Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký hrnek kakaa

V běžném světě funguje na starosti kakao a koláč. Co použít ve světě na hranici běžnosti? Velké kakao?

Vcházíme s dětmi do domu, Evička se vítá s pejskem. Adam zadrmolí cosi o sprše a odnese ho schodiště. Asi potřebuje oddechový čas. Nedivím se. Adámek naštvaně chodí po kuchyni. Předpokládám, že se zlobí kvůli mobilu. Už je to třetí doma zmizelý. Mlčky přemýšlím, co ke kakau. Nepekla jsem – co pak s tím, když by děti nepřišly. Rozhoduji se pro puding a pouštím do akce.

Evička obdivuje moji sponu do vlasů a pitvoří se před zrcadlem. V tom se nade mnou skloní Adámek a začne se vztekat. Chce, abych mu vysvětlila, proč jsme pro ně nepřijeli na prázdniny. Chce vědět, proč táta neměl čas. Chce vědět, co lepšího jsme měli na práci.

Je o hlavu vyšší než já, ale nechá se odvést ke gauči a posadit. Jen mluvit nepřestává. Jakoby se po dlouhé době přepálily všechny pojistky. Mluví a mluví. Zvyšuje hlas a zase klesá téměř do šepotu. Cítím, jak mne za ruku chytá Evička, o lýtko se mi otře štěně. Adámek vítězoslavně vykřikne, že mi došla řeč a zmlkne.

Sedám si k němu a říkám, že jsme pro ně byli. Že nám nikdo neotevřel. Vylítne z gauče a chce důkazy. Mlčím. Na čtení všech těch protokolů má ještě čas. „Vidíš, nemáš“, říká mi vítězoslavně. Evička udělá pár kroků a zaklepe bratrovi na loket. „Já vím, že pro nás táta byl, máma to říkala tetě Katce.“ Adámek sestru odstrčí a znovu si sedne na gauč. Co nejdál ode mne. Na schodech slyším Adamovy kroky a postavím se mezi dveře zrovna ve chvíli, kdy Adámek nabírá dech a začíná znovu. Že táta zas nezaplatil výživné a on teď beztak kvůli tomu nemá ten telefon. A rozbily se mu brusle a máma mu jiné nekoupí a že táta si je ani není schopen vzít na ty blbý prázdniny a co to bylo slibů.

Pohybem ruky zabráním Adamovi vstoupit do místnosti. „Nech ho, dusí to v sobě už kolik měsíců“, špitnu mu. Adam se mne jen zeptá, jestli z účtu odešlo výživné. Kývnu. Odešlo. Trvalý příkaz zafungoval neomylně. Jako vždycky. Adámek je jako z kopce rozjetý vlak. Otočím se ke sporáku – vařící mléko přetéká přes okraj hrnce. No nazdar. Vypínám hořák a otvírám okno.

Můj rychlý pohyb narušil atmosféru, Adámek se dává do breku. Adam si k němu sedá na gauč, vidím, jak spolu sedí mlčky, Evička rozpačitě postává nad nimi. Pak přejde ke mně: „Maruš, zlobíš se?“ Myslí si to, protože jsem odešla. Myslí si to, protože na mne Adámek křičel. Sedám si ke stolu (stejně sotva stojím). Říkám, že se nezlobím a ptám se, jestli se zlobí ona. Nezlobí. Slyšela mámu říkat, že ona je porodila a k tátovi je nepustí. Nikomu to neřekla. Bála se křiku. Odchází za velkým i malým Adamem, slyším, jak si všichni v obýváku povídají, zachytím náznak smíchu. Puding v hrnci houstne. Napadne mne kacířská myšlenka, jestli mám tohle zapotřebí. Zaženu ji. Děti za nic nemůžou. Piškoty do misek. Čerstvé jahody. Puding. Vcházím do obýváku a navrhuji rozpovídané trojici přesun na terasu. Za hodinu a něco je totiž potřeba odjet, abychom stihly večerní prohlídku zámku. Děti vstávají, Adámek jde rozpačitě za mnou a bere tác s miskami: „Pomůžu ti, maceško“.

Než za nimi vyjdu ven, ještě vařím kakao. Extra velké hrnky kakaa.

Autor: Marie Vavrušová | středa 25.7.2012 10:07 | karma článku: 15,25 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5447x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Nesouhlasil s Putinem a psal na frontu. Patnáctiletého Rusa odsoudili na pět let

27. června 2024  7:30

Ruský vojenský soud v Moskvě odsoudil patnáctiletého Arsenije Turbina k pěti letům vězení za účast...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...