O české a evropské předposr*nosti

V poslední době  si stále více lidí  všímá zvláštního jevu,  který  je vlastní nejen bruselským úředníkům, ale i mnoha obyvatelům naší země.

Nedávno jsem naspal článek "Já ty holky islámský chápu". Popisoval jsem v něm jeden z důvodů, proč někteří mladí lidé začínají obdivovat islám. Po jeho zveřejnění jsem dostal dva maily:
- v tom prvním jsem se dozvěděl, že svými články rozviřuji nenávist a nesnášenlivost ve společnosti.
- ve druhém jsem za stejný článek dostal poděkování.
Jeden mail mi poslal muslim, druhý člověk, který se hlásí ke křesťanství. Zkuste hádat, který z těch dvou mi poděkoval. Muslim.

Ten den se mi po dlouhé době znovu vybavilo jedno zdánlivě neslušné slovo, které jsem poprvé slyšel myslím od pana Jana Wericha. Je to tzv. předposr*nost. Jinými slovy zbabělost, podlézavost a přehnaná servilita v jednom.

Na tento termín jsem si znovu vzpomněl o pár dnů později při čtení rozhovoru s panem Petrem Nárožným, který vyslovil myšlenku, že Evropa pomalu umírá.

Od konce 13. století se Evropa víc jak 150 let bolestně bránila tureckým útokům a snaze Osmanské říše udělat z Evropy islámské území. Během těchto bojů zemřely statisíce obránců evropských tradic.
Dnes nám ale bruselští úředníci dávají stále víc najevo, že hrdinství je něco, co jim není vlastní a proto si ho ani neváží. Nějaké tradice a kořeny? Ty jsou jim už úplně ukradené a běda tomu, kdo si dovolí vyzývat k jejich oprášení.

Proč se v Evropě musíme bát hovořit o problémech, které nás trápí? Proč jsou některá témata tabu? Proč začíná mít větší práva ten, kdo se do Evropy přistěhuje, než ten, kdo se v ní narodil a žije v ní celý život? Proč za nás rozhodují lidé, kteří nemají odvahu v Evropě vydat kalendář s daty tradičních svátků?

Když občas přemýšlím o těchto otázkách, napadá mne znovu ten Werichův novotvar – předposr*nost. A k tomu ještě jedno moudré přísloví, které říká: "Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko?"
Mám pocit, že nejen v Bruselu, ale i v Česku přibývá lidí, kteří ty stažené kalhoty už ani nenatahují. Je načase ukázat, že nemusíme chodit nazí.

PS: Diskutujícími jsem byl upozorněn, že správně by měl Werichův novotvar znít: předposr*nost. Prot jsem tímto termínem nahradil dodatečně původní připosr*nost.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 27.12.2010 18:11 | karma článku: 38,28 | přečteno: 2680x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,14