Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie na FAMU, důkaz naší bojácnosti i absence její kontroly

Kauza FAMU, ale i šikanování odpůrců Miloše Zemana po jeho návštěvě v Bochově, začala žít až nelibost vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec. A také, všechno se na (a)sociálních sítích nevyřeší. Nevyřeší se tam totiž nic

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si-Ťin-pchinga v Praze se odehrál obecně známý incident na FAMU. Do budovy školy přišli dva příslušníci Policie České republiky, kteří děkanovi Pavlu Jechovi sdělili, že “Číňanům se vyvěšená vlajka Tibetu nelíbí“ (více v časopise Respekt). Chtěl bych se pozastavit nad dvěma skutečnostmi, které by měly být varování nad stavem mysli českých občanů i před nedostatky v kontrole moci výkonné.

 Vysoké školy a jejich studenti byly vždy nejradikálnější částí veřejnosti, kde by se měli vyskytovat v nadprůměrné míře brilantní mozky,  rétoři i nebojácní lidé, vážící si vlastní svobody. Jde se jenom podivovat, nad tím, že po policistech nebylo ihned požadováno, v souladu se zákonem, jejich služební číslo. Nějakou dobu se totiž zdálo, že se policii podaří popřít „návštěvu“  FAMU a přiznala barvu až po zveřejnění záběrů bezpečnostních kamer. Nemohu si pomoci, toto dávám do souvislosti s degenerací občanské společnosti, kdy veškerá politická akce se odehrává před monitorem počítače. Jak píše Stanislav Komárek ve své knize Evropa na rozcestí, stejně jako cukrová třtina šustíme (odhodlaně) ve větru, ale když zafouká, tak se ohneme.  Myslíme si, že několika komentáři pod nějakým článkem a „akcí“ na Facebooku či jiné (a)sociální síti se mění realita (Chytré telefony vedou k zblbnutí ). Lidé si odvykají nejen se setkávat s jinými, ale současně i čelit nepříjemným věcem a konfliktním situacím tváří v tvář. Jako třeba suverénně se tvářící policisty požádat o služební průkaz a přímo před ním si opsat služební číslo. Stejně jako je vyzvat, ať svůj nezákonný požadavek odůvodní písemně či na zvukovou nahrávku nebo to co chtějí, vykonají sami. Byly by to zajímavé záběry, zvláště na FAMU, jak policisté v civilu strhávají vlajku Tibetu. Nebo šlo zavolat 158 a požádat, aby přijeli policisté prověřit požadavek na sundání vlajky Tibetu od dvou osob tvrdících, že jsou policisté. To na FAMU v té době nebyl nikdo s právním minimem, kdo by pomohl dotyčné pány vypoklonkovat? Jak je to pohodlné, když „dusno“ začne místo nás dělat někdo jiný, třeba sdělovací prostředky.

Další věc je ještě závažnější. Kauza FAMU, ale i šikanování odpůrců Miloše Zemana po jeho návštěvě v Bochově na Karlovarsku začala žít až v okamžiku, kdy nelibost vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec. Ten nemá přímé pravomoci vůči policii a kritiku může, ale také nemusí, vést  pouze v politické rovině. Považuji za  zcela jisté, že bez jeho ingerence by všechny excesy policie zapadly s tím, že „nebylo zjištěno pochybení, vyšetřování skončilo, zapomeňte“. Stejně jako byl dán k ledu případ šíleného střelce v Uherském Brodě. Přitom v této souvislosti měly „padat hlavy“  policejních funkcionářů a hlavně si všichni měli vzít ponaučení.

Policie by se jistě FAMU neomlouvala, resp. dotyčným by nic nehrozilo od Generální inspekce bezpečnostních sborů ani od Vrchního státního zastupitelství v Praze, které oznámilo, že prověří, zda policisté neporušili zákon.

Takhle to ale nejde. Ochrana svobodné společnosti nesmí být závislá na politických intrikách (kdo ví, co má být útokem Milana Chovance na policejního prezidenta Tomáše Tuhého) ani chuti či nechuti státního zastupitelství něco vyšetřovat. O tom, zda byl či nebyl spáchán trestný čin rozhoduje nezávislý soud, přitom státní zastupitelství nelze „donutit“ aby podalo k soudu obžalobu a jeho rozhodnutí není přezkoumatelné soudem. Úplná Hlava XXII. Výše uvedené události potvrzují,  že neexistuje na politice nezávislá kontrola bezpečnostních sborů.  

Autor: Vilém Barák | úterý 12.4.2016 12:10 | karma článku: 19,50 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Vilém Barák

Fotbal čeká na první mrtvé na stadionech

Fotbal si říká o sektory s holým betonem, aby nešlo nic vytrhat, zapálit, obehnané mřížemi s přívodem elektrického proudu, se zabudovanými dálkově ovládanými vodními děly, vrhači slzného plynu, zábleskových a ohlušovacích granátů.

23.5.2024 v 18:42 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Ať i zaměstnanec odůvodňuje svoji výpověď z pracovního poměru

Není něco shnilého v tomto státě, když dnes zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z kvalifikovaných důvodů a v opačném gardu, zaměstnanec může podat výpověď z pracovního poměru kdykoliv, a to bez uvedení důvodu?

22.5.2024 v 13:23 | Karma: 31,72 | Přečteno: 3586x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jaká je šance Západu na vítězství nad ruskou totalitou?

Žádná předurčenost vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí neexistuje. K tom jsou zapotřebí zbraně a odhodlaní lidé. Pouze si namlouváme, že naše společnost má vůči totalitářským barbarům výhodu v efektivnosti a odolnosti.

16.5.2024 v 15:54 | Karma: 19,21 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 20,09 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,34 | Přečteno: 308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 295
  • Celková karma 23,72
  • Průměrná čtenost 2242x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik