Nehoda není náhoda

Český národ vymírá. Tak na mě nedávno hlásil titulek v jedněch novinách. Začal jsem přemýšlet nad tím proč tomu tak je? Kdysi, v době kamenné, se umíralo na stáří, případně na nemoc např. mor atd. Jenže v dnešní době už mor nehrozí. Tak proč tedy vymíráme?

denik.cz

Zaujala mě především vysoká úmrtnost. Ne že by byla vyšší než v jiných zemích, ale důvody proč lidí umírají, jsou zarážející. Dnes bych se zaměřil na úmrtí na železnici.

Cestování vlakem patří k nejbezpečnějšímu cestování na světě. Za rok 2011 se stalo na železnici 1300 nehod. Zemřelo při nich 263 osob a zraněno bylo 250. To znamená, že v průměru se denně na železnici zraní nebo zemře 1,5 člověka. Nutno podotknout že provozovatelé drah (SŽDC, ČD) mohli za smrt 4 cestující a 46 zraněných.

Zbytek osob se zranilo nebo zemřelo "vlastní vinnou". Nerespektováním zákonů ČR. Nerespektování výstražných světel na přejezdech a další.

To mě nutí zamyslet se nad myšlenkou, proč tomu tak je?

Jen za rok 2011 se stalo 190 nehod na železničních přejezdech. Zemřelo 34 osob a 107 jich bylo zraněno. V České republice je více než 8.000 označených přejezdů. Jsou zabezpečeny výstražnými kříži, světelnou signalizací, světelnou signalizací se závorami a několik málo přejezdů je stále ještě zabezpečeno tzv. mechanickými závorami.

Pokud by se mě někdo zeptal, jaký přejezd je nejnebezpečnější, neváhal bych ani vteřinu a okamžitě odpověděl, že to jsou přejezdy s kříži. Bohužel bych byl velmi rychle vyveden z omylu. Paradoxně nejvíce nehod se stává na přejezdech zabezpečených světelnou signalizací bez závor. Ze všech nehod na přejezdech se stane 45% na těchto přejezdech.

A mě by zajímalo, proč ti lidé na přejezd vjíždějí, když blikají červená světla? Opravdu jim stojí za to nechat se sešrotovat 100 tunami kvůli 3 minutám? V jednoduchosti je síla a proto když jsem se snažil si odpovědět na tuto otázku, došel jsem k názoru, že většina lidí si řekne "to stihnu".

Bohužel 190 osob to nestihlo. Dokonce 34 z nich za to zaplatili daň nejvyšší. Svým životem.

Chtěl bych dodat, že v této statistice jsou započteny i nehody s osobami, které přecházeli železniční přejezd při průjezdu vlaku.

Ač to bude znít trochu morbidně víc než toho zraněného či zemřelého je mi líto strojvůdce, rodiny postiženého a případně zraněných cestujících. To vše jsou lidé, kteří jsou zasaženi touto nešťastnou událostí, ač k ní nepřispěli žádnou měrou.

Vím, že nespasím svět. Z věku Supermana jsem již vyrostl, ale byl bych rád a moc bych si přál až budete kdokoli přijíždět k železničnímu přejezdu, aby, jste si uvědomili, co vše se může stát ne jen Vám, ale i lidem které ani neznáte, když si řeknete "to stihnu".

zdroj (dicr.cz)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vlášek | pondělí 4.3.2013 15:23 | karma článku: 14,39 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Michal Vlášek

Můžeš tu ruličku vyhodit?

1.4.2019 v 9:34 | Karma: 25,89

Michal Vlášek

Řidič ten tvrdý chleba má

31.3.2019 v 0:03 | Karma: 19,70