Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se žije Macechám a "Macešákům"?

Píšeme si o dětech z neúplných rodin. Píšeme si o jejich rodičích, v diskusích už se objevilo pár "radikálů". Nepíše se o tom, jak jsou na tom Macechy a jejich mužské protějšky (máte pro ně nějaké příjemné slovo? - Otčím je fakt divné). Ti totiž ke vší té vyhrocené situaci často příjdou jako "slepí k houslím" a najednou se jich bytostně týká. Jak si nejlépe uchránit pohodu? Má na to někdo "návod"?

Když si v "dávno dospělém" věku najdete nový vztah, často už do něj vstupujete s dětmi. Vy máte děti, Váš partner má děti, případně si pořídíte děti společné. Nové rodiny jsou tedy jaksi "širší" nejen o "moje děti-tvoje děti", ale v určitém slova smyslu i o rodiče dětí partnera.  I ti vás totiž ovlivňují.

Vstupují do chodu vaší domácnosti jednak ve zcela přízemní ekonomické rovině, protože z rozpočtu odchází výživné a jiné přichází. Do vaší domácnosti vstupují další lidé se svými názory, řešíte Vánoce, prázdniny, aktivity dětí během roku, lyžáky, školy v přírodě, pubertu a kdovíco ještě. I tohle s sebou nese náročné situace, kdy potřebujete slušný organizační talent a nadhled. Jen taková organizace letních prázdnin - dovolená s jeho/jejími dětmi, dovolená s vašimi dětmi, vaše společná dovolená. Občas se v tom dospělí ztratí a až na konci roku zjistí, že pro samou organizaci všech těch dětí jim nezůstal žádný partnerský čas.

A co teprve, když do vztahu vstoupí konfliktní expartner a rodič. Tátův Syn a Dcera mi říkají Maceško nebo Marie. To poté, co jsme si vyjasnili, že nejsem "náhradní máma", protože Mámu a Tátu mají jen jednu. A já dobře vím, že Maminka je nejdůležitější člověk jejich života a to je prostě jasná věc. Máma a Táta jsou jejich opora a starají se o ně. Ve mně získali člověka navíc, v mých dcerách nové "velké skoroségry". S Tátou jsme v té době řešili organizační maličkosti. Konfliktíky při předávání dětí, roztrhané tepláky, nenabalené tašky, nezkušenost dětí v sociálních situacích, prostě drobnosti vyplývající z "jinakosti" hnízd. Dneska je vnímám jako naprosté banality "skřítka Naschválníčka", které se daly řešit za "provozu".

Když se situace zhorší, onen komplikující expartner vám citelně zasáhne do každodenního života. Váš partner rozběhne řetězec aktivit tak, aby se situace změnila. Snaží se domlouvat, obíhá OSPODy (a sociální paní vám okukuje byt), poradny (a stejně nikdo moc neporadí), právníky (v rozpočtu škrtnete položku "kabát", ač ten váš už je ostudný), soudy. Ve vypjatých obdobích se nová situace stává téměř jediným tématem komunikace. Partner toho prostě  má "plný oči".

Ačkoliv se snažíte být tichou, pragmatickou oporou udržující si odstup, v některém okamžiku si uvědomíte, že ve vašem vztahu nejste dva, ale tři. Paradoxní partnerský trojúhelník. Vy, váš partner (táta nebo máma) a jeho bývalý partner, druhý rodič dětí. Zcela upřímně; jednu dobu jsem měla pocit, že Maminka dětí je u nás neustále přítomna a že ji máme i "v posteli". Taková situace by dříve či později unavila i světce a je dobré si na ni dát pozor. Váš vztah a vědomí toho, že ve dvou jste silnější, to je totiž faktor, který Vám pomůže těžkou dobou projít.

Jste Maceška nebo Macešák a stali jste se podporou svého partnera v řešení situace jeho dětí? Pak doporučuji hlídat společné chvilky, kam nepustíte problém, který vás trápí. Potřebujete přece někde načerpat energii, abyste ji měli pro sebe navzájem. Promluvte si a tématu vymezte hranice. Časové, prostorové, ekonomické - prostě jaké potřebujete. A důsledně se v nich pohybujte.

Jen málo situací je horších než hloupý konflikt v pyžamu, který nestihne do usnutí odeznít. Vymezte si čas pro sebe. Pro společné posezení u čaje, večeře, filmu, v kině, na tenise, prostě dělejte co máte rádi a zátěžové situace tam programově nevpouštějte. Požádejte partnera, aby vám o novinkách a vývoji říkal a příslušné křižovatky s vámi řešil tak, abyste mohli zvážit také jejich dopad na vás. I vy jste totiž součástí celé téhle disharmonické skupinky. Doporučuji také nezapojovat se do komunikace mezi rodiči aniž by vás o to někdo požádal. Není třeba přilévat olej do ohně, spor i bez vás nepochybně hoří dostatečně vysokým plamenem. Buďte v klidu tím, kdo zůstává v pozadí celého konfliktu a současně nezapomínejte opatrovat sebe sama i vaše společné doma.

Ona se totiž situace dřív nebo později nějak vyvine. A až se na "bojišti" usadí prach a budete sčítat škody, není potřeba, abyste s údivem zjistili, že složitá doba narušila vztah ve vašem páru.

Pevně věřím, že se to nikomu z nás nestane.

 

 

Autor: Marie Vavrušová | sobota 14.1.2012 22:12 | karma článku: 16,41 | přečteno: 1886x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...