Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Natáčecí den č. 1 ?

Někdy nevím. Nejsou srážky s naší současnou realitou jakýsi test toho, jak se umíme chovat v absurdních situacích? Skrytá kamera? Reality show v níž jsme účastníci, aniž bychom to tušili? Hráči ve hře, která už ze své samotné podstaty nemůže mít v závěru vítěze? A jak s tím celým naložit?

Čtu si v posledních dnech o soudních znalcích. O jejich roli ve "sporech o děti". Přemýšlím o sociálních pracovnicích a o tom, jak ne/využívají své kompetence a jaké k tomu asi mají důvody. Článek je rozepsaný a ještě chvilku zůstane. To proto, že dnešek je věnován útržku z naší reality. Popsán ne proto, abych si "poplakala", ale jako ukázka toho, co všechno nás může zaskakovat (a stressovat děti), když kromě lidí selhává také systém. Někde je prostě chyba. Spíše ChYbA. CHYBA jak hrom.

V zásadě si nemůžeme stěžovat na ničí přístup. Soudy, OSPOD, poradny. Všichni jsou vstřícní. Všichni se snaží. Jen všechno hrozně dlouho trvá. Rady, jimiž se důsledně řídíme, neúčinkují, intervence jsou bezzubé. Tím, jak nezabírá systém, stoupá tlak. Ten, který je na Tátu vyvíjený a můj krevní vlastně taky. Někdy mám pocit, že by bylo potřeba prostě vyvinout protitlak a jasně vymezit, co se smí a co už ne. Jenže to nemůžeme udělat my. Od toho by tu měl být právě ten systém. Společnost chránící si svá mláďata.

Poté, co Maminka nedala Tátovi děti a vysvětlila mu, že nemusí, že je to jen její dobrá vůle, požádal o stanovení styku s dětmi (zcela jednoduše šlo o každý druhý víkend) s využitím předběžného opatření. Ač se nakonec neřešilo, zabralo. Paní soudkyně Mamince doporučila, aby kontaktu dětí s otcem nebránila. Maminka se sama ozvala a trvala na kontaktu od neděle do středy, Táta chtěl děti na víkend. Pak jen tak zkusmo navrhl, že si vezme děti od pátku do středy. A Maminka, světe div se, souhlasila. Proběhlo drobné vyjednávání o časech předání a.... děti v pátek přišly. I s aktovkami.

A byl to fajn víkend. Umíte péct vánočku ze šesti pramenů? Mne to naučila babička a tak jsme pekli. Oříškovou. Já z "šesti", Tátova Dcera ze tří a příště zkusíme ze čtyř. A četlo se a hrálo se a kdovíco ještě, já si s dcerami zašla na kafe, táta měl na chvilku obě děti pro sebe, víkend docela utekl.

Táta si se všemi svými šéfy dohodl lehkou úpravu pracovní doby tak, aby stihl Dceru vyzvednout v družitě, na úterý jsme naplánovali výstavu, když už děti nemají kroužky, tak ať nesedí doma. Hladce to plynulo. Musím poctivě uznat, že klidněji, než jsem čekala. Táta s Mámou byli dokonce schopni domluvit se telefonicky o tom, jestli může Syn jít do kina. A pak přišla středa.

Den, kdy se děti vracely domů. Táta je technik a tak si se Synem hladce poradil. Usadil ho u sebe v kanceláři, naplánoval "opáčko" z matematiky (doučovací slečna skládala ten den těžkou zkoušku) a tak si mohli každý hledět svého. Pak ale do kanceláře vešla Maminka a Šofér. Videokamerou natáčeli prostor a vyjasňovali Tátovi, že tohle skončí u jeho šéfa. Syn se rozplakal. Táta ukázal směr ke kanceláři náměstka. Odešli, vrátili se a znovu odešli. Když Táta se Synem nasedali do auta, že zajednou do družiny, považoval to Táta za zbytečnou cestu a byl si jist, že Maminka už dceru vyzvedla a odvedla si domů. Vlastně ani nevím, co mu běželo hlavou, když uviděl Šoférovo auto zaparkované u obrubníku. Maminka stála s Dcerou v šatně, když přišel Táta, odešla. A opět běžela kamera. Tátu s dětmi doprovodila až k autu. To už fňukali oba. V autě začali klást otázky. Proč se to děje? Co se to děje? Proč bude mít potíže v práci? Táta vysvětlil, že nebude, že pro Dceru jít mohl, že je vše v pořádku, že se děti nemusejí bát. Vyjeli a Šofér s Maminkou za nimi. Až k domu a opět s kamerou natáčeli vstup do domu. Děti se schovaly do chodby, dospělí slibovali předat záznam do Tátovy práce. Moc ho nezajímali. Bylo důležitější jít za dětmi.

Krátký telefon mne zastihl v autobuse, tak jsem to cestou z nádraží vzala přes cukrárnu. Věneček s kakaem jako malá tečka za pěti dny. Aby byl odchod v poklidu. Vpadla jsem do neklidné nálady, děti se jedno přes druhé ptaly. Nebylo jim co odpovědět, kromě "nevím". Dcerka si chtěla napsat úkol se mnou a tak jsme bojovaly s přacími větami. To tedy za mých mladých let nebylo. Vystačili jsme si s oznamovací, tázací a rozkazovací. Malá měla radost, že ví něco, co já ne. Úkol byl hotov, věci sbalené, věnečky s kakaem na stole. Chvilka k loučícímu povídání. Takový malý rituál, který si děti docela oblíbily. Uprostřed povídání o tom, jak létají letadla, když nemávají křídly, se rozesmátá Dcerka zamračila. Řekla bráchovi, že maminka o nás říká věci, které neděláme, zato má pocit, že je dělá ona. Musí se nad tím prý zamyslet.

V tu chvíli mi došlo, že hodně nechci, aby děti (jakékoliv děti) musely nad takovými situacemi přemýšlet. A že jim Táta nemůže zabránit - nemá k tomu prostě žádný rozumný nástroj. A že nás ještě v létě nenapadlo, že budeme čelit něčemu víc, než naschválům s dětmi bez oblečení a "drbům", které byly spíš otravné než nebezpečné.

Pusa na rozloučenou byla vanilková po věnečku, zamávala jsem do okýnka auta a vrátila se domů. Selhávají lidé. A nefungující systém to nevidí. Neumí vidět. Nechce vidět. Natož řešit.

A já mám doma mladší verzi Seana Conneryho. No, je v nejlepším věku na hereckou kariéru. Jenže - jaký je asi scénář tohoto filmu? Příjdou další "natáčecí dny"? A co přinesou? A hlavně - kdo tohle všechno zaplatí? Na poslední otázku vlastně znám odpověď. Zaplatí zejména děti.

Čím to je, že se takové věci dějí? V podobných "filmech" je přece zapojeno tolik dětí...

A příště už věcně. O tom, že pohledy zvenčí a zevnitř se mohou lišit, o v úvodu zmíněných odbornících a dalších (pro mne) novinkách a záhadách.

Autor: Marie Vavrušová | sobota 28.1.2012 21:04 | karma článku: 6,61 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...