny atd.) peníze, nebude mít nikdy jistotu, že mu stát smlouvu nevypoví a nedá práci někomu jinému. To samozřejmě vyžaduje průhledný systém výběrových řízení. Ale je to mechanismus, který bude tlačit poskytovatele veřejných služeb k maximálnímu výkonu.

Co se týče státního aparátu, dřív nebo později bude nutné provést zásadní reorganizaci a zeštíhlení, spolu se zavedením smluvních platů a bonusového systému. Součástí bonusu by pak měla být i vazba na klienta (občana) a jeho spokojenost se službou úřadu. Nebál bych se ptát se občanů, jak byli s dotyčným úřadem spokojeni a jak moc jim pomohl. V soukromém sektoru se toto běžně dělá, říká se tomu výzkum spokojenosti. Velké firmy za to utrácejí miliony ročně a výsledky šetření jsou součástí bonusového systému jeho zaměstnanců. Představte si to na Vašem úřadě, kdyby se zjistilo, že na odboru XY je výrazně nižší spokojenost lidí s úředníky než kde jinde. Stejně tak by se měly ptát pacientů v nemocnicích a dokonce i studentů ve školách, jak moc si myslí, že jim daný učitel zatraktivníl jim předmět a naučil je něco nového.

Nakonec je to jen naše věc, jak se zařídíme. Stát jsme my všichni. Přemýšlejme každý den o mechanismech, které vedou k tomu, že to nebo ono nefunguje. Je to hodně v lidech, ale častěji je to v systému, ve kterém jsou ti lidé zasazeni. Jediná cesta je volit ty strany, kterépřijdou s jasným a rozumným návrhem řešení a budou mít odvahu do systému říznout. Myslím, že s vývojem v jižních zemích Evropy je čím dál většímu počtu lidí jasné, že takhle to dál už nejde.

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 9.6.2011 18:24 | karma článku: 13,25 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.