Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudní peripetie - aneb soudní znalec nastupuje II

Jaký je význam a role soudního posudku ve sporech o děti? Co by měl posudek obsahovat? Malý výtah z komentáře k systému ASPI (ASPI je systém pro práci s právními informacemi - více na http://www.systemaspi.cz/) a dalších materiálů.

Toto téma je pro mne poměrně složité a tak je dnešní článek spíše souborem názorů, které jsem hledala na internetu. Tim stěžejním byl komentář, který je dostupný v rámci systému právních informací ASPI. Našla jsem ho ale rovněž dostupný k volnému čtení v prostředí internetu, stačí použít odkaz na konci tohoto článku.

Soudní znalec má volnost v tom, jak své šetření a zkoumání provede, sám si volí metody a přístupy. Je to ostatně správné. Je odborník a jako každý expert si své "nástroje" volí sám dle aktuální potřeby. Jen musí být schopen a ochoten se aktuálním potřebám přizpůsobovat. Znalec by tedy měl zvážit použité metody, použít je a v rámci posudku vždy uvést použitou škálu metod a jejich souvislosti.

Znalec nemá v rámci řešeného soudního sporu za úkol navrhnout řešení a suplovat práci soudců. Má zodpovědět otázky, které mu soud položí a zajistit co nejobjektivnější popis konkrétní situace. Může se tedy stát komukoliv z nás, že budeme stát (možná spíše sedět) v jedné místnosti s takovým znalcem, projdeme procesem posuzování a v závěru budeme (se slovníkem cizích slov v ruce či na monitoru) listovat zpracovaným posudkem. Pokud patříte do kategorie "šprtů", kteří mají potřebu (společně s Herminonou Grangerovou a mnou) chápat informace, může se vám hodit soubor otázek, které by si mohl a měl lehce "vzdělaný laik" nad takovým posudkem pokládat. Jejich výběr jsem si dovolila umístit do následujících odstavců.

1. Jsou v posudku uvedeny názvy použitých metod?

(Subjektivně: Pro mne to bude znamenat náročné čtení, doptávání se a zuřivé dlouhé googlení. Je ale logické, že součástí posudku je "pracovní postup" vysvětlující, jak se odborník ke svému závěru dopracoval. Ostatně, vždycky můžete najít šikovného psychologa a nechat si metody vysvětlit, chce to jen chtít.)

2. Jsou použity i projektivní metody, které jsou pro zkoumané osoby "neprůhledné"?

Projektivní metody vycházejí z předpokladu, že všichni promítáme psychiku a osobnost do svých výtvorů a reakcí na různé podněty (viz: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/projektivni-metody-psychologie).  Samotný název je poměrně nový, používá se asi 60 let, ale techniky samotné jsou užívány déle. Projektivní metoda překládá zkoumaným osobám určité situace a posuzuje reakce, které vyvolají. Je třeba napsat, že tyto reakce nejsou náhodné a jejich prostřednictvím lze "vstoupit" do osobního světa jedinců. Současně je obtížné tyto metody ošálit.

3. Zabývá se znalec i výsledky tzv. "lži skore" v dotaznících? 

Lži skóre je zajímavá věc. Dokáže upozornit na to, zda se zkoumaný jedinec v rámci testování čirou "náhodou" nestylizuje a neodpovídá tak, jak "si myslí, že by měl", nikoliv dle svého skutečného názoru a jednání.  A že ve sporech o děti se nejspíš budeme všichni chtít udělat před psychologem "krásní", to snad ani nelze považovat za "trestuhodné", spíše za sebezáchovné. Kvalitní test by měl poznat míru "přetvářky" toho, kdo na něj odpovídá.

4. Jsou použité kresebné projektivní metody adekvátně interpretovány, nejen pasivně popsány?

 5. Jde o testové metody standardizované na naše poměry?

Stává se, že znalci užívají testové metody, které jsou převzaty z jiného prostředí a neodpovídají "českým poměrům". Výsledek užití takového testu je pak často přinejmenším diskutabilní.

 6. Měří užité metody to, co mají měřit?

 7. Jsou závěry potvrzeny alespoň "ze dvou stran", např. dvěma metodami?

 8. Má posudek obvyklou strukturu včetně diskuse (znalecké úvahy), v níž znalec naznačí, jak dospěl k tomu, co uvádí, dále závěr a odpovědi na otázky soudu?

 9. Obsahuje závěr posudku "doslovně formulované otázky soudu a naprosto jednoznačné odpovědi znalce" a je celé vyšetření shrnuto?

10. Čím jsou podloženy teoretické úvahy znalce? Není zde přihlédnuto k neodůvodněné tzv. biologické preferenci jednoho z rodičů? Jaký teoretický koncept znalec vyznává? Nešíří tzv. manželské (výchovné, rozvodové) mýty?

(Subjektivně: Tak nevím, jsme schopni poznat, jaký "teoretický koncept" znalec vyznává?? Docela by mne tento prvek zajímal.)

 11. Bylo dítě vhodným způsobem konfrontováno s dospělým, v jehož neprospěch se vyslovuje? Jak dlouho před vyšetřením bylo v péči druhého? Mohl s ním první z rodičů vůbec pohovořit?

 12. Je využito i neverbálních projevů dítěte? Jistěže nemusí být schopno odpovědět před rodiči na otázku, u kterého z nich chce bydlet. Nepochybně se ale nějak neverbálně projevuje. Nebo naopak "neprojevuje".

 

Dovolím si optimisticky předpokládat, že právníci dovedou v posudcích znalců číst a orientovat se v jejich struktuře tak, aby dovedli posoudit věrohodnost závěrů. S testy a celým procesem posuzování totiž nejsou žádné žerty a mohou významně ovlivnit další život všech účastníků řešeného sporu.  

Může se stát, že se nám bude znalecký posudek zdát nevyhovujícím. Pak je možné a vhodné nechat jej posoudit dalším odborníkem a využít jeho názor v rámci obhajoby. I proto je dobré, aby proces posuzování byl dobře popsán a posudek obsahoval všechny náležitosti, které všem účastníkům umožní nejen povrchni klouzání po napsaných slovech, ale rovněž hlubší pohled.

Držme si tedy pěsti, abychom se nikdy nemuseli setkat s podobným typem posuzování. A když už to bude nutné, ať narazíme na "profíka", který svou práci umí, záleží mu na ní, sleduje trendy a nové přístupy a je schopen a ochoten je aplikovat a který zná svou roli v rámci soudního řízení. A ať je všechno rychlé, průhledné a co nejméně bolestné. Ona totiž zraněná ega dospělých výrazně cloumají dětskými dušemi. A při dlouhotrvajícím postupu tak paradoxně tvoří další pochroumání a (jen možná) tvoří kruh, který se časem uzavře a v již dospělých dětech se ve složité situaci projeví pochroumané ego. Soudím, že nejvíc bychom měli (a mám na mysli celou společnost) stát o co nejlepší podmínky pro dorůstání dětí a aktivně je tvořit.

Užité zdroje: otázky a další informace byly převzaty z článku "Nad soudními znaleckými posudky z oboru psychologie", který je k dispozici zde: http://www.rodice.wz.cz/Psychoposudky.htm. Drobnější zdroje jsou pak uvedeny přímo v textu.      

 

Autor: Marie Vavrušová | neděle 5.2.2012 18:39 | karma článku: 9,02 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.