Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme povinně nosit ochranné pomůcky ke všem sportům?

K dnešnímu článku mě přiměla zpráva o vzrůstající oblibě domácích trampolín a o nárůstu úrazu na nich.   Helma, plovací vesta, nákoleníky, chrániče loktů, páteřák, rukavice, brýle, horolezecký sedák a kdovíco ještě. Je řada sportů a u každého z nich hrozí jiné riziko úrazu. To riziko je dané nejen charakterem sportu jako takového, ale i zkušenosti sportovce, jeho nasazení při sportu, soutěživosti, žízni po adrelaninu, kvalitě vybavení, momentální kondicí a také lokalitou, kde zrovna sportuje.  Je jasné, že každá sportovní aktivita má svá rizika, ale je bezpodmínečně nutné, aby se stanovovala závazná pravidla, jak se pri sportu chránit?

V poslední době čelíme doslova lavině podobných návrhů - povinné cyklohelmy (pro všechny nebo pro děti do 18ti let), povinné helmy pro lyžování a snowboard, nově se do této kategorie zařadil i návrh kodifikovat povinnou výbavu pro vodáckou turistiku.

Za chvíli si někdo všimne in-line bruslení a nedejbože plavání. Všichni Češi na Jadranu do moře smí jen s kruhem, protože se z těch 400tis. návštěvníků každý rok cca 10 lidí utopí. Připadá Vám to jako nadsázka? Zkuste se podívat na statistiku úrazů třeba při lyžování. Při kolika zraněních je zasažena hlava (náraz do stromu, srážka dvou lyžařů, pád na ledu)? A z jakého celkového počtu lyžařů? Minimální procento. Ale kvůli téhle hrstce zraněných se sportovní bafuňáři v čele s Horskou službou nyní snaží nošení helmy uzákonit.

Jistě, helma je dobrá věc, jen je myslím nesmysl ji nařizovat zákonem nebo jiným předpisem. Je to osobní rozhodnutí každého, zda chce sportovat s ochranou nebo bez ní. Osobně si např. lyžování v přilbě nedovedu představit. Používám jí na motorce, létal jsem v ní na paraglidu, ale na lyžích myslím helma zhoršuje sluch a tím i prostorové vnímání člověka, vnímání toho, co je za mnou. Na lyžích nepadám, pro helmu prostě nevidím důvod. Stejně tak nenosím helmu na kole, pokud nejezdím na silnici.

Ano, je tu finanční aspekt věci. Při úrazu jde v současném modelu zdravotní péče léčba zraněného sportovce z veřejného pojištění. Pokud už nemáme individuální zdravotní pojistky (kéž by), ale beztvarý neřiditelný hrnec společných peněz, může přeci pojišťovna říci, za jakých podmínek zraněného sportovce ošetří (samozřejmě by to vyžadovalo zákonnou úpravu).Nemáš přilbu, budeme chtít spoluúčast.

A zdravotní pojišťovna by mohla i říci, že pro konkrétní sporty se prostě dotyčný musí připojistit. Třeba v sousedním Rakousku je celkem automatické, že když někdo vyráží do hor, má pojistku Alpenvereinu. Nevidím důvod, proč by záchranné operace Horské služby měl hradit stát - přesně tohle by mělo jít z pojistek těch lidí. A pokud pojistku nemají, pak z jejich vlastních kapes. Nepojistil ses, v noci zabloudi, OK, dělá to 350,000 Kč. A to i z kapes případných pozůstalých.

Samozřejmě je to o modelu, který si daná společnost zvolí. Monopolní "solidární" socialistický model zdravotní péče a pojištění, kde se na osobní rozhodnutí a odpovědnost nehraje, povinné ochranné pomůcky ze zákona bude přirozeně dřív nebo později požadovat. Tohle řešení mi hodně zavání Orwellem a proto bych raději volil jinou cestu, dávající větší svobodu pro každého z nás.

Opravdu se hrozím doby, kdy bude někdo obíhat zahrádky a kontrolovat, jestli si skákači na trampolínách vzali ochranné pomůcky a neposlušným budou rozdávat pokutové bloky.  Současné návrhy všudypřítomných pečovatelů o blaho národa ze strany lékařů a různých nevládních sdružení téhle děsivé realitě nejsou už moc daleko. Vždycky si přitom vzpomenu na vylepšené heslo od Jiřího Dědečka: "S KSČ za mír - nebo uvidíte!" Soudruzi to taky mysleli dobře.

Autor: Petr Voříšek | sobota 20.8.2011 14:59 | karma článku: 22,13 | přečteno: 1802x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.