Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Hovězí plátky na cibuli...

Tenhle recept pochází od mojí babičky, která byla Němka. Nevím, jestli to jídlo je ryze ,,německé“, ale vím, že je dobré. A tak Vás zase zvu k sobě do kuchyně...

 

Když jde o hovězí maso, tak já osobně moc rád vařím z kližky. Už vidím, jak máte vykulené oči.

,,Fuj, kližka...!"

Nevím jak vy, ale já nejsem milionář a když víte, kde hezkou kližku koupit a umíte si jí vybrat, tak z ní dokážete vykouzlit i svíčkovou - to vám dokážu v receptu někdy příště.

Takže dejme tomu, že máte krásnou, ne moc kližkovatou (takovou si schovejte na guláš - taky o něm někdy příště bude řeč) hovězí kližku. A když ne kližku, tak třeba kus hovězího plecka, nebo zadního. Asi tak ¾ kila až 1kg. Nakrájejte maso na plátky asi 1 cm silné. Plátky na okrajích nakrojím, aby se později při dušení nezkroutily  a lehce (a když říkám lehce, tak myslím lehce!) je tupou stranou nože naklepu. Osolím, lehce opepřím a popráším sladkou - nebo podle chuti a pokud nevaříte i pro děti, pálivou paprikou.  Nechám maso chvíli odležet a mezi tím si nakrájím (nejlépe na ,,hrubo", jemnost není v tomhle případě žádoucí) hodně cibule a zase - když říkám hodně, tak myslím hodně. Asi tak tři veliké cibule. Oloupu si asi 8 stroužků česneku, z toho 4 rozetřu se solí a 4 si nechám v celku.

Já osobně vařím rád v ,,papiňáku". Úspora času je skvělá věc a kdo máme dnes času nazbyt že ano... Jenže takový papiňák, potvora jedna, se chová trochu divně  (ten můj tedy ano), když potřebuju maso nejdříve ,,obdělat" a pak ho uzavřít pod tlakovou pokličku. Potom prostě už zahřátý hrnec odmítá studenou poličku a nenatlakuje se. Tak to řeším tak, že maso nejdříve obdělávám v jiném hrnci a takovýto ,,základ" potom teprve přeliju do papiňáku a zavřu. Ale zpět k teprve připraveným plátkům.

Do hrnce (obyčejného) si dám rozpustit jeden díl sádla a jeden másla - jo, v mojí kuchyni nehledejte moc ,,zdravých" postupů. Nejsem postižený ,,zdravou výživou" a jím rád všechno podle hesla, že člověk je všežravec... takže máme v hrnci rozpálené máslo se sádlem. Na to vložím ony plátky masa a za častého obracení je osmahnu. Pozor, ať se vám nepřipálí - paprika na mase potom zhořkne a je to hnus!

Maso trochu podleju vodou a přidám rozetřený česnek. Nechám asi tak dvě minutky spolu ,,bublat" a potom celý základ přeliju z obyčejného hrnce do papiňáku. Podleju vodou asi  tak, aby plátky byly skoro schované ve šťávě a uzavřu papiňák. Nechám vařit asi 25 - 30 minut - podle druhu masa.  Maso je za tu dobu krásně měkké, doslova jako dort.

Mezi tím si uvařím brambory. Na ty mám také pár ,,fíglů". Předně třeba vždy používám k jejich dochucení při vaření kmín drcený, nebo mletý a nikdy ne ,,celý".  Uvolní tak mnohem lépe svou charakteristickou chuť. Další fígl se týká oněch 4 stroužků česneku, které jste si oloupali hned na začátku, ale nechali v celku. Tyto stroužky si rozkrojte na půl a přidejte je do vody k bramborám. Vím, že česnek každý třeba ,,nemusí", já ho ale mám rád a pokud vy také, tak to určitě vyzkoušejte - uvidíte, že nebudete zklamaní a vaše brambory tak dostanou nový ,,rozměr".

Utekla půl hodinka a maso je hotové, tedy ještě ne tak docela. Stáhněte papiňák z plotýnky a pokud se vám nechce čekat, až ,,čudlík" spadne a ohlásí vyrovnání tlaku, kdy je možno papiňák otevřít, tak ho jednoduše vezměte, pusťte si studenou vodu (ne moc prudce) a nechte ji téci po pokličce papiňáku. Po chvíli uvidíte, jak ,,čudlík" klesá a tlak se tím pádem uvnitř vyrovnává. Jen pozor, ať se nedostanete zase tak daleko, aby v hrnci vznikl podtlak - to ho potom neotevřete také. Dejme tomu, že máte papiňák už otevřený. Maso uvnitř je krásně měkké. Tak ho hezky zase přelijte do toho obyčejného hrnce, kde jste ho úplně na začátku připravovali jako základ.

A konečně přijde ke slovu ta hromada cibule. Tu vezměte a všechnu jí nasypte do hrnce k masu. Dejte na mírný stupeň dusit. Přiklopte pokličkou a nechte to dusit se spolu asi tak dlouho, až cibule začíná lehce hnědnout a je ,,sklovitá". A je to.

Někdo  možná rád bramborovou kaši - nikdo a nic mu nebrání, aby si z uvařených brambor tuto uhňácal. Já osobně si moc rád brambory rozmačkávám až na talíři právě s tou výbornou šťávou z masa a cibule. Jo a asi jsem od těch Němců zdědil ještě jedno - moc rád k tomuhle jídlu ještě přikusuju krajíc chleba (prý to Němci dělají - nevím) a piju pivo.

No, ale to jeden ani nemusí mít babičku Němku, že jo...

Dobrou chuť!

 

P.S. 1:Další moje recepty můžete číst tady a tady

a ještě tady.

 

P.S. 2: Nejsem žádný ,,profík" a vařím jen tak, jak umím a jak mně to chutná. Případným profíkům - kuchařům z řad čtenářů se omlouvám, že se jim pletu do řemesla a že jim třeba zvednu vlasy na hlavě.  Pokud mně čas a jiné faktory dovolí, tak vždy v pátek asi ve stejnou dobu - před obědem, abych Vás hezky naladil a rozeslintal, zde na blogu uvedu další z receptů jídel, která mám rád a která vařím. Někdy budou jednoduchá, někdy složitější, ale dietology varuju - asi nikdy nebudou ,,zdravá" :-)))  V.K.

Dále se můžete těšit v pátek 5.6. na Vepřové rizoto na paprice

12.6. na Rajskou omáčku s hovězím masem

19.6. na ,,Svíčkovou" na smetaně z hovězí kližky

26.6. na ,,Kuře kanibala" a jako malý bonus na jednoduchou                    

ořechovou buchtu.

a dál se uvidí :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 29.5.2009 11:00 | karma článku: 19,45 | přečteno: 3406x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  11:17

Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

KOMENTÁŘ: Budeme všichni Nemo? Pěvecká Eurovize ukázala vizi Evropy

14. května 2024

Premium „Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za výhrůžný pohyb.“ A také: „Ústavní...

Za ubodání otce a zranění matky dostal cizinec osm let, k činu se přiznal

14. května 2024  8:41,  aktualizováno  10:54

Osmi lety vězení potrestal olomoucký krajský soud jednatřicetiletého muže z Ukrajiny, který pod...

VIDEO: Technici odpálili zbytky mostu v Baltimoru, loď přesunou do přístavu

14. května 2024  10:53

Sedm týdnů poté, co nákladní loď Dali uvázla pod částí zříceného mostu v americkém Baltimoru,...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám