Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

K tomuto blogu mě vyprovokoval rozhovor Vybíral: Psychologii čeká velký úklid. Hodně se změní se Zbyňkem Vybíralem, vedoucím katedry psychologie na Fakultě sociálních studií MU. Protože pan profesor přesně reprezentuje ten zmatek, který podle mě kolem "odbornosti" a "šarlatánství" v oboru psychologie panuje.

Pojďme si na začátek ujasnit pojmy:
odborník - ten, kdo studoval a má papír; zaslouží uznání a respekt
šarlatán - ten, kdo papír nemá; zaslouží opovržení

Proč mě toto téma zajímá? Protože já i můj muž jsme v tomto případě pěkně velké potrefené husy. Jdu tedy kejhat...
 

My to víme nejlépe

Jsem přemýšlivý člověk a hodně mě toho napadá a nedávno mě zrovna zaujalo, jak legrační je, když si církev myslí, že má jediný patent na boha. Ten, kdo nechodí (nejlépe pravidelně, každou neděli a ještě navíc i ve středu) do kostela a neodříkává poctivě Otčenáš, bohu nerozumí a nemá právo o něm mluvit. Ať si samozřejmě dělá každý, co mu dělá dobře, ale myslím, že Bůh se musí hodně smát té naivitě a nadřazenosti, kterou tato představa vyvolává.

A stejně naivní pro mě je pojetí psycho-odborníků, že jediný, kdo má právo psychologicky pomáhat druhým a dělat terapie, je ten, kdo deset let studoval a cvičil se podle jejich návodů. Já neříkám, že ten, kdo prošel psychoterapeutickým výcvikem, je zákonitě špatný, ale zrovna tak ani oni by neměli hodnotit ostatní terapeuty a házet je do jednoho pytle. Navíc, když s jejich metodami nemají očividně žádnou zkušenost (nebo alespoň hodně předpojatou).
 

Když to pomáhá...

Protože někde dávno na začátku psychologie začínala přeci úplně stejně. Někdo někdy předpokládám zjistil, že člověku pomáhá, když... a začal se o to zajímat, zkoušel to nejprve na sobě a svém okolí a nakonec po dlouhých bojích a dokazování nedůvěřivým spoluobčanům, z toho vznikla věda. Která ovšem časem zkostnatěla a ztvrdla a začala si myslet, že "všechno, co děláme my, je správně a všechno, co dělají ostatní, je špatně".

Moje zkušenosti s psychologií odborníků nejsou valné, když mi skoro před 20 lety umřela máma, chodila jsem se sestrami k věhlasné pražské psycholožce. Každá návštěva nás stála tisíc korun a nepocítila jsem vůbec žádný přínos. Pamatuji si její jedinou radu, a to, že se mám na mého současného muže vykašlat, že se nikdy plně nerozhodne být se mnou. (Jsme spolu dodnes a klape nám to). Po několika sezeních jsme toho tedy nechali. Pak už jsem jen sledovala seriál Terapie s Karlem Rodenem a výsledky jeho práce mi přišly dost slabé. Přišlo mi, že to, jak pracujeme my, by mělo pro lidi v seriálu zkrátka prostě mnohem větší efekt.

V článku byly zmíněny jako zcela průhledně šarlatánské Reconnection, EFT a metoda RUŠ. Tak to mě dost pobavilo. Protože i s nimi jsme se s mužem samozřejmě za těch několik let "hledání a nalézaní" potkali. A každá z nich určitě funguje a umí i zázraky. Jenže ne na každého a ne vždy. Můj muž ovšem viděl na vlastní oči, jak člověk, který léta nehýbal rukou, měl najednou díky rekonektivní energii svou hybnost zpět. Sama jsem na našich seminářích zažila úžasnou zkušenost s panickou poruchou a jejímu vyřešení během několika desítek minut metodou RUŠ. A to, že díky EFT si člověk může pomoci v různých situacích, by určitě mohli vyprávět ti, co jsou z jejího denodenního používání nadšeni.

I když vůbec nevíme, jak to funguje, funguje to.

A navíc si myslím, že nejsou pro klasickou psychologii vůbec konkurencí, dělají něco úplně jiného. Uzavírat se jiným postupům mi připadá dost škoda.
 

Všechny cesty vedou do Říma...

Každý ať si vybere tu svou... Poslední doba je neuvěřitelná v tom, že jako lidstvo získáváme přístup k metodám a postupům, o kterých se nám před dvaceti lety ani nesnilo. A ony kupodivu fungují, ať už se to odborníkům líbí nebo ne.

Já a můj muž máme své metody, jiné než ty v článku vysmívané. Protože nám zkrátka víc sednou a umožňují nám si v každodenním životě pomoci s drobnými i většími potížemi u sebe a u dětí. A navíc nám pomáhají růst. Vše testujeme na sobě a pak teprve používáme na druhých. Připadá nám hloupé a nesmyslné, nechávat si něco, co tak krásně funguje, jen pro sebe. A hlavně si myslíme, že každý má schopnost si pomoci s drtivou většinou svých problémů sám. Jen musí vědět jak.

