Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejste spokojena s péčí při porodu? Stěžujte si!

Stav současného českého porodnictví není vůbec dobrý. Jediným státem uznaným místem pro porod je porodnice. V drtivé většině z nich musí ženy strpět značné nepohodlí a setkávají se s množstvím zaběhaných rutinních postupů, jejichž hlavním cílem je porození živého plodu. Ženy, které očekávají, že jejich porod bude něčím strašným, co hlavně musí přežít, jsou spokojené, protože jejich očekávání se nakonec skutečně vyplní. Problém nastává u těch, které svůj porod chtějí pro sebe, ale hlavně pro své dítě, prožít hezky, důstojně, věří sobě, svému tělu, porodnímu procesu, který po celá tisíciletí běžel tak nějak sám od sebe, bez lékařů, léků a procedur. My odcházíme z porodních sálů značně zklamané a pokořené.

I toto je porodní sál (Labors of Love Birth Center)foto: Flickr

V naší porodní péči se za poslední desetiletí skutečně mnohé změnilo, máme moderní vybavení, nově vydlaždičkované sály, množství medikamentů a procedur, které mohou ženám "ulehčit" jejich těžký úděl. Ale jakoby se zapomnělo na člověka, na lidský aspekt toho všeho. Na to, že i děťátko má právo narodit se v poklidu, respektu a lásce. Na to, že žena při porodu potřebuje především velice citlivý, laskavý přístup s respektem k jejím individuálním potřebám pro to, aby mohla krásně porodit, pro to, aby se stala silnou a sebevědomou matkou. Protože každá jsme skutečně jiná, každá potřebujeme něco jiného.
I my ženy se v současné době hledáme, jakoby se probouzíme z dlouhého spánku. Učíme se pomalu naslouchat svému tělu, svým pocitům, svým potřebám. Neuměly jsme to. Ať už to byl minulý režim, nebo prostě dosavadní autoritativní způsob výchovy, nikdo nás nikdy nevedl k tomu, abychom poznávaly a respektovaly svoje potřeby. Abychom si jasně a v klidu říkaly o to, co chceme a potřebujeme. Proto si ani nestěžujeme, nebo maximálně kamarádkám.
Porodnictví vedou muži, vystrašení muži. Bojí se porodu, porodního procesu a vůbec nám nevěří. Nevěří v naší schopnost porodit a snaží se nám vnutit, že jsme my i naše děti v takovém nebezpečí, že teď musíme zatnout zuby a poslouchat. Ale tak to přece vůbec není. Stačí přejet pár kilometrů za hranice a člověk si rychle všimne, že v tomto bludu už žijeme jenom my "na východě". Je dobré si uvědomit, že i my žijeme v demokratické společnosti, není tu totalitní systém, ten už existuje jenom v našich hlavách. A jestli chceme něco v porodnictví změnit, musíme začít upozorňovat na to, co se nám nelíbí a říkat, jak to tedy chceme.
Lékaři často argumentují tím, že naše porodní péče je výborná, protože si nikdo nestěžuje. Většina žen si opravdu se svými nepříjemnými pocity a porodními traumaty odejde domů, skutečně si nikde nestěžují. Rozhodně ne porodníkům. Bojíme se stěžovat si, jsme zvyklé nevybočovat, nedělat potíže. Jsme rády, že jsme přežily a máme zdravé dítě. Ale tak to vůbec nemusí být, žena může prožít nádherný porod i v porodnici, jak to ostatně dokazují zkušenosti ze zahraničí. A není to otázka peněz, je to otázka lidského přístupu.
Chceme-li něco v porodnicích změnit, ať už pro nás samotné, nebo naše děti, musíme si o to začít říkat. Musíme dát najevo, co se nám nelíbí. Vždyť každý, kdo dělá svou práci rád a dobře, se zajímá o zpětnou vazbu od svých klientů. I zdravotníci potřebují naší zpětnou vazbu.

Vyzývám proto ženy, které nejsou spokojené s péčí kolem svého porodu, nebojte se, sedněte a napište stížnost primáři oddělení nebo řediteli nemocnice. Protože oni o vašich pocitech neví, oni vůbec netuší, co vám vadí, co je vám nepříjemné a co vám, mnohdy zbytečně, zkazilo porod a pvní dny s vaším miminkem.

Autor: Veronika Vojáčková | úterý 18.12.2012 21:15 | karma článku: 28,13 | přečteno: 2051x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik