Víra dává novou sílu (Víra je... 34)

        Byly doby, kdy jsem měl energie na rozdávání. Bylo mi jedno, kolik hodin spím. Na brigádě jsem si občas vzal po odpolední směně ještě noční, abych měl větší výplatu a ráno jsem pak šel na koupaliště.

        V té době by mi Jakubova slova, nad kterými se chci dnes zamýšlet, nic neříkala. Skoro jsem neznal, co je to únava. A pokud ano, pak se stačilo na chvíli natáhnout, podřímat...

        Dnes už je pro mne Jakubovo sdělení velice lákavé: "Mám ještě pokračovat?
Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o Gedeónovi, Barákovi, Samsonovi, Jeftovi, Davidovi, Samuelovi a prorocích, kteří svou vírou... v slabosti nabývali síly..." (Židům 11,33+34)

        Víra pomáhá při nabíjení vnitřních baterek. Podle Jakuba umožňuje získat novou sílu. To je báječné zjištění.

        Mám rád žalmy. Proto si dovolím ze čtyř citovat alespoň krátký úryvek:
"Hospodin dává svému lidu sílu, Hospodin žehná svůj lid pokojem." (Žalm 29,11)
"Blaze člověku, jenž sílu hledá v tobě, těm, kteří se vydávají na pouť." (Žalm 84,6)
"Shlédni na mne, smiluj se nade mnou, dej svou sílu svému služebníku, vítězství synu své služebnice!" (Žalm 86,16)
"Odpověděl jsi mi v den, kdy jsem tě volal, dodal jsi mé duši sílu." (Žalm 138,3)
        David se s námi v těchto písních dělí o svou životní zkušenost. Hospodin ho nikdy nezklamal. Kdykoliv se spolehnul na Boží sílu, tak obstál.

        Líbí se mi slova, která ve své knize zaznamenal prorok Izaiáš: "On dává zemdlenému sílu a dostatek odvahy bezmocnému... Ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly; vznášejí se jak orlové, běží bez únavy, jdou bez umdlení." (Izaiáš 40,29+31)
        Už jako kluk jsem vždy záviděl ptákům jejich schopnost létat. Mnohokrát jsem ve snu létal jako orel. Jen jsem zamával rukama a už jsem se vznášel. Byly to pro mne jedny z nejkrásnějších snů mého života. I proto mám rád tato prorokova slova.

        Dnes chci ale na závěr citovat ještě jiné zaslíbení, které dal učedníkům samotný Ježíš. Jeho slova jsou nabídkou i pro každého z nás: "...ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země." (Skutky 1,8)
        Sílu, kterou nám Bůh nabízí, nemám využívat jen sobecky pro svůj vlastní prospěch. Síla, kterou mi dává prostřednictvím Ducha svatého, má být využívána k tomu, aby díky mně poznali tento zdroj energie další lidé.

        Na rozdíl od zásob uhlí, plynu a ropy jsou zásoby Boží energie nevyčerpatelné. Nemusím se proto bát, že o tuto sílu přijdu, když se o ni podělím. Naopak, čím víc ji rozdám, tím víc mi jí zůstane. Takové jsou Boží počty.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | sobota 24.8.2013 9:00 | karma článku: 4,02 | přečteno: 121x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,13