A tady narážíme. Nejsme psychologové, můj muž studoval klasickou malbu a já ekonomii. Když chceme pomáhat druhým, měli bychom  se přihlásit na školu, deset let na sobě makat a teprve potom si otevřít opravdickou psychologickou poradnu. Samozřejmě ale jen s metodami, které uznává odborná veřejnost. Ale tady právě narážíme na velkou absurditu.

Už léta na sobě "makám", měním se, učím, leccos jsem na své cestě pochopila. Každý můj den je prací na osobním růstu a psychické stabilitě. Na základě svých prožitků a zkušeností dnes pomáhám ženám připravit se na porod. V rámci přípravy na tuto jedinečnou zkušenost jejich života s nimi dělám sezení (úplně se bojím říct terapie), na nichž řešíme různé obtíže. Ale i zpracováváme traumata, zejména děsivé zážitky z porodnic. A mně to jde, i když na to nemám papír. Umím to. Projdu s nimi původní situaci, často se brečí, zážitek je zastřen mnoha trýznivými pocity a nakonec (někdy až po několika sezeních) končíme velkou úlevou. Trvalou.
 

Ženská podpora

To, co pro ženy dělám, je pro mě velkou zkušeností, pořád se učím. Každá další žena mě učí něčemu novému a zrcadlí mi můj vlastní život. Neříkám, že je to snadné. Prožívám jejich příběh s nimi, mám je ráda a často se kvůli nim i trápím. Ale baví mě to, bere za srdce. Dělám něco, co odborníci nenabízejí a asi ani nabízet nemůžou. To, co jsem sama nejvíce potřebovala a potřebuji - citlivou péči kolem těhotenství a porodu, obyčejné vyslechnutí, popovídání a uklidnění. To pro vás gynekolog neudělá.

Nedávno jsem s Terezkou řešila to, že její miminko je pár týdnů před porodem stále hlavičkou nahoře. Měla si proto jít domluvit termín plánovaného císařského řezu. Hodně to oplakala, chtěla rodit přirozeně. A tak jsme to společně prošli a našli dva hlavní důvody. Jedním byla její vlastní zkušenost, kdy po porodu (její maminka rodila císařským řezem), ji pan doktor vytáhl a držel jen za nohy, hlavou dolů. To jí bylo tak šíleně nepříjemné, že si v sobě hluboko uvnitř uložila zkušenost - "být hlavou dolů je v nepořádku". A její synáček v bříšku tuto zkušenost jen přejal. A druhým důvodem byla její touha, aby její maminka byla více aktivní, aby se za svou dceru při porodu a po něm více bila, aby se za ní postavila a nebyla jen oddanou loutkou, která udělá, co se jí řekne. Z něj vyplynul strach, že to sama nedokáže. Že nebude umět si říct, co potřebuje a co chce a tak se vlastně císařský řez jevil jako "pohodlnější" varianta. Tam je vše dané.

Poplakala si, prošli jsme, co bylo potřeba, nechali odejít hodně nepříjemné pocity a za pár dnů mi přišla nadšená smska, že se miminko opravdu otočilo. Můžete říct, že je to náhoda. Ale já už takových náhod zažila na sobě i na druhých tolik, že by se dalo ještě dlouho vyprávět.
Kdyby chyby

Navíc si myslím, že kdyby postupy, které se zkrátka může naučit opravdu každý, uměla moje maminka, nemusela by poslední léta života přežívat na antidepresivech a v 37 letech zemřít na mozkovou příhodu. Že kdyby je znala moje babička, nemusela v důchodu už jen bezcílně ležet na gauči, moje tchýně nemusela léta brát různé léky na nervy a bolesti hlavy a umírat v bolestech atd. atd.

Jsem hrdá na to, že si umím se spoustou věcí poradit a že můžu pomáhat i ostatním. Jsem vlastně dost hrdá a spokojená šarlatánka.
Umět si pomoci sám

Takže až mě příště začne bolet hlava, zub, nebo moje dítě začne bolet bříško, rozhodně ho neobjednám za čtrnáct dnů k psychoterapeutovi na sezení, ale jednoduše a rychle si sama pomůžu. Projdu nepříjemné situace nebo myšlenky, vyřeším si pocity s nimi spojené a když to nezmizí, vyhledám třeba i odborníka. Třeba i toho psychologa, když už nebudu vědět kudy kam a nepomůže popovídání s mým mužem nebo kamarádkou. A když mě o podobnou pomoc někdo požádá, proč bych říkala NE?

Každý vlastně děláme něco trochu jiného a proto by bylo lepší se vzájemně respektovat a nedělat z lidí nějaká bezduchá snadno oblafnutelná stvoření, která ani nepoznají, že naletěli podvodníkovi. Každý si svůj život žije za sebe a to, co je pro jednoho podezřelé a špatné, může jinému zachránit život. Ať se nám to líbí, nebo ne. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | pondělí 6.2.2017 10:32 | karma článku: 29,58 | přečteno: 1999x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní

Veronika Vojáčková

God Bless Germany!

Jsem máma tří dětí a v poslední době dost řeším uprchlickou krizi. Mám totiž na mateřské hodně času sledovat všechny ty příspěvky na facebooku a jde mi z nich hlava kolem.

16.10.2015 v 11:04 | Karma: 18,88 | Přečteno: 5732x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik