Haiťané se poprali o pomoc... Co jsou to za lidi?

Možná jste si tuto zprávu už také přečetli na iDNES.cz. Někdo se možná s chutí podíval i na nabízené video. Proč nás přitahují podobné zprávy, urážející lidi nacházející se díky přírodní katastrofě v zoufalé situaci?

Za dvacet let od revoluce jsme se naučili na věci dívat pohledem bulváru. Ono je to pro nás někdy výhodné. Je snadnější u takového videa kroutit hlavou nad tím, co jsou ti Haiťané za lidi, když se nedokážou podělit o pomoc, kterou jim někdo posílá. Co to tam mají za pořádky? Když si připustím takovou myšlenku, nemám už potřebu sáhnout do své peněženky... Dobře se nám kritizuje u vydatného nedělního oběda.

Jednou jsem se vydal na výprodej do dnes již zkrachovalého supermarketu. Ceny v letáku, který jsem našel ve schránce, byly velice lákavé. Vzal jsem s sebou oba syny, protože potřebovali také koupit nějaké oblečení.
Nakonec jsme nekoupili nic. Dokonce jsem přišel i o desetikorunu, kterou jsem měl ve vozíku. To, co jsem tam viděl, bych nikomu z vás nepřál. Lidé se doslova bili o zlevněné zboží. Když jsme se dostali z obchodu ven, děkovali jsme Bohu, že jsme to přežili ve zdraví.

V tom obchodě šlo nakonec skoro o život, přestože nebylo zemětřesení. Jen "padaly ceny". A já se tehdy ptal: "Co jsme to za lidi?"

Často slýchám otázku: "Má smysl podporovat humanitární organizace?" Většina peněz prý stejně nakonec skončí na účtech lidí, kteří..."
Ano, skutečností je, že ne vše, co lidé po celém světě v těchto dnech posílají obětem zemětřesení na Haiti, skončí na místě určení. Krade se všude a cesta na Haiti je hodně dlouhá.

Přesto všechno jsem přesvědčen, že naše pomoc má smysl. Já si už dříve vybral jednu nadaci, které pravidelně posílám část svých prostředků. A když přijde něco podobného, jako teď na Haiti, mimořádně pošlu trochu větší obnos.

Nebojme se pomáhat lidem, kteří jsou v nouzi. A pokud je jedinou možností naší pomoci zaslání financí prostřednictvím nějaké nadace, tak to udělejme. Nenechme se odradit zprávami těch novinářů, kterým jde jen o senzaci a vlastní honorář.

Na Haiti nejde o slevu v supermarketu. Na Haiti jde lidem o život. Obdivuji záchranáře, kteří jsou ochotni riskovat svůj život při záchraně pro ně zcela cizích lidí.

Vážím si každého člověka, který není lhostejný k neštěstí jiných. Třeba na opačné straně planety.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 17.1.2010 12:26 | karma článku: 31,86 | přečteno: 2294x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09