Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J65a79n85a 57M57a48j37o33v22á

26. 4. 2013 12:58

Zpětná vazba a stížnost - to jsou dvě různé věci. Co takhle v těhotenství vybrat porodnici s přístupem, který se rodičce líbí, domluvit si, že tam můžete rodit (porod je otázka hodin, dojet se dá), poptat se doktorů a sester jak jsou zvyklí spolupracovat, co vám nabídnou standardně a co je nadstandard (a nachystat si penízky) a vyrazit tam? Ty odvážnější mohou své spádové porodnici napsat nebo říct, proč jedou jinam.

x

Prostě místo následných stížností vzít svůj život do svých rukou s rozumem a předem?

1 0
možnosti

S článkem souhlasím. Bez odezvy se nic nezmění a zůstane to při starém. Ano, naše zdravotnictví dokáže pomoci při četných problémech, které při porodu vyvstanou. To není problém a myslím, že jsme za to všichni rádi, na jaké nyní je úrovni a také jaká je jeho dostupnost. 

Problémem ale je, že porod je normální proces, který však je velmi citlivý na zásahy. Doporučuji shlédnout na youtube porody jiných savců. Když do něj přítomný člověk necitlivě zasáhne, porodní proces se zastaví. Stejně tak je to s člověkem. Je to ještě umocněno tím,, že rodící žena vnímá i slova personálu. Ideálně by se mělo co nejméně zasahovat a vycházet maximálně vstříc rodičce, aby byla co nejuvolněnější. Ideální stav je polospánek (alfa vlny), což ale současné podmínky v nemocnicích téměř neumožňují. 

Zasahovat by se mělo až při zjištěných komplikacích. Podle WHO (světová zdravotnická organizace) by z výzkumů není žádný důvod, proč by ve státech s vyspělým zdravotnickým systémem (což jsme my) mělo být více než 10% císařů. Víte kolik je u nás? Pod 10% ve Vrchlabí, velmi dobrý Mělník 16% a asi některé jiné dobré nemocnice a zbytek přes 20%, dokonce někde prý k 50% (což se mi ani nechce věřit). Zbytek statistik by si měly nemocnice vést a uvádět na stránkách. Stejně tak je z výzkumů uvádí WHO. 

Porodní asistentky mají statistiky oproti nemocnicím mnohem lepší. Abych mluvila konkrétně- např. I. M. Gaskin udává takovéto: z 2028 porodů- 95% domácí porody, 5% transport, císařské řezy 1,6%, 0,5% klešťový porod, 0,05% vakuum extrakce, mateřská mortalita 0%, vaginální porod po císařském řezu ze 108 případů 106 zdařených, indukce 5,1%, intaktní perineum (bez porodního zranění) 69%, ruptura I. stupně 19%, II. stupně 11,5%, III. stupně 3%, IV. stupně 1%, zadní postavení 2%, koncem pánevním 2%. Takto vypadají statistiky porodů v ideálním,na rodičku orientovaném prostředí.

0 4
možnosti
JS

http://zipajova.blog.idnes.cz/c/312396/Porodnictvi-u-nas-aneb-proc-se-u-nas-rodi-tak-jak-se-rodi.html    viz diskuze , mo´žná se Vám něco projasní. Kde máte výsledky ohledně dětí? Gaskin nic nepíše. Víte, statistika je jedna věc, pokud se neumí interpretovat, je na kulový

2 0
možnosti
TK

Dobrý den, možná bych měla konstruktivnější řešení než po porodu sednout a psát stížnosti. Sednout před porodem a ujasnit si, co je pro mě důležitější, zda mé pocity či bezpečí mého dítěte a pak přijít do porodnice zdravě sebevědomá, kvalitně! informovaná a nezapomenout též pokoru před zkušeným personálem, jehož hlavním přáním jistě není co největší počet traumatizovaných a stížnosti píšících rodiček. A taky nezapomenout, že doktor a sestra jsou jen lidi, stejně tedy jako rodičky jsou jen lidi (to ovšem platí pro obě strany). Již několikrát se mi tento přístup osvědčil a nebylo třeba poté psát stížnosti. A je to již hezkých pár let.

A rozhodně-li se někdo rodit doma, je to jeho svaté právo, jeho rozhodnutí, jeho zodpovědnost. Přeji těmto maminkám jen samé pohodové a bezproblémové porody.

8 3
možnosti
TH

O tom je ten blog. ;-D

Prave zenska ma mlcet nepsat stiznosti a mit pokoru (???) pred personalem, ktery se v te situaci nikdy nenachazel. Nikdy nerodil. Vubec nechapu proc ma mit zena pokoru, kdyz rodi? To je fakt na hlavu. RvRvRv

Protze personal jsou proste taky lidi. To je fakt na hlavu.

4 5
možnosti
PK

Jiste, nesvary je treba tepat, na druhe strane se moc a moc hovori o nepohodli, zeny si stezuji a nemaji srovnani, maji pocit, ze jim bylo ublizeno a pritom zapominaji, ze jejich pohodli je vedlejsi, ze nejdulezitejsi je porodit zdrave dite. Dneska je moderni si stezovat, mame to v narodni povaze, ale nekdy se to prehani. Pali vas dobre bydlo, v nemocnici jste dele nez jine zapadni narody, mate materskou /rodicovskou. Je treba si vybrat, kde bude kdo rodit a domluvit se s lekarem, nebat se otevrit pusu a nespolehat se na kamaradky z mimibazaru, ze ony neco vedi lepe. Lekar je odbornik, vazne verite, ze se boji a vyzna se mene nez baba korenarka, ktere jde hlavne o zisk?

