Zvláštní odpověď

V době svého působení na naší zemi musel být Ježíš neustále ve střehu. Jeho nepřátelé se ho snažili nepřetržitě polapit do některé z léček, které mu nastražili. Dnes se podíváme na jednu z takových situací.

Marek ve svém evangeliu píše: Znovu přišli do Jeruzaléma. Když procházel chrámem, přišli k němu velekněží, zákoníci a starší 28a řekli mu: "Jakou mocí to činíš? A kdo ti dal moc, abys to činil?"
29Ježíš jim řekl: "I já vám položím jednu otázku; odpovězte mně, a já vám povím, jakou mocí to činím! 30Odkud měl Jan pověření křtít? Z nebe či od lidí? Odpovězte mi!"
31I dohadovali se mezi sebou: "Řekneme-li `z nebe´, namítne nám: `Proč jste mu tedy neuvěřili´? 32Řekneme-li však `od lidí´?" - to se zase báli zástupu; neboť všichni měli za to, že Jan byl opravdu prorok.
33Odpověděli tedy Ježíšovi: "Nevíme."
A Ježíš jim řekl: "Ani já vám nepovím, jakou mocí to činím." (Marek 11,27-33)

Mí rodiče mne učili, že je slušné odpovědět na otázky, které mi někdo položí. Ježíš tu ale ukazuje, že jsou situace, kdy toto pravidlo slušnosti neplatí. Ne vždy je za otázkou snaha po větším poznání nebo upřímný zájem o to, co prožívám.

Dva dny po státnicích na brněnské technice jsem byl pozván k výslechu na krajskou úřadovnu Státní tajné bezpečnosti. Dostal jsem spoustu otázek, které se týkaly mé církve a sborového společenství v Brně. Věděl jsem, že když pravdivě odpovím, způsobím svým přátelům mnoho nepříjemností. A tak jsem se snažil odpovídat podobně jako Ježíš. Vše nakonec, díky Bohu, dobře dopadlo.

Ale nemusí jít o StB nebo gestapo. I v běžném životě musíme rozvažovat, co by se ode mne druhá strana měla nebo naopak neměla dovědět. Pokud má odpověď může někomu ublížit, měl bych najít způsob, jak se jí vyhnout.

Jsem rád, že mám přátele, se kterými se mohu radit, jak reagovat na některé otázky a výzvy. Díky jejich radám jsem se vyhnul spoustě problémů, které bych měl buď já sám, nebo mí přátelé, o kterých bych hovořil.

Už tehdy, když jsem byl vyslýchán, jsem ocenil modlitbu. Bůh mi dával vhodná slova a já se nestačil divit tomu, co vycházelo z mých úst. Modlitba mi pomáhá i dnes, když cítím, že má moudrost nestačí. I dnes, pokud ho o to požádám, mi Bůh pomáhá odpovídat tak, abych nikomu neublížil.

Pane, děkuji Ti za Tvůj příklad. Obdivuji, jak ses vždy dokázal dostat z léček, které Ti nastražili Tví nepřátelé. Děkuji Ti, že odpovídáš na mé modlitby, když jsem v nouzi a nevím, co odpovědět.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 21.10.2011 18:00 | karma článku: 4,40 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,13