Bibli nepsal Bůh!

V diskuzi s lidmi občas slyším argument: “Kdyby byl ten tvůj Bůh tak dokonalý, jak říkáš, tak by nikdy nemohl napsat tak nedokonalou Bibli!“

A já pak odpovídám, že křesťané netvrdí, že Bibli napsal Bůh. To o svém původu neříká ani Bible. Apoštol Petr napsal: “Toho si buďte především vědomi, že žádné proroctví v Písmu nevzniká z vlastního pochopení skutečnosti. Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha.“ (Bible, 2.list Petra 1) Ano, Bibli psali a napsali lidé.

Pokud vás zajímá historie vzniku Bible, pak tato “knihovna“ obsahuje celkem 66 knih, které vznikaly v údobí zhruba 1600 let. Za její nejstarší část je považována kniha Jób, napsaná zhruba 1500 let před Kristem. Jako poslední bylo na konci prvního století po Kristu napsáno evangelium podle Jana.

Starý zákon je totožný s židovskými Písmy, Nový zákon obsahuje čtyři evangelia, knihu popisující vznik křesťanské církve, dopisy Petra, Jana, Judy, Jakuba a Pavla a uzavírá ho Zjevení Jana, kterému se také říká Apokalypsa.

Jednotliví pisatelé (bylo jich celkem 40) vlastními slovy popisují to, co jim Bůh ukázal nebo co jim řekl. Jindy zase zachycují své zážitky ze svých setkání s Bohem. V Bibli najdeme i poezii a jedna kniha obsahuje sbírku židovských přísloví. Historické knihy zachycují důležité události v dějinách židovského národa i celého lidstva. Bible hovoří i o lásce a sexualitě, někdy tak otevřeně, že středověká církev tyto části zakazovala číst.

Bible je velice různorodou knihou. Co je jejím cílem? Proč Bůh nechal zapsat to, co je v Bibli? Velice dobře to vysvětluje Bible sama: “Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu.“ (Bible, 2.list Timoteovi 3)

Proč Bůh nenapsal Bibli sám? A proč ji dokonce nechal napsat tak, že dva různí lidé mohou její poselství pochopit každý jinak? On si totiž nepřeje, abychom jen papouškovali to, co nám někdo řekl. Jako náš stvořitel nám dal rozum a přeje si, abychom ho používali. Proto je Bible taková, jaká je.

Jan Ámos Komenský napsal: “...odkazuji tobě za dědictví knihu Boží, Bibli svatou, kterou synové moji z původních jazyků do češtiny s pilností velikou uvedli... Přijmi to tedy za svůj vlastní klenot, vlasti milá, a užívej ji k Boží slávě a ke svému dobrému a užitečnému vzdělání.“ (Kšaft umírající matky jednoty bratrské)

Bibli nenapsal Bůh. Napsali ji lidé, kteří Boha osobně znali. Setkávali se s ním a on je vedl v tom, o čem mají psát.
Bůh nenapsal Bibli, ale nechal ji napsat. Přál si, aby ho díky ní mohl osobně poznat každý člověk, který má dost trpělivosti a odvahy hledat v ní tak dlouho, až nalezne poklad, který je v ní ukrytý.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 19.3.2010 9:15 | karma článku: 36,14 | přečteno: 4737x