5 6
možnosti
TH

Nesmysl. Vsude je materska , co to sem pletete? 

Zeny se nemaji bat otevrit pusu? To snad  az po porode. A o tom je ten blog. Vasi babe korenarve slo asi o zvyk.....ja ji neznam.

0 4
možnosti
JS

Pro autorku. Hledáde netušené souvislosti. Tak vám jednu z hnusně materialistických vysvětlím. Zjistěte si, kolik Vaše pojišťovna platí za porod. Pok se zeptejte, co tyto peníze mají všechno pokrývat. Pak s tím zajděte k někomu, kdo podniká a zeptejte se ho, jestli se za tyto peníze dá čekat vítr a mráz, nebo něco jiného.

Ano, hnusný materialismus, ale berete zdravotnicví jako službu, tak si došlápněte na své pojišťovny, aby ji platily podle Vašich představ. A bavím se o ceně udržování  porodních sálů, operačních sálů, personálu 24 hod, přístrojů co Vám občas zachraňují život, všech těch novorozeneckých jednotek a tak.

Pak svůj blok vyzdobte fotografií nějaké pastoušky z minulého století a vyrazte na zteč! Ale na pojišťovnu.!!

5 7
možnosti
MP

Dotaz na utorku:

Opravdu nám chcete namluvit, že po ty milióny let ženy rodily naprosto v pohodě a asistence lékařů u porodů je cesta zpět?

Můžete to doložit nějakou statistikou? Z toho co v článku píšete netuším, zda lžete změrně nebo byste se měla jít léčit.V

8 7
možnosti
DK

D27a45v54i89d 49K25r15á20l

19. 12. 2012 6:38

veroniko, mám pro tebe výborný tip na podnikatelský záměr. Založ si porodní cestovní agenturu, do afriky budeš vozit ženy, které si přejí přírodní porod. No a z afriky sem naopak budeš vozit ženy, které touží po evropslém standardu. Řekl bych, že o klientky mít nouzi nebudeš.

myšlenka dne: některé evropské ženy touží po rodit jako v africe a africké ženy touží rodit jako v evropě.

8 6
možnosti
MP

A ty evropské by tam hned po porodu zastupovaly v práci ty co se odjeli nechat ošetřovat od vystašených evropských lékařů.V

4 4
možnosti
JK

Tak tedy moje zpětná vazba ZDRAVOTNÍKŮM:

Děkuji za vstřícný a profesionální přístup jak mužskému, tak ženskému personálu. 2x v rozmezí několika let v též porodnici.

Hezký militantní den, paní autorko.

6 5
možnosti
Foto

Porody "vedou muži, vystrašení muži (;-D), kteří nevědí nic o našich pocitech"(;-D;-D;-D)

Mno, já když jsem si v těch devíti měsících, které jsem proležela na odděleních rizikových těhotenství (hrozící předčasný porod, cukrovka, preeklampsie, jedno dítě ve 26. týdnu, špalky, partusisten, diazepam, magnezium...V) řekla o něco ženské,  dostala jsem za uši (byly výjimky, samozřejmě). Když jsem si o něco řekla chlapovi, dostala jsem většinou, co jsem chtěla (skoro). ;-D

Moje maminka měla tři děti, bez doktorů by neměla žádné. Já mám dvě děti, bez doktorů bych neměla žádné. Patří jim obdiv a úcta.R^

A prosím ten spolek, který chce přesunout péči o těhotné do područí žen, aby se nás nejdřív zeptal - nás, které jsme měly i jiné potíže než jen porod.

Bezproblémové těhotenství je dar. A názory paní blogerky jsou bohapusté rouhání.

Nejdůležitější je zdravý potomek. Howgh.

8 7
možnosti
GK

Rodila jsem dvakrát, vždy s porodní asistentkou. První byla úžasná a až na jednu fakt blbou poznámku i citlivá a v pohodě. Druhá byla tak děsná, že se mi přestalo chtít rodit. První porod v pohodě, druhý děsný. Oba ve stejné porodnici, necelé dva roky po sobě. Problém není v českém porodnictví, problém je v lidech. České porodnictví prošlo velkou změnou a stále má snahu se reformovat. Zapomínáme, jak rodily naše matky a babičky, zapomínáme, jak se k novorozencům přistupovalo před třiceti a více lety, zapomínáme, že i na nás záleží, jaký bude náš porod. Správně poznamenáváte, že žena, která přichází s tím, že to bude děsné, s tím pocitem i odchází. Když se k personálu chováte jako k pohůnkům od krav, opáčí vám stejně (byť by neměl). Až se místo neadresné kritiky "systému" zaměříme na vyzdvihování pozitivních změn a budeme se k sobě chovat jako lidé, bude se nám rodit stejně dobře, jako ženám na tom Vašem "západě".

11 4
možnosti
GK

a jen tak na okraj - živý a zdravý novorozenec byl přesně ten cíl, který jsem si na začátku porodů vytyčila...

6 3
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik