Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Levný byt v Praze? Pod milion? no, nekecej :-)

s investory se roztrhnul pytel. Všichni chtějí svoje úspory investovat do nemovitostí. Každý měsíc nám volá minimálně 20 lidí, že chtějí malý byt na investici v Praze. Co nejlevnější samozřejmě.. ale jak to vlastně je?

Možná patříte k těm lidem, co se po přečtení Realitní kuchařky od Pavly Temrové nadchli koupí investičního bytu na pronájem a rychlý zisk nebo jste si jednoduše přečetli někde v kyber prostoru, že je správný čas na nákup nemovitosti na investici.

Poté obvykle přichází fáze „hledám nemovitost“. A já vám tímto odpovím na otázku, zda se v Praze dá sehnat byt pod milion korun českých. Sama jsem hledala na internetu nejen v realitní inzerci, ale také na nepřeberném množství soukromých inzertních serverů, abych zjistila, jaký nejnižší limit pro nemovitost na území Prahy.

Neustále čteme, jak se krize podepsala na snížení cen nemovitostí i úrokových sazbách úvěrů, které jsou dle hypotečních poradců na svém minimu. Proto jsem si říkala, že bych někde už mohla naleznout nemovitost v Praze pod milion, vždyť ceny bytů v panelových domech musí každopádně se vzrůstající snahou o zastavení každého metru čtverečního v centru, co nejblíže pražskému metra, klesnout.

Hledala jsem v soukromé inzerci, ve veřejné inzerci Srealit i na stránkách rozličných realitních kancelářích.

Pravdou je, že se nedá koupit byt v Praze pod 1 000 000,- Kč. Že mi i přesto dokážete, že nějaké najdete? Tak se na to podívejme…

„Ateliér – co je „byt“ ateliér. Pod tímto pojmem se označují nebytové prostory, které nelze zkolaudovat, pro nesplnění hygienických norem, jako bytové jednotky: Zpravidla nevyhovují v ateliérech a studiích hlukové limity, nebo prostory nesplňují normu oslunění. Pro použití na kanceláře jsou ale nevhodné např. z pohledu dispozice nebo lokality, a proto se pro ně vymyslel název ateliéry/studia, uvádí Evžen Korec, majitel společnosti Ekospol.“ (zdroj http://www.mesec.cz/clanky/ateliery-a-studia-jako-investice-i-jako-levne-bydleni/)

Nevýhodu spatřuji ze své praxe především v tom, že kdo by chtěl bydlet v něčem, co je orientované na sever, slunce tam nikdy svítit nebude nebo to bude tam malinké, že se jen otočíte na patě? Pokud by ateliér měl být použit na investici a následný pronájem, proč ne. Navíc pokud jste plátcem DPH, můžete koupit ateliér na společnost a stát Vám DPH vrátí. Hlavně pozor, nájemní smlouva u ateliéru není koncipovaná jako nájemní smlouva na byt podle NOZ, ale na nebytovou jednotku. Z 99% případů bohužel nejde ateliér zrekolaudovat na bytovou jednotku, protože v tomhle ohledu se moc stavební zákony nemění.

A tady narážíme na krásný byt za 350 000,- Kč v Dejvicích. To je sen každého. V reálu se jedná o 1) přenechání nájmu

2) aukci městské části či exekutorskou aukci nemovitosti

 

Bod č.1) Přenechání nájemního vztahu může být zdánlivě výhodné, pokud se jedná o přenechání nájemního vztahu se souhlasem majitele. Takto můžete byt užívat, eventuálně ho se souhlasem majitele ještě podnajímat, ale co dál? Byt nebude váš. A jednoho krásného dne se majitel může rozhodnout, že ho už nebaví pronajímat nebo zesne a dědicové budou chtít bytový dům prodat a z vaší nájemní smlouvou se můžete nechat vyfotit. Nebo samozřejmě může majitel navýšit nájem na výši tržního nájmu, což když sem sečte a podtrhne investice do přenechání nájemní smlouvy, a výše tržního nájmu stejná jako v inzerci, nevidím přidanou hodnotu. Samozřejmě teď píši dramatické scénáře, které se nemusí naplnit.

