Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátký článek o zavřených dveřích II

Děti mají vždy tátu a mámu. Kdybychom žili v ideálním světě, bylo by to jako v pohádce. Máma a táta by si z porodnice odnesli své miminko a "jestli nezemřeli, žijí spolu dodnes". Náš svět má do ideálního daleko. Bohužel. A tak se rozcházíme se svými partnery a měníme svá "navždy" na "stačilo". Na správné řešení vztahu k dětem v naší zemi asi není návod. A občas si i existující zákony vykládáme tak, jak se nám hodí. A taky děláme obyčejné lidské chyby. A vychylujeme z drah životy svých dětí.

Vdávala jsem se vloni v září. Podruhé. Svatba byla báječná. Zahradní slavnost, překvapení pro naše hosty. Táta dětí mne (to už jsem vlastně byla Macecha) pár měsíců předtím požádal o ruku s roztomile starosvětskou důstojností. Je takový tradiční. K přemýšlení a rozhodnutí jsem potřebovala kratší dobu než k rozhodnutí, zda spolu budeme žít ve společném domě. A pořád se mi zdá, že společné bydlení a věci s ním související je větší závazek než manželství. Že je to paradox? V našem vztahu ne. Děti už máme. Máme "moje děti" a "jeho děti" a společná zvířátka. Už jsem se rozváděla. A z celého rozpadu vztahu byl rozvod ta nejjednodušší část. Prosté, byť bolestné, "papírování".

Zákon o rodině 94/1963 Sb v platném znění ve svém § 24 stanovuje, že v případě rozvratu manželství a splnění daných podmínek lze manželství rozvést, aniž by soud zkoumal příčiny rozvratu. Stačí jen doložit smlouvu o vypořádání majetkových vztahů, šest měsíců spolu nežít a doložit rozhodnutí soudu o schválení dohody o úpravě poměrů nezletilých dětí. Když jsem se rozváděla, příslušný poplatech byl tisíc korun. Teď nevím. Možná podražili.

§ 26 téhož zákona pak stanovuje, že soud upraví práva a povinnosti rodičů vůči jejich dětem, určí komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak mají rodiče přispívat na jejich výživu. Přímo v textu zákona se objevuje, že soud může dítě svěřit rovněž do společné či střídavý výchovy obou rodičů. Je zde výslovně stanoveno, že vždy je nutno jednat tak, aby byly co nejlépe zajištěny potřeby dětí

Rodiče se na všech těchto věcech mohou rovněž dohodnout a jejich dohodu pak schválí soud. Ten má být onou "vyšší instancí a nadějí", která sleduje zájmy dítěte a zohledňuje faktory jeho dobrého rozvoje. Přihlíží k výchovnému prostředí, citové orientaci a zázemí dítěte, výchovným schopnostem a odpovědnosti rodičů. Bere na zřetel výchovné prostředí a schopnost rodiče dohodnout se na výchově také s druhým rodičem, zohledňuje hmotné zabezpečení ze strany rodičů.

Tolik formálně poněkud volné psaní o liteře zákona. Zbývá jen konstatovat, že obdobným způsobem probíhá řízení úpravy styku s dětmi i v případě, že se rodiče "jenom" rozejdou a nerozvedou. Ať už proto, že se nikdy nevzali, nebo se jim třeba prostě nechce situaci řešit.

Jistě, zralí lidé hodně zvažují, zda své děti zátěži z rozchodu vystavit. A mnozí se snaží manželství znovu vzkřísit. Jenže o těch tento blog není. Zabývá se situacemi, kdy je partnerský vztah rozbitý a zůstává pouze ten rodičovský. Nemohu si pomoci, ale ne vždy se rodiče snaží dopad na děti mírnit. Dlouho jsem se domnívala, že nejhorší je vztah těsně po rozchodu. Zdivočelé emoce, za roky nastřádané skutečné i domnělé křivdy vyvřou na povrch, city významně potlačí rozum a chováme se...inu...jako idioti. Ne vždycky. Ale často. Postupně nasměrujeme své životy novým směrem, začneme se zase dívat dopředu a situace se zvolna nebo rychleji uklidňuje.

Znám páry, které si dokážou v klidu zavolat a dohodnout se na potřebném. Znám pár, v němž žena není stále schopna se se svým bývalým mužem vidět, tak si píšou e- maily. Z její strany jsou občas "přibarveny" nějakým peprným výrokem na jeho adresu. Oen to nese celkem s klidem, protože na všem kolem dětí se nakonec v podstatě dohodnou, maminka se o ně dobře stará a akceptuje v něm otce svých dětí. Oba je znám roky. Byl to jeden z těch vztahů, který okolí vnímá jako "nerozbitný" a "až na věky věků".  On něco jako instalatér, ona něco jako cukrářka. Pracovití lidé. Když s nimi mluvím, ona s lehkou neochotou přiznává, že má děti opravdu rád. On říká, že v rámci toho, jak to dneska chodí, dopadl jejich rozchod dobře, protože neztratil kontakt s dětmi. Vím, že nemají striktně stanovený styk s dětmi. Pri rozchodu chápali, že se "každý lichý víkend" prostě nemusí hodit. Někdy to může nevyhovovat dětem, jindy někomu z dospělých, někdy příjde chřipka a jindy učení na písemku, nebo prostě něco jiného. Tak mají od začátku jakousi "pružnou dohodu". Dle mého vnějšího pohledu funguje skvěle.

