Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudní peripetie - aneb soudní znalec nastupuje III

"A to jsem jen před dvěma lety chtěl, aby děti měly kroužky." Tuto větu vyřkl můj manžel a Táta dětí když jsem ho vezla k soudní znalkyni, která zpracovávala pro opatrovnický soud posudek. Ten měl uchopit vztahy dětí k rodičům a další souvislosti. Jak je to tedy se zkušeností s tímto procesem? Co můžete očekávat a čeho je dobré se držet?

Tématice znaleckého posouzení ve sporech o děti jsem se už na tomto blogu dotkla ve dvou příspěvcích. Bylo to ještě předtím, než Táta získal v této oblasti osobní zkušenost a já mohla být přímou pozorovatelkou.

Jakás - takás teorie je tedy k dispozici v článcích:

  1. Soudní peripetie - aneb soudní znalec nastupuje I
  2. Soudní peripetie - aneb soudní znalec nastupuje II

Konkrétní zkušeností s praxí si dovolím shrnout v tomto článku.

Občasní návštěvníci tohoto blogu vědí, že je monotématický a je věnovaný problematice péče o děti po rozpadu vztahu rodiců a přímo se opírá o mou konkrétní zkušenost v roli "Macechy" - tedy partnerky otce dětí. Pro ty nové jsem si dovolila tuto skutečnost stručně připomenout.

Pokud jste se (ať už v jakékoliv aktivní roli) stali účastníky sporu o uspořádání péče o děti a nedaří se vám s druhým rodičem dohodnout, je docela možné, že si soud vyžádá posouzení znalcem. Neberte to jako tragédii a zkuste přijmout fakt, že soud má své důvody. Možná se v celé situaci skutečně obtížně orientuje (zvláště když každý z rodičů tvrdí něco jiného), možná chce mít pro rozhodování k dispozici ještě názor někoho třetího, někdy může tento postup navrhnout rovněž OSPOD.

Pro účastníky soudu to znamená následující:

  • celý postup se protáhne - budete čekat na výběr znalce, na samotné konzultace s ním, na zpracování posudku, na jeho doručení soudu a účastníkům jednání - až poté může proběhnout další soudní jednání. Bavíme se tedy o prodloužení v řádech měsíců (u nás jich bylo celkem 6)
  • prodloužení si vyžádá vaši intenzivní pozornost - pojedete (možná i několikrát) ke znalci, budete stavěni do poměrně zátěžových situací - konfrontováni s bývalým partnerem, uvidíte v náročných situacích své děti
  • znalecké posuzování znamená pravděpodobnou finanční zátěž - posudek můžete v závěru celého soudního sporu dostat k úhradě (např. oba rodiče stejným dílem dle rozhodnutí soudu)
  • vystavíte své děti další zátěži plynoucí ze všech předchozích bodů - spor se protáhne, bude pro vás všechny náročnější a únavnější a peníze, které byste mohli použít třeba na dovolenou s dětmi prostě odevzdáte soudu

Doporučení:

Jsem si naprosto jista, že stojí za to se v této fázi zkusit s druhým rodičem dohodnout. A to ve všech případech. I tehdy, když naprosto nekomunikujete a dohoda se zdá nemožná. I tehdy, když už jste naštvaní a k jakémukoliv "podávání ruky" nemáte chuť. Když se ale zamyslíte a uvědomíte si, že vašim cílem není dát bývalému partnerovi "na frak", ale zajistit co nejlepší život pro vaše děti. (Tímto cílem byste si měli být v každé vteřině naprosto jisti.)

Zvolte jakoukoliv (vždy ale velmi zdvořilou) formu. Zkuste se s druhým rodičem sejít. Telefonujte, mailujte, napište dopis. Požádejte o asistenci OSPOD nebo využijte služeb mediátora. Všechny tyto formy stojí za to vyzkoušet. Nedáváte tím najevo svoji slabost, ale rozumný přístup k věci. A když to neprinese kýžený efekt, budete alespoň mít čisté svědomí. Budete si jisti, že jste všechny možnosti vyčerpali.

Možná už je druhý rodič taky utahaný, polekaný a možná ani on nechápe, kam jste se to dostali. V takovém případě může pokus o domluvu celý postup minimálně zkrátit, možná i zvrátit. Prostě to zkuste.

Zkuste také do celé situace děti příliš nezatahovat. Vysvětlete jim problém věcně, bez jakéhokoliv útoku na druhého rodiče. A nezapomeňte je ujistit, že je máte rádi, jen se prostě neshodnete s druhým rodičem. Prostě jednejte s maximální slušností a ohleduplností za všech okolností. A to platí i tehdy, když se tak druhý z rodičů nechová (máte přece pořád na mysli svůj cíl.)

Samotné setkání se znalcem si vyžádá vaši plnou pozornost. Soud vás bude informovat o jmenování soudního znalce a získáte tak informaci o otázkách na které od něj soud žádá odpověď. Znalec vás pak písemně pozve ke konzultaci. Je dost možné, že si budete muset udělat čas opakovaně (v našem případě byl Táta v pracovně znalkyně hned třikrát), že se termíny mohou měnit (stačí, aby např. děti onemocněly nebo "jakoonemocněly" či jiný skutečný či relativní důvod). Pokud znalec uzná za vhodné, může si s vámi dohodnout i návštěvu u vás doma, v přirozeném prostřední dětí.

