Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čas získaný na jaře jsme nevyužili, promrhali jsme ho…

Stalo to, co se zákonitě muselo stát. Ověřený počet nakažených nemocí covid-19 nezadržitelně stoupá…

.

Na jaře patřila naše země k ostrůvku příkladnosti v boji s šířící se novou formou koronaviru. Přes určité počáteční přešlapy systému a vládních opatření, kterých se ale dopouštěly státy napříč celým světem, vedla si Česká republika v boji s nemocí poměrně dobře.

Počty u nás nakažených se dařilo držet v nízkých číslech, stejně tak jako počty těžce nemocných, a i když i u nás docházelo k úmrtí souvisejících tak či onak s novou nákazou, nebyly počty takových negativních průvodních jevů nemoci covid-19 u nás ničím tragickým. Tím nechci snižovat osobní tragédie i těch několika málo mrtvých a postižených v naší zemi, reálně vzato a statisticky bráno jsme na tom ale byli s ohledem na situace ve spoustě zemí světa hodně dobře.

Situace u nás se vyvíjela dá se říci (v rámci možností…) uspokojivě, bohužel jak se nyní ukazuje, usnuli jsme, jak se říká, na vavřínech a dnes za to platíme.

A s největší pravděpodobností za to budeme zítra platit ještě více…

Současně s postupujícím časem se do té doby dost striktní opatření začala uvolňovat, což v té době bylo hlavně z ekonomického hlediska žádoucí, další setrvání ve stavu, kdy byly zavřené téměř všechny obchody, omezené možnosti cestování k nám či od nás ven za hranice, plus trvání dalších a dalších omezení, by se rovnalo jisté ekonomické sebevraždě.

Získali jsme čas a také bylo k dispozici stále více a více informací o nemoci, takže jsme jako stát mohli opět začít jakž-takž fungovat. Bylo však zapotřebí jedné věci, které jsme měli na jaře na rozdávání, bohužel postupem času se vytrácela, až se nám jí dnes bohužel spíše nedostává.

Zatímco zkraje vypuknutí nákazy se náš národ ukázal jako pohotový, jeho občané jako disciplinovaní, a hlavně v časech samo-pořizování prostředků, jako bylo domácí šití roušek pro sebe i pro ostatní, výroba některých společností dezinfekčních prostředků atd, jsme se světu ukázali jako národ schopný se ctí se popasovat s nečekanou výzvou.

Bohužel, čas oponou trhnul a my jsme přišli téměř o vše, čeho jsme na jaře dosáhli. Lidé se s uvolňováním opatření začali chovat doslova nezodpovědně. Mnoho z nich jako by začalo pochybovat o tom, zda je vůbec nákaza reálná, mnoho z nich začalo přemýšlet a veřejně se vyjadřovat v tom smyslu – nesmyslu, že snad jde o nějakou snahu nějakých „temných sil“ o prostřednictvím nákazy ovládnout všechno lidstvo.

Osobně těmto konspiračním fantasmagoriím nevěřím ani za mák a řadím je ve svém osobním žebříčku někam těsně vedle chemtrail.

Řada lidí začala nebezpečí nákazy zlehčovat, podceňovat, někteří dokonce dělali jakoby natruc vše proti doporučovaným pravidlům v osobním kontaktu s druhými, a když ne to, alespoň se začali chovat, jako by na virus zapomněli.

V obchodech i jinde se jako mávnutím proutku přestaly dodržovat rozestupy, jeden funěl na krk druhému, v barech a na diskotékách se pařilo tělo na tělo, jako by se nechumelilo, další „nekázeň“ v tomto ohledu si jistě každý z Vás umí dle vlastních zkušeností doplnit sám.

Bohužel určitá lehkovážnost až liknavost nebyla v proběhlém létě vlastní jen občanům, i sama naše vláda jako by ztratila před stále probíhající nákazou respekt.

Všem, kdo má hlavu na krku, muselo být jasné, že s koncem prázdnin dojde s jistotou každý den vycházejícího Slunce k razantnímu zhoršení celkové situace stran šíření koronaviru. Ve hře byly návraty z dovolených, ať už tuzemských, nebo dokonce zahraničních, o kterých bylo jasné, že tam lidé přeci jen ohrožovalo mnohem vyšší riziko nákazy, než kdyby celé léto seděli doma. Stejně tak muselo být každému jasné, že nejen dospělí navrátivší se do svých zaměstnání, ale i děti konečně po téměř půl roce zasednuvší do školních lavic, budou znamenat razantní rozjezd něčeho, co bychom mohli s klidem nazvat druhou vlnou útoku nemoci covid – 19.

Konec léta, respektive konec prázdnin, konec dovolených a začátek školního roku, byl tak předem jasně identifikovatelným předělem v celé situaci, jakousi křižovatkou, chcete-li.

A jen blázen se k nebezpečné křižovatce řítí vysokou rychlostí, rozumný a zodpovědný člověk začne přibržďovat už dostatečný kus před ní, aby byl připravený na možná úskalí a nebezpečí na takovém místě z logiky věci hrozící.

Už během srpna jsme byli svědky třenic jak uvnitř samotné vlády, tak mezi zástupci odborné veřejnosti – různých ve věci interesovaných hygieniků, lékařů a dalších lidí odpovědných za další vývoj. Byli jsme svědky situace, kdy dnes již bývalý šéf resortní skupiny pro rozvolňování opatření, Rastislav Maďar, již před zhruba třemi týdny varoval vládu v tom smyslu, že by měla být znovu zavedená plošná povinnost nosit roušky v budovách, obchodech, stejně tak by měla být povinnost nosit roušky i v nadcházejícím začátku školního roku ve školách.

Jak se ale ukázalo, jeho návrhy, opodstatněné jeho specializací, nebyly tehdy nakonec vládou vyslyšeny, sám premiér Babiš mu do jeho plánů, jak se říká – „hodil vidle“. Oháněl se tehdy oním slavným semaforem, který mi od začátku zvedá tlak krve, protože se k němu na můj vkus mnoho lidí upínalo, jak ke zlatému teleti, nehledě na reálnou situaci, kterou dle mého absolutně nereflektoval a jeho barvičky neukazovaly aktuální situaci, ale spíše zbožná přání těch, co se jím oháněli.

Sám epidemiolog Maďar se k dnešní tristní situaci vyjadřuje takto - „Roušky jako preventivní opatření primárně nemají vycházet ze semaforu, ale mají se racionálně využít k tomu, aby na semaforu nedošlo ke zhoršení barvy a následkem toho k zásahům do života společnosti, které být možná nemusely. Teď to bude pravděpodobně ještě horší,“

Já vím, že málokdo má rád ony pověstné generály po bitvě, skutečnost, že však pan Maďar tehdy na vlastní žádost opustil post šéfa oné resortní skupiny pro rozvolňování opatření, mluví dle mého v jeho prospěch.

Nedivím se mu, že nechtěl dále s ohledem na svou odbornou erudovanost skákat dle pokynů lidí, kteří ke svým vlastním rozhodnutím používají místo ohledu na realitu spíše vlastní jájínkovství a chybí jim díky jejich umění politikařit schopnost vyslyšet názor skutečných odborníků.

Bohužel, na to doplatíme asi všichni, někdo přímo onemocněním, někdo dokonce smrtí, někdo „jen“ ekonomickými problémy v dost možná dosud nepoznané míře.

A bohužel, my jako občané s tím v tuhle chvíli nemůžeme moc dělat. Můžeme ale dělat něco jiného, a věřte mi, že hodně důležitého – můžeme, měli bychom, musíme, i když to někteří neradi slyší, začít opět používat rozum, začít se opět chovat zodpovědně a racionálně. Musíme mezi sebou opět dodržovat nutné rozestupy, musíme dodržovat nařízení nosit roušky všude v uzavřených prostorách, musíme striktně dbát na hygienu rukou kdykoliv je to možné a kdykoliv tušíme, že můžeme na rukách mít něco, co tam mít nechceme.

Pokud se tímto výše uvedeným nezačneme řídit, může se stát, že situace nazraje do takových rozměrů, ve kterých bude nutné přijmout mnohem razantnější opatření, která nám mohou, když ne zlomit, tak alespoň notně nalomit vaz.

A to jistě nikdo z nás nechce…

.

.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 10.9.2020 10:32 | karma článku: 28,50 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10218x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3082x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám