Zastavení pod křížem

Pro většinu Čechů začínají velikonoce v pondělí, kdy kluci chodí "po šlahačce". Děvčata pro ty menší chystají vajíčka a různé dobroty, pro starší i něco ostřejšího... To hlavní se nám z těchto svátků někde vytratilo.

Na počátku stál kříž a na něm umíral Ježíš. Křesťané věří, že na kříži zemřel Boží syn. Věří, že nezemřel zbytečně.

Ještě dříve, než zemřel, Ježíš Kristus prohlásil: “Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.“ (Bible, evangelium podle Jana 3)
Bůh zemřel, aby jeho děti mohly žít. Nepřipadá vám to divné? V mnoha náboženstvích lidé umírají pro svého Boha. Proč je tomu v křesťanství naopak? Proč zde umírá Bůh? Protože podle Bible mne Bůh, ve kterého věřím, miluje.

Už na samém počátku křesťanství Pavel, největší teolog křesťanské církve, konstatuje: “Židé žádají zázračná znamení, Řekové vyhledávají moudrost, ale my kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro ostatní bláznovství, ale pro povolané, jak pro Židy, tak pro Řeky, je Kristus Boží moc a Boží moudrost. Neboť bláznovství Boží je moudřejší než lidé a slabost Boží je silnější než lidé.“ (Bible, 1.dopis do Korintu 1)
Kříž! Pro jedny kámen úrazu, pro druhé bláznivá pohádka. Pro křesťana symbol Boží obětující se lásky.

V jiném dopisu Pavel píše:
“Nechť je mezi vámi takové smýšlení, jako v Kristu Ježíši: Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí.
A v podobě člověka se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži.
Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno, aby se před jménem Ježíšovým sklonilo každé koleno - na nebi, na zemi i pod zemí - a k slávě Boha Otce každý jazyk aby vyznával: Ježíš Kristus jest Pán.“ (Bible, dopis Filipským 2)

Je to už téměř dva tisíce let. Bylo to také v pátek. Na kříži zemřel Boží syn. Zemřel i za tebe.
Zkus se dnes zastavit “pod křížem“ a chvíli o tom uvažovat.
Je tu někdo, kdo tě má tak rád, že za tvou záchranu neváhal zaplatit svým vlastním životem.
Znáš někoho, kdo tě miluje víc?

Autor: Vlastík Fürst | pátek 2.4.2010 9:15 | karma článku: 37,96 | přečteno: 3516x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 24,91

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,56