Bod č.2) Aukce – povětšinou elektronické aukce. Pokud prodává v aukci byt městská část či bytové družstvo, může se vám líbit, že v inzerci najdete velmi nízkou cenu za nemovitost. Pozor, tato cena je pouze vyvolávací, tzn. startovací! K této ceně si musíte přimyslet, že aukce se většinou účastí víc lidí, než jste vy a že budou cenu příhozy navyšovat. Zpravidla se finální kupní cena může blížit tržní ceně za danou nemovitost. V případě zájmu o účast na dražbě města je třeba se jít podívat na prohlídku nemovitosti, vyplnit papíry, ale o tom příště. Moje rada, vyžádejte si dražební vyhlášku, kde jsou přesně stanoveny podmínky účasti na dražbě!

Opravdu jste našli byt v Praze pod milion. Gratulace! A není to náhodou sklep? Nemá náhodou okna v úrovni chodníku, abyste viděli boty lidí, co chodí kolem a není celý plesnivý? U suterénních bytů radím- odvlhčení, osekání omítky, ideálně předstěnu, která bude držet vlhkost v meziprostoru mezi cihlami a předstěnou, jinak se připravte na plíseň hlavičkovou a houbičky, které nechcete sbírat ani v lese J.

Situaci budu nadále monitorovat a podávat hlášení.

Krásný začátek týdne

Eliška

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eliška Grecman | pondělí 25.1.2016 11:17 | karma článku: 17,37 | přečteno: 941x
  • Další články autora

Eliška Grecman

Když cestuješ s chlapem…vol.1

Tak jsem se rozhodla pro pobavení popsat zážitky z cestování s mým mužem, někoho možná pobaví, někoho pobouří, ale nic jsem si nevymyslela, ani obzvlášť nijak nepřikrášlila. Možná trošku :-)

22.8.2023 v 14:34 | Karma: 22,08 | Přečteno: 957x | Diskuse| Cestování

Eliška Grecman

Všechno je maňana, take it easy a don 't worry aneb možná si to sami komplikujem

Určitě jste už slyšeli o jižanské pohostinnosti, kontaktnosti, jejich siestách, ale i laxnosti. Nevím, zda je to dáno těmi vedry, ale rozhodně se nepředřou. Ale co když jejich způsob života má něco do sebe?

13.2.2023 v 20:32 | Karma: 20,29 | Přečteno: 641x | Diskuse| Cestování

Eliška Grecman

Mimo sezónu a mimo turisty, aneb co se může stát, když jedete na vlastní pěst mimo davy

Jezdíte vždy a všude s cestovkou a sami jste se nikam neodvážili a zvažujete? Anebo jezdíte i sami, ale vždy v létě nebo nejpozději na podzim po hlavní sezóně? pojďme se podívat na pár věcí, na které lze narazit

5.2.2023 v 19:32 | Karma: 22,88 | Přečteno: 692x | Diskuse| Cestování

Eliška Grecman

Chci cestovat a poznávat svět, ALE mám omezený rozpočet

"Ty zas někde lítáš?" "Já bych si tak strašně přála se aspoň jednou za život podívat k moři, do Říma nebo třeba do Benátek, ale na to já se svým platem můžu zapomenout, to se mi nikdy nesplní." PROČ? Ptám se já...

25.1.2023 v 11:20 | Karma: 24,55 | Přečteno: 766x | Diskuse| Cestování

Eliška Grecman

Jak se z My name is nedobrovolně stalo Ich heisse.....aneb cesta za němčinou

Kolika jazyky mluvíš, tolikrát jsi člověkem, se říká. Nikdy jsem si nemyslela, že budu až tak lidská, že budu mluvit plynule třema jazyky a mým oblíbeným jazykem se stane tolik nenáviděná němčina.Cesty osudu jsou nevyzpytatelné...

6.12.2022 v 20:38 | Karma: 25,89 | Přečteno: 664x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 769x
prostě já, www.naucimte.online

Seznam rubrik