V této situaci už je vhodné (pokud jste v zaměstnaneckém poměru) dohodnout se se zaměstnavatelem a věc mu krátce vysvětlit. Musíte si být jisti, že v daných termínech vás pružně uvolní z práce ( i kdybyste to pečlivě tajili - stejně o vašem soudním sporu nepochybně ví :-)). Ať už děláte co děláte, uspořádejte si práci tak, abyste se z ní mohli uvolnit.

Na setkání se nedá nijak zvlášť připravit, nejrozumnější je asi zachovat se dle své přirozenosti. Někdo googluje a vymetá knihovny, aby měl maximum informací, někdo vše probere s přáteli, někdo si prostě počká na samotné setkání se znalcem. Dobré je dodržet alespoň základní zásady:

  • jste-li vy tím rodičem, který ke znalci veze děti, chovejte se věcně a klidně. Samotné vyšetření se dá dětem popsat jako "hraní, povídání, kreslení a psaní" a vysvětlit jim, že nemohou udělat chybu
  • dobře se vyspěte
  • buďte na místě včas
  • počítejte s delším (několikahodinovým) průběhem setkání - vezměte si něco k pití, dětem i k jídlu, něco na zabavení sebe i dětí (budete čekat)
  • myslete na to, že bude lepší, když se nebudete stylizovat, lhát a vědomě manipulovat. Rozumný znalec to pozná a odrazí v posudku (o tom, že byste ho přechytračili raději prostě neuvažujte, kvalitní testy stylizaci odhalí, v popisu textu pak veškeré nepravdy nemilosrdně najdete "černé na bílém")

Doporučení:

Samotným procesem vás potom provede samotný znalec. Nebojte se ho na předpokládaný průběh jednání na začátku zeptat, případně ho požádat o doplnění či vysvětlení. Čím lépe se budete orientovat, tím pro vás bude celá situace snazší. Současně předejte znalci informace, které považujete za důležité doplnit. Takovou informací může být například doba, která uplynula od vašeho posledního setkání s dětmi. Buďte věcní.

S velkou pravděpodobností vás čekají testy (bude k nim patřit osobnostní dotazník případně doplňující testíky), rozhovory, případně některé z projektivních metod. Použité postupy si vybere znalec, je to zcela v jeho kompetenci. V případě rozhovorů počítejte se všemi možnými kombinacemi. Můžete se znalcem hovořit sami, ve skupince s dětmi, v celém složení (dnes už nefunkční) rodiny, můžete hovořit ve třech - se svým bývalým partnerem a znalcem. Ve všech případech zachovejte klid. Znalec má k dispozici vás spis a o o minulých krocích má dostatek informací. Počítejte s tím a buďte věcní.

Doporučení:

Po konzultacích budete nejspíš unavení (Táta to označil za "naprostou vyždímanost"). Děti si zaslouží nějaký fajn zážitek - pokud můžete, vyrazte třeba někam na kolech nebo na zmrzlinu, pokud děti chtějí, nechte je mluvit, ale situaci nehodnoťte. Fajn zážitek si ostatně zasloužíte i vy. Tak si ho dopřejte. Ostatně, budete pár týdnů čekat na výsledný posudek. Je tedy čas si odpočinout, vydechnout a věnovat se ostatním blízkým, které nepochybně celá situace také zasahuje.

V dalším kroku znalec odešle posudek soudu, ten následně vám a druhému z rodičů (případně vašim právním zástupcům). Dostanete čas na to, abyste si posudek prostudovali a případně se k němu vyjádřili. Doporučuji vyjadřovat se pouze k podstatným částem a detaily ponechat stranou. Důležité jsou pro vás ostatně zejména závěry, které znalec učinil. Ačkoliv samotné rozhodnutí celého sporu je samozřejmě plně v kompetenci soudu, posudek má pro jeho uvážení poměrně zásadní vliv. Jste-li s posudkem zásadně nespokojeni, můžete dokonce soudu navrhnout zpracování dalšího posudku (ale celý kolotoč začne od začátku).

Takový posudek je mimo jiné docela zajímavé počtení, kde se možná dozvíte i to, co jste nechtěli vědět. Ať už o sobě, o druhém rodiči či vlastních dětech. Čtěte ho tedy v klidu a v ještě větším klidu tvořte případné vyjádření. (Pořád si buďte vědomi, že primárně nejde o vás, ale o vaše děti.) Buďte si jisti, že neexistuje znalec, který by vás něčím nenaštval a nějak se nedotkl některé z vašich 13. komnat. Zůstaňte proto nad věcí.

Soudní znalec bude rovněž pravděpodobně přítomen u jednání soudu. I na místě samém tedy můžete vznést poslední dotazy.

Všem, kdo se v podobné situaci ocitnou, držím pěsti. Zvládněte situaci s maximálním nadhledem. Mohu-li to posoudit, je to jediná schůdná cesta.

 

 

 

 

 

Autor: Marie Vavrušová | neděle 8.7.2012 20:36 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1262x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...