Vyděrači na babetách a kolech

Řidič automobilu  nechce nikoho zranit ani řešit hodiny dopravní nehodu, takže se snaží babetystům a cyklistům uhnout jak jen může. Jenže, tohle dobře vědí i babetysté a cyklisté, takže si jezdí jak chtějí.

V poslední době se rozmáhá nešvar, kdy babetysti (souhrnné pojmenování pro řidiče skútrů i těžkých motorek) kličkují mezi auty stojícími v koleně nebo na semaforech nebo dokonce projíždí mezi jedoucími auty. Toto se stalo novou módou, kdy od "tvrdých" motorkářů toto jednání okopírovali pemprsáci od 15 let výše, jezdící na mopedech (v logice „..přece musím vypadat jako ti borci..“) a také cyklisté (často se bojí jezdit po silnici, takže jezdí po chodníku, kde se jich zase bojí chodci - Na chodníky jedině s přilbou, chrániči a baseballovou pálkou ). V poslední době je poměr babetystů, co čekají v koloně a těch, co se prodírají kolonou, aby zastavili na prvním místě, tak 1:50. Z tohoto chování se stala norma, pro babetysta pravidla prostě přestala platit.

Nedávno se mi stalo, že jsem pomalu dojížděl kolonu o dvou jízdních pruzích a u napravo parkujícího auta (na chodníku) řidič prudce otevřel dveře. Moje reakce byla, že jsem ve svém pruhu (to zdůrazňuji), využívaje celé jeho šířky, vybočil doleva. A ejhle, málem jsem srazil motorkáře, který se prodíral mezi dvěma proudy aut. Vůbec nejde o problém nedostatku  „vzájemné ohleduplnosti“. Průjezd mezi auty je tak nečekaný (i kvůli tomu, že je nedovolený), že řidiči znemožňuje reagovat. V podstatě se jedná ze strany babetystů a cyklistů o vydírání. Nemají kolem sebe plechy, takže jsou velice zranitelní. Stačilo by malinko, babetysta brnkne o zrcátko nebo kapotu, a je problém.

Normální člověk nechce:

  1. druhého zranit,
  2. poškodit si auto,
  3. marnit hodiny svého času a nervy při vyšetřování dopravní nehody.

Řidič automobilu tohle dobře ví a snaží se uhnout jak jen může, předvídat průjezd babety nebo kola z jedné nebo druhé strany, ale střet je otázkou pravděpodobnosti, která roste s časem. Stejně tak babetysté a cyklisté vědí, že řidič automobilu se snaží maximálně vyvarovat střetu. Nevím, jestli se někomu něco podobného stalo, ale osobně se obávám, že mi babetysta nebo cyklista urve zrcátko nebo poškodí bok vozu a ujede. I drobné ťuknutí řídítky dokáží udělat promáčklinu na dveřích. Než člověk vyleze z auta, tak bude pryč.

Ještě jsem neviděl v televizi šot (co dělá ministerstvo dopravy a jeho BESIP?) nebo nějakou veřejnou informaci, kde by bylo vysvětleno, že mezerou mezi auty motocykl nebo kolo nemůže jet (i když je více pruhů), ani nesmí stojící auta v pruhu podjíždět nebo předjíždět.

(další texty na téma dopravy Jak na silniční piráty a Jak na silniční piráty II)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | čtvrtek 17.9.2015 15:22 | karma článku: 23,97 | přečteno: 1503x