Když bojuje Bůh

        Po čtyřiceti letech se Izrael znovu dostává na místo, které se jejich otcům stalo osudným. Odmítli vstoupit do země, kterou Hospodin zaslíbil jejich praotci Abrahamovi. Zalekli se zpráv zvědů o tom, že města, která se tam nacházejí, jsou plná obrů, mají vysoké hradby a jsou proto nedobytná.

        Nyní stojí o čtyři desetiletí později před stejnou výzvou. Budou mít odvahu vstoupit?

Pokorná prosba
        Kdyžse Izrael dostává na hranice Emorejců, Mojžíš váhá, co dál. Bůh ale vyzývá: "Vzhůru, táhněte dál a přejděte potok Arnón. Hleď, vydal jsem ti do rukou chešbónského krále Síchona, Emorejce, a jeho zemi. Začni ji obsazovat a vydráždi je tak k válce. Dnešním dnem začínám nahánět strach a bázeň z tebe národům pod celým nebem. Až o tobě uslyší zprávu, budou se před tebou třást a chvět úzkostí."(7)
        Hebrejové i přesto váhají. Těší se do svého nového domova, ale současně mají strach z nepřítele. Zdá se jim, že by pro ně tato válka byla příliš velkým soustem. Po poradě s radou starších nakonec Mojžíš posílá králi Síchonovi vzkaz: "Rád bych prošel tvou zemí. Půjdu jenom po cestě, neodbočím napravo ani nalevo. Za stříbro mi prodáš pokrm, abych měl co jíst, a za stříbro mi dáš vodu, abych měl co pít. Chci pouze pěšky projít, jak mi to dovolili Ezauovci sídlící v Seíru a Moábci sídlící v Aru, jen co přejdu přes Jordán do země, kterou nám dává Hospodin, náš Bůh."(8)

Emorejci hrozí válkou
        Král Síchon žádost Izraelců zamítl: "Ale chešbónský král Síchon nesvolil, abychom jí prošli, neboť Hospodin, tvůj Bůh, zatvrdil jeho ducha a dal mu srdce zpupné, aby ti ho vydal do rukou, jak se dnešního dne stalo."(9)
        Mojžíš váhá, co dál a Bůh ho už podruhé vybízí, aby překročili potok Arnón a vstoupili na Emorejské území: "Hleď, už ti vydávám Síchona a jeho zemi. Začni jeho zemi obsazovat."(10) Po této druhé výzvě se Izraelci konečně vydávají na další cestu. Zvědové jim ale vzkazují, že král Síchon povolal do zbraně všechny emorejské muže a vydal se s nimi zničit Izrael.

Když bojuje Hospodin
        Bůh krále Síchona varoval, jenže ten neposlechl, a tak ho čekala potupná porážka. O den později může Mojžíš rekapitulovat výsledek této vítězné bitvy: "A Hospodin, náš Bůh, nám ho vydal. Porazili jsme ho i jeho syny a všechen jeho lid. V oné době jsme dobyli všechna jeho města..."(11) V krátké době obsadili Hebrejové celé území, kterému ještě nedávno vládl emorejský král Síchon.
        Hned nato se Židům staví do cesty Óg, král Bášanu. Se svým vojskem zaujal strategické postavení. "Óg takticky zvolil místo bitvy – město Edreí, ležící na hranici plošiny, která náhle vystupovala z údolí a byla obklopena ostrými skalisky. Město bylo přístupné jen po úzkých, strmých a těžko dostupných stezkách. V případě porážky mohlo jeho vojsko nalézt útočiště ve změti skalisek, kde je cizinci nemohli pronásledovat."(12)
        Zdá se, že králi Ógovi hraje vše do karet. Má vycvičené vojsko, lepší postavení a také několikanásobnou převahu. Bůh povolává Mojžíše do stanu setkávání, kde ho ujišťuje: "Neboj se ho, neboť jsem ti ho vydal do rukou, i všechen jeho lid a jeho zemi. Naložíš s ním, jako jsi naložil s emorejským králem Síchonem, který sídlil v Chešbónu."(13)
        Hospodin svůj slib splnil. Ani Óg, podobně jako před pár dny Síchon, nakonec neslaví úspěch. Mojžíš vzpomíná: "V oné době jsme dobyli všechna jeho města. Nebylo žádné tvrze, kterou bychom jim nevzali, celkem šedesát měst, celý kraj Argób, Ógovo království v Bášanu. Všechna tato města byla opevněna vysokými hradbami s branami a závorami; mimoto jsme dobyli velmi mnoho otevřených měst."(14)
        Hebrejové začali obsazovat zaslíbenou zemi: "Mnozí si vzpomněli na události, které před téměř čtyřiceti lety odsoudily Izrael k dlouhému putování po poušti. Zpráva zvědů o zaslíbené zemi byla v mnohém ohledu pravdivá. Města byla opevněná a velká, a obývali je obři. Nyní však rozpoznali osudovou chybu, jíž se dopustili jejich otcové, když nedůvěřovali Boží moci. To jim zabránilo v okamžitém vstupu do této krásné země."(15)
        Židé během krátké doby poznali, jaké to je, když za ně bojuje Hospodin. Nakonec, jméno Izrael prý také znamená "Hospodin vítězí".
_______________
(7)Deut.2,24-25; (8)Deut.2,27-28; (9)Deut.2,30; (10)Deut.2,31 (11)Deut.2,33-34; (12)Na úsvitu dějin, str.205; (13)Deut.3,3; (14)Deut.3,4-5; (15)Na úsvitu dějin, str.206;

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 19.3.2013 18:00 | karma článku: 4,81 | přečteno: 114x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 20,38