Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurz rozumného rodičovství?

Učíme se pořád a učíme se téměř všemu. Než si pořídíme skříň, dům, nebo plot, prostudujeme na to téma všechny dostupné materiály. O svých vztazích a dětech rozhodujeme city. Často velmi zraněnými city. Je to v pořádku?

K tomuto zamyšlení mne inspiroval článek zdejší blogerky Magdaleny Kryslové. Přesněji jedna jeho myšlenka. Magdalena navrhuje, aby rodiče po rozchodu absolvovali "kurz rodičovství". Ačkoliv je to myšlenka z oblasti snů, naprosto mne nadchla a od přečtení článku si ji s ní pohrávám. Jen tak, pro své potěšení.

Máme kurzy snad na všechno. Na všechny ty certifikáty padl kus deštného pralesa. Osvědčení, potvrzení, certifikát. Odborné dovednosti, doklady o znalosti cizích jazyků, měkké dovednosti (nebo jak se dnes módně píše soft skills),  ECDL abychom dokázali počítačovou gramotnost. Jezdíme na teambuildingy a tmelíme pracovní kolektivy. Máme vzdělání skoro na vše. Za sebou SCIO testy a TSP testy a kdovíjaké testy.

A přitom docela často nezvládáme vztahy, chybí nám respekt k okolí a  dokonce často nejsme schopni se smysluplně dohodnout na výchově vlastních dětí, když se rozpadne vztah rodičů (ony ty kurzy komunikace totiž takto zaměřeny nejsou).

Taky by se mi líbilo, kdyby měli rodiče povinnost takový kurz absolvovat. Stačilo by, kdyby byl povinný pro ty, co nejsou schopni se dohodnout. Zkušený lektor by je nejenom něco naučil a přivedl k zamyšlení, ale také poznal, kdo je a kdo není rozumný. Ubylo by starostí dospělým, soudům i dětem. Těm zejména. 

Věřím, že neschopnost dohodnout se na péči o děti je problém drobného procentního podílů rozpadajících se párů. Za řešení by ale určitě stál. Maličkou chvilku jsem se divila, že něco takového ještě nenapadlo některou z organizací, která se sociálním poradenstvím zabývá - byl by to krásný projekt a měl by smysl. Jenže ty by neměly nástroje na to, aby takové pošetile se chovající páry do kurzu přiměly chodit. To by to musel systém nařídit. A systém je těžkopádný a pomalý i tak. A rodiny se rozpadají, rodiče si nacházejí nové partnery, situace se dále komplikuje. Chtělo by to vzdělávání. Chtělo by to osvětu. Velkou.

Pomohla by v období rozpadu vztahů - rodiče by lépe znali své povinnosti a práva, dozvěděli by se něco o dětských duších, o tom, jak se dělí majetek a řeší rozvod a co se dá očekávat. V nadstandardu by se dal kurz rozšířit třeba o vedení domácnosti nebo finanční gramotnost. Nepochybně by padly mnohé mýty a v důsledku toho ubylo sporů, lidé by si uměli najít správné rady a kriticky je třídit. Zkrátily by se soudní spory, protože by ubylo nesmyslných prodlužování jen tak z trucu. Absolventi takových kurzů by tolik neubližovali okolí, ale ani sami sobě. Měli by dobrou představu o tom, co mohou a nemohou vyžadovat. Znali by reálné hranice.

Pomohla by v období po rozpadu vztahů - utišila emoce, posunula komunikaci od naštvané k rozumné, uhladila hrany, pomohla dospělým ukončít vztah a znovu se nadechnout a dětem co nejsnáze přijmout novou situaci.

Pomohla by v období navazování nových vztahů. Naučila by dospělé nenechat v sobě vybuchovat zášť, závist a žárlivost, pomohla by provést tímto složitým obdobím děti bez úrazu. Ono totiž přibývá nejen rozpadlých vztahů, ale i vztahů nových, "sešívaných".

Děti žijí s matkami a jejich partnery, otci a jejich partnerkami, v rodinách se mísí děti třeba ze tří hnízd.

No uznejme, na to už by se hodilo mít pořádný vztahový a etický "řidičák". 

Autor: Marie Vavrušová | úterý 7.8.2012 14:19 | karma článku: 11,89 | přečteno: 1610x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 834x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5423x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...