Podobnou úpravu zvolili i Táta a Máma z našeho příběhu. Táta si byl jist, že na věcech kolem dětí se s Maminkou vždycky dohodnou. Emoce chladly, Maminka se přistěhovala ke své "osudové lásce" do rodinného domu, pak Tatínek "sbalil" mne - Macechu" a v uklidňování nastal prudký obrat k horšímu. Najednou bylo volné stanovení styku s dětmi "domluvou" problém. Maminka si ho vyložila po svém a začala tvrdit, že to, že tatínkovi děti "půjčuje" je jen otázka "její dobré vůle" a ona "nemusí". Z odchodu za osudovou láskou se stal rozchod proto, aby "mohla děti chránit před špatným vlivem Táty". Někdy se mi zdálo, že u nás Dcerka hledá ten špatný vliv snad ve všech koutech. "Sešup" v komunikaci nezastavil OSPOD, sociálně aktivizační služba a ani soud. Nakonec Táta zůstal stát před zavřenými dveřmi, protože "Máma mu děti dávat nemusí, protože má na ně špatný vliv".

Táta je jistojistě schopen mít vliv na lidi. Kdyby sem patřila jistá dávka ironie, dovolila bych si říct, že v některých případech může být i špatný. Je Rozmazlovač a Pečovatel. Postará se, abyste měli jídlo a teplý čaj, vyběhne do patra pro svetr, má rád "své lidi" spokojené. Sestěhovali jsme se takhle předloni v září a já si připadala jako v jiné realitě a žertem jsem občas chtěla své předchůdkyni poslat "děkovný dopis", že už o něj nestála. Takových ryzích lidí už dnes moc není. Má dva metry. Nechrání tím, že by vyrazil "na zteč" s plamenným mečem. Prostě ty svoje dva metry postaví mezi mne a problém a schová mne za svá záda. Je laguna teplé mělké vody. Prostě ty "své" obklopí. A rozmazluje. Hledám ten špatný vliv. Možná je to žebříček hodnot, kde stojí docela vysoko vzdělání a tedy nutnost se přeci jen učit? Nebo to, že dohody se ctí a stanovené hranice pruží jen přiměřeně? Nevím. Mám ho doma. A má na mne vliv. Takový "zahřívací". S dětmi jsem ho viděla mnohokrát. Jen se to jaksi z "výchovného hlediska" nedá "počítat". Ty chvilky, které spolu tráví jsou příliš krátké na to, aby si je nechtěl užívat.

Jenže..pořád nevím, jak mám hodnotit situaci, kdy Maminka, aniž by se na tom s Tátou dohodla, přijede k jeho domu se sbalenými dětmi takhle v neděli a zvoní u jeho dveří. Táta neotevře, protože zrovna odváží Štěně. Nepřijme hovor na mobilu (řídí) a když volá zpět, telefon vyzvání a hovor není přijat. Později zjistí, že Maminka halasně dětem vysvětlovala, že Táta je nechce. Uliční pozorovatelé jsou pozorní.

Tentokrát stály před zavřenými dveřmi děti. Jaké to muselo být?

Když tohle Táta zjistí, věcně se se mnou dohodne a do celé věci vstoupí právník. Advokátka. Situaci zná. Bydlíme přece všichni ve stejném malém městě. Zná Tátu, Maminku, Děti a dokonce i Šoféra (manžela maminky).

Oklikou příběhu se vracím k liteře zákona.

Zákon o rodině, § 26, odst. 4 ...soud sleduje především zájmy ditěte...se zřetelem na životní poměry rodičů. Dbá, aby bylo respektováno právo dítěte na péči obou rodičů a dodržování pravidelného osobního styku s nimi...přihlédne rovněž k citové orientaci a zázemí dítěte, výchovné schopnosti a odpovědnosti rodiče...ke schopnosti rodiče dohodnout se na výchově s druhým rodičem...

Zájmy dítěte?

Životní poměry rodičů?

Právo dítěte na péči obou rodičů?

Výchovné schopnosti a odpovědnost rodiče?

Schopnost dohodnout se na výchově s druhým rodičem?

Taky vám to zní jednoznačně a pravdivě? A taky by vás, stejně jako mne, zajímalo, proč to ve skutečně uplatňovaném systému zas tak moc nefunguje?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Marie Vavrušová | pátek 13.1.2012 23:13 | karma článku: 10,55 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...