Buďte střízliví

        Mí rodiče jsou abstinenti a nekuřáci. Navíc dbali na to, že u nás nekouřily ani návštěvy a alkohol byl doma jen do pečiva a na zažívací problémy. Jsem jim za to vděčný, protože si myslím, že i díky tomu jsem se sám rozhodl jít v jejich stopách.

        Vím, že Bible nikde nezakazuje alkohol. Ale varuje před opilstvím. Apoštol Pavel jde dokonce tak daleko, že opilce vyloučí z Božího království. Nakonec, můžeme si jeho slova připomenout: "Což nevíte, že nespravedliví nebudou mít účast v Božím království?
Nemylte se: Ani smilníci, ani modláři, ani cizoložníci, ani nemravní, ani zvrácení, ani zloději, ani lakomci, opilci, utrhači, lupiči nebudou mít účast v Božím království.
A to jste někteří byli. Dali jste se však obmýt, byli jste posvěceni, byli jste ospravedlněni ve jménu Pána Ježíše Krista a Duchem našeho Boha.
`Všechno je mi dovoleno´ - ano, ale ne všechno prospívá. `Všechno je mi dovoleno´ - ano, ale ničím se nedám zotročit." (1. Korintským 6,9-12)
        Všímáte si? Pavel tu píše o lidech, kteří v minulosti otročili různým druhům hříchu, které by jim nedovolily vstoupit do Božího království. Pak poznali Ježíše, který jim pomohl se z těchto závislostí vymanit.

        V minulém díle jsme pokračovali ve čtení prvního Petrova listu. Dnes se ještě jednou zastavíme u stejného textu: "Odhodlaně se tedy připravte ve své mysli, buďte střízliví a celou svou naději upněte k milosti, která k vám přichází ve zjevení Ježíše Krista."  (1. Petrův 1,13)
        Také Petr nás vybízí, abychom byli střízliví. Jako by šel ještě kousek dál, než Pavel. Ten jen varoval před opilstvím, zatímco Petr hovoří o střízlivosti. Proč? Osobně věřím, že to má prostý důvod. Každý z nás má trochu jinou hranici, za kterou je už opilý. Sklenička, která jednoho přivede do příjemné nálady, může někomu jinému přivodit stav opilosti.

        U střízlivosti jsme na tom všichni stejně. Buď jsem střízlivý a nebo ne. Buď v sobě žádný alkohol nemám, nebo už střízlivý nejsem. Proto rád používám moudro: "Je snadnější nepít vůbec, než pít málo."

        Myslím, že bychom neměli zapomínat na to, proč máme být podle Petra střízliví. Všem střízlivým píše: "... a celou svou naději upněte k milosti, která k vám přichází ve zjevení Ježíše Krista." Podle Petra máme ve střízlivém stavu lepší podmínky pro to, abychom se dokázali držet Boží milosti, která nám přinesla vstupenku do Božího království.

        Věřím, že se mnou budete souhlasit, že není dobré se opíjet. Přál bych si, kdybyste se stejně jako já, rozhodli být trvale střízliví. To, že jsem abstinent nepomáhá jen mně, ale určitě to chrání před zbytečnými problémy i lidi v mém okolí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 6.8.2012 18:00 | karma článku: 6,14 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,13