Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prymulovo desatero - objevení Ameriky?

Dnes ráno vyšel na jiném zpravodajském serveru rozhovor s generálem epidemiologie profesorem Prymulou. Pozoruhodné čtení. V podstatě potvrzuje to, o čem rouškaři nechtějí ani slyšet. A to, že místo racionálního řízení dochází

ke kličkované před vyděšenou a hysterickou částí veřejnosti, která dnes v podstatě určuje, která opatření se budou zavádět a která rušit.

K jednotlivým bodům:

1. Lidé začali o Velikonocích zneužívat rozvolnění přísných opatření, do deseti dnů se to projeví ve vyšším počtu nakažených.
Překlad: Uvolnili jsme nesmyslně přísná pravidla, ale hysterická lobby je stále poměrně silná. Teď máme cca 10 dní, abychom vyhodnotili, jak na to bude reagovat, zda převládnou pozitivní nebo negativní reakce. A jak se bude společnost chovat v následujících dnech. Pořád máme k dispozici "cílené testování", vhodná volba cílové skupiny nám umožní dosáhnout požadovaných výsledků měření.

2. V tomto týdnu se nemocnice vrátí k plánovaným operacím. „Jinak nám budou umírat lidé v jiných oblastech.“
Překlad: Rozhodně není pravda, že by zdravotnictví zvládalo epidemii bez omezení ostatních výkonů a služeb. Byly zrušeny termíny plánovaných zákroků. Tím vyvstalo smrtelné nebezpečí pro tisíce zejména onkologických, ale i dalších pacientů, kterým prodleva prakticky jistě zkrátí délku života a sníží jeho kvalitu. V důsledku honby za pofidérním vítězstvím nad virem jsme reálně ohrozili tisíce lidí, kteří na to neodvratně doplatí.

3. Testování vzorku 17 tisíc lidí v České republice na protilátky proti koronaviru začne v pondělí 20. dubna, do dalšího pondělí budeme znát výsledky. Odhad: s virem se mohlo setkat třikrát více lidí, než uvádějí oficiální čísla.
Překlad: Předpokládáme, že během příštích dvou týdnů dojde k oslabení davové hysterie v důsledku celkového pozitivního vývoje okolo koronaviru a informování o epidemii, hysterická lobby nadále oslabí a my budeme konečně moci zveřejnit čísla o reálném šíření viru v české populaci. Pravděpodobně se ukáže, že se s virem setkalo násobně více lidí, než se uvádí, že kontrola nad jeho šířením prakticky není možná a že následky infekce nejsou ani zdaleka tak dramatické, jak se dosud uvádělo.

4.  Ukáže-li testovaný vzorek výrazně větší „promořenost“ virem, epidemie by mohla skončit do dvou měsíců.
Překlad: Čím dříve s opatřeními skončíme, tím lépe. Populace je reálně schopná se s nákazou vypořádat i bez drastických opatření.

5. Školy se do konce června nejspíš neotevřou, a to především z důvodu obav veřejnosti.
Překlad: Ve školách může nastat výbušná situace. Stačí aby jedno dítě doneslo domů virus, bez ohledu na to, kde k němu přišlo, zda ve škole nebo cestou do nebo ze školy, a rozjedou se pompézní a mediálně sledované soudní spory mezi rodiči a školou, rodiči a státem, trestní stíhání kantorů, kteří celkem pochopitelně neuhlídají všechny děti, aby stále nosily roušky a nepřibližovaly se víc než na metr... To za to opravdu nestojí.

6.  Letní festivaly, včetně karlovarského filmového festivalu, se nejspíš konat nebudou. „Festivaly bez diváků asi není to, co by někdo chtěl.“
Překládat není třeba. Snad jen připojit komentář - Škoda.

7. Do 15. května by měla vláda oznámit, jaká všechna opatření rozvolní a kdy se přesně na letní sezónu otevřou například hotelové služby.
Překlad: Turismus se zhroutil, což má dopad jak na další oblasti ekonomiky, tak i na geografické regiony, kde je turistika významným zdrojem příjmu obyvatelstva. Pokud nebudou vydělávat hotely a restaurace, nebudou vydělávat ani lidé v nich pracující, ale ani dodavatelé - pivovary, místní farmáři, muzea, hrady, zámky, galerie, doprava, benzínky.. V důsledku nižších výdělků poklesnou tržby v prodejnách potravin, oděvů, drogerie, domácích potřeb... Je nutné ho znovu rozběhnout.

8. Divadelní představení a koncerty začnou pravděpodobně až po prázdninách.
Překlad: Co kdyby... Navíc herci a muzikanti nemají obecně v lidu podporu, čili jsou celkem vhodná oběť.

9. Vakcína proti koronaviru by mohla být v příštím lednu až dubnu. V tu chvíli bude problém pandemie vyřešen.
Překlad není třeba. Jen komentář bude trochu delší. 
Nemyslím, že bylo úplně moudré něco takového říkat. Ono to vůbec nemusí být pravda. Nikdo neví, kdy bude vakcína, a nikdo neví, jak moc bude účinná. Zároveň tím dostala hysterická lobby do ruky mocnou zbraň. "Prymula říkal, že vakcína bude do roka, tak to pojďme zase zavřít a ten rok to vydržet". 
A jízlivá poznámka - kolik je odpíračů očkování, kteří se teď budou ohánět tím, že vakcína bude do roka? Odpovězte si každý sám.

10. Neměli bychom vnímat koronavirus jako jediný problém ve společnosti. „Problémů máme podstatně víc a měli bychom začít řešit i ty ostatní.“
K tomu ještě jeden odstavec ze zmíněného rozhovoru: "(Nákaza) v dohledné době určitě nezmizí. Jak se zdá, nemá sezónní charakter. A do doby, než vlastně vymizí poslední jedinec, kterého může nakazit, tak se tady bude přenášet. To je běh na velmi, velmi dlouhou trať. A řada vědců si myslí, že opravdu ten virus – pokud nezmutuje do podoby, která by ho vyřadila, ale to se nedá úplně předpokládat – tady bude velmi dlouho. Z tohoto důvodu si myslím, že se s tím budeme muset naučit žít."
Kde já jsem tohle už slyšel?

P.S. Omluva 
Vzhledem k tomu, že mám BAN až do cca 14. hodiny, protože jsem včera doporučil paní Moudré, aby se chodila ztrapňovat pod jiné blogy, než je můj, a někomu se to zdálo vulgární a nevhodné, nemohu reagovat na příspěvky v diskuzi. Prosím tedy o strpení a shovívavost.
Děkuji. LV

Autor: Lumír Vitha | úterý 14.4.2020 10:30 | karma článku: 30,50 | přečteno: 1795x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

9.4.2024 v 5:44 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